Veysel VEYSEL 6 haber

İlgili Haberler

Bursa'da DATÜB Tohumları Atıldı

  • Gönderen Veysel VEYSEL
  • 23 Ağustos 2010 18:26:00 MSD
  • 0 yorum
  • 11.693 izlenme

Bursa’da Sürgüne UğramışAhıskalıların Haklarını Koruma Merkezi tarafından genişkatılımlı bir toplantı yapıldı. Kazakistan’dan gelen DATÜB Başkan Yardımcısı Sedir Bey’in de katıldığı toplantıda Bursa’da birlik tohumları atıldı.

Toplantıda ilk söz alan Sürgüne UğramışAhıskalıların Haklarını Koruma Merkezi Başkanı Paşa Alihan oldu. Paşa Alihan konuşmasını şöyle yaptı.

Bildiğiniz üzere Kazakistan’a gitmeden önce sizlerle bir araya geldik. Kazakistan’daki DATÜB Konferansına sizleri temsilen davet edildiğimi söyledim ve sizlerin güvenoyu ile oraya gittim. Ben ilk kez Kazakistan’a gittim ve orada gördümki isteyince bir şeyler başarılabiliyormuş. Tüm Dünya’daki Ahıska Türklerinin liderleri oradaydı.  2 Ağustos’ta tüm katılımcılar bir araya gelerek toplantı yaptık. DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu KASSANOV’un Başkanlığındaki DATÜB’e 2008 yılından beri iyimser baktığımızı ve bir araya gelmek için tek çare olduğunu ilettik.

Şimdi karşınızdayım. Herkesin masasında Ziyatdin Bey’in hayat hikâyesi var. UNESCO’nun Altın Kartal ödülünü almışbir Başkanın mafya diye nitelendirilmesi gerçekten üzüntü verici bir olay. Biz yola ilk çıktığımızda bizleri taşlayanlar oldu. İyi biliyorum ki DATÜB’e de aynısı yapılacak. Ama bizim tek bir düşüncemiz var. Huzurlu ve mutlu bir şekilde Ahıska Türklerinin yaşaması. Hedefimizde ise Ahıska var sadece. Bizlerin bu hedef ve düşüncelerinin gerçekleştirilebilmesi için yapması gereken tek şey var: Birlik! Bakın bu kalabalık her geçen gün artıyor. Bu doğru yolda olduğumuzu gösterir. 2008 yılında Bursa’da yapılan referandum sonrası %85 oy oranı ile halkın çağrılarına cevap vermek için bu derneği kurduk. Şimdi ise adımlarımızı hızlandırıyoruz.

Bizim öncelikli konumuz şu anda bir merkez binamızın olmasıdır. Bu binada Ahıskalılar için kütüphanemiz bulunmalıdır. Bunun yanı sıra bir Avukat sürekli orada olmalı ve Ahıskalıların her türlü haklarını korumak için çalışmalıdır. Bakın Türkiye bir hukuk devletidir. Hukuki tüm haklarımızı bu avukat ile korumamız gerek. Ayrıca bir sekreter kardeşimiz orada olmalıdır. Gelen Ahıskalı kardeşlerimizin sorunlarını ve taleplerini öğrenmeli gerektiği taktirde başkana ya da gerekli yerlere bilgiler vermelidir. Bu merkezin başkanı ne yapmalıdır? Herkesin aklına orada oturmalıdır diye gelebilir. Hayır! Başkan gidip çalışmalıdır. Ailesinin geçimi için çalışmalı ve artan zamanlarında merkeze gelerek insanlarının sorunlarını çözmek adına girişimlerde bulunmalıdır. Artık oturduğu yerden para kazanan başkanları istememeliyiz.

İkinci öncelikli konumuz yerleşim sorunlarımızdır. Hasanağa’da yapılan konutlar var. Çok güzel yerler. Maalesef zamanında bize bu güzelliği anlatanlar olmadı. Keşke olsaydı da bizler ev sahipleri olsaydık. Şimdi biz DATÜB adı ile yeni bir yerleşim yeri talep edebiliriz. Ahıska Köyü kurabiliriz. Devlet bize yerleşim yeri verse yeter. Evlerimizi kendimiz kurabiliriz. Daha önce yaptık şimdide yapabiliriz.

Üçüncü öncelikli konumuz ise Ahıska’ya dönüş. Bakın Avrupa Birliği Parlamenterler Meclisi Başkanı şu anda bir Türk olan Sn. Mevlüt Çavuşoğlu. Bu gücü kullanmamız gerek. Oraya dilekçeler göndermemiz gerek. Ata topraklarımızı istememiz, var olanı geri talep etmemiz gerek. Yazılar ne kadar çok olursa çözüme o kadar çabuk ulaşırız.

Paşa ALİHAN’ın konuşmasından sonra söz alan DATÜB Başkan Yardımcısı Sedir Bey ise şöyle konuştu.

Öncelikle tüm kardeşlerimiz Ramazan Ayını kutlar hayırlara vesile olmasını temenni ederim. Buraya DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu KASSANOV’u temsilen geldim. Kendisi işlerinin yoğunluğu nedeniyle aramızda yer alamadı. Ancak herkesi çok büyük selam ve sevgilerini iletmemi istedi. DATÜB’ü kurduk. Şimdi yapmamız gereken DATÜB’ü hep birlikte güçlendirmek ve Ahıskalıların DATÜB çatısı altında toplanmasını sağlamak. Böylelikle insanlarımıza arzuladıkları hayatı yaşama imkânını vermişoluruz.

Toplantı bitiminde söz alan isimlerden İzmir’de üniversite öğrencisi olan Turana ASGAROVA DATÜB Başkan yardımcısından ve Ahıskalı büyüklerimizden çeşitli isteklerde bulundu.

Hoşgeldiniz Sedir Bey. Benim sizden bir isteğim olacak. Buraya gelip okumak yerine hovardalık yapan öğrenciler var. Okulda hocayı tehdit eden dahi var. Bu gibi isimlerin önüne geçebilir misiniz? Bunlar bizim o güzel Ahıska Türkü imajımızı zedeliyorlar. Ayrıca büyüklerimden bir isteğim daha var. Bize Ahıska’yı anlatsınlar. Hiç durmadan çektikleri acıları hatırlatsınlar. Çoğu gençlerimiz çekilen acıların farkında değil. Bu acıları bilinçli bir şekilde bizlere aktarsınlar.

Turana Hanım’ın konuşmasından sonra Sedir Bey konuyla alakalı daha detaylı bir bilgi aldı. Aldığı bilgileri notlarına ekleyerek gerekli girişimlerde bulunacağı sözünü verdi. Bunun dışında katılımcılardan bir isim ayağı kalkarak söz istedi.

Bende bir Ahıskalıyım. Kimlik vereceğiz diye 600 liramı aldılar. Bu parayı geri istiyorum.

Bu serzenişherkesin yüreklerini dağladı. Paşa Alihan gerekli adımların atıldığını ve konuyla alakalı davanın devam etmekte olduğunu bu gibi mağdurların davaya tanık olarak katılması gerektiğini belirtti.

Sonuç olarak toplantı çok güzel geçti. DATÜB tohumları ekildi adeta. Katılımcı sayısın artmışolması güzel bir şeydi. Özellikle Ahıskalı bayanların ve gençlerin sayısı artmıştı. Lakin üzüntü verici olan bir şey daha vardı. Her platformda Ahıskalı öğrencilerin sesi olduğunu iddia eden bir ASU’nun Genel Başkan veya Genel Başkan Yardımcısı’nın toplantıya gelmemesi ve ASU’ya bağlı öğrencilerin sorunlarına dair hiçbir talepte bulunmaması beni üzdü gerçekten. Yine de beklemek ve sabretmek gerek her halde. Güzel bir haber ile sonlandırayım yazımı.

Bursa’da DATÜB tarafından Yıldırım İlçesindeki Destan Düğün Salonun’da 26 Ağustos 2010 tarihinde (Perşembe Günü) DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu KASSANOV’un da katılımı ile iftar yemeği verilecektir. Tüm Halkımızın katılması rica olunur.

Tarih: 26 Ağustos 2010 / Perşembe / İftar Saati

Yer: Ertuğrulgazi Mah. Mesken İşBankası Karşısı Yıldırım / BURSA

Veysel VEYSEL / Ahiskacan.Biz

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz