Burhan ÖZKOŞAR 64 haber

İlgili Haberler

DATÜB'e İlk Adım Bursalı Ahıskalılar'dan Geldi

Vatana dönüşyolunda onurlu mücadele başlatan ve dünyanın dört bir yanına dağılarak kurdukları derneklerle faaliyetlerini yürüten Ahıska Türkleri temsilcileri geçtiğimiz 19-20 Şubat tarihlerinde İstanbul’da istişare toplantısında bir araya gelmişlerdi.  9 ayrı ülke ile Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen Ahıskalı temsilciler merkezi Ankara’da bulunan ve kısa adı DATÜB olan Dünya Ahıska Türkleri Birliği çatısı altında birleşme kararı almışlardı.

Alınan karar gereği her dernek bölgesinde halkı bilgilendirecek ve 14-15 Nisan 2010 tarihinde Ankara’da yapılacak olan DATÜB’ün ilk kurultayına delegelerini belirlemişolarak gelecekler. Bu karar doğrultusunda Türkiye’ye verilen 8 delegenin belirlenmesi için ön çalışmaları yürütmek ve Bursa’daki Ahıskalıları bilgilendirmek üzere ilk toplantıyı DATÜB Bursa Temsilcisi ve Sürgüne UğramışAhıskalıların Haklarını Koruma Merkezi Başkanı Paşa Alihan yaptı. Geçtiğimiz 27 Şubat Pazar günü derneğin lokalinde yaptığı toplantıya DATÜB Avrupa Temsilcisi Burhan Özkoşar, Ahıskalı Şair-Yazar ve Ahıskalı Sanatseverler Birliği kurucu Başkanı Mircevat Ahıskalı’yı da davet etti.

Toplantıda Paşa Alihan DATÜB hakkında kısa bilgi verdikten sonra İstanbul’da alınan kararlar hakkında genişaçıklamalarda bulundu. Daha sonra Ahıskalılar’ın Meclisi kurulacağı müjdesini vererek bu meclisimize davamızda önemli çalışmalarda bulunabilecek ve en önemlisi de becerikli, çalışkan, donanımlı ve aktif kişilerin seçilmesi için ne yapmaları konusunda toplantıya katılanların görüşlerine başvurdu. Bursalı Ahıskalılardan gelen tekliflerde ilk defa oluşturulacak olan Ahıskalılar Meclisinde çalışkan ve becerikli kişilerin yer alması gerektiği vurgulandı. Bunun için de ilk önce gerçekten çalışmak ve Ahıskalıları her ortamda iyi temsil edebilmeleri için bu konuda donanımlı kişilerin aday gösterilmesi daha sonra da sandık koyarak seçime gidilmesi konusunda görüşbirliğine varıldı.

Daha sonra toplantıya katılanlar, DATÜB Avrupa Temsilcisi Burhan Özkoşar’a geri vatana dönüşlerin ne zaman başlayacağı ve son gelişmelerin ne aşamada olduğu hakkındaki soruları üzerine gerekli açıklamalarda bulundu.

2007 kanunu çerçevesinde verilen dosyalar konusunda gelen bir soru üzerine son gelinen noktayı da açıklayan Burhan Özkoşar,  Gürcistan tarafında incelenen ve kabul görülebilecek 5 872 dosyanın olduğunu bu dosyaların incelenmesinin büyük bir kısmının tamamlandığını bu yılın ortalarından itibaren dosya sahiplerine gerekli cevapların gideceğini söyledi. Bu cevap mektuplarını alan Ahıskalılara 4 ay süre verilerek eksiklerin tamamlanmasını isteyecekleri Gürcü makamlarınca kendilerine bildirildiği söyleyerek dönüşlerin bu yılın sonu ve en geç 2012’nin başlarında başlayabileceği bilgisini aktardı.

Avrupa Konseyi kapılarını Bursalı Ahıskalılar araladı

Avrupa Konseyi ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi veren DATÜB Avrupa Temsilcisi Burhan Özkoşar, bugüne kadar Avrupa Konseyi nezdinde vatana dönüşle ilgili defalarca Strazburg’a gidilmişve belirli bir ölçüde mücadele verilmiş. Ancak en etkileyici ve kalıcı mücadele Bursa’daki Ahıskalıların yazdıkları dilekçeleri iadeli taahhütlü olarak Avrupa Konseyi’ne gönderdikten sonra kayıtlara geçtiğini söyledi. Bu başarıda Bursa’da Sürgüne UğramışAhıska Türkleri’nin Haklarını Koruma Merkezi Başkanı Paşa Alihan ile yardımcısı Ahmet Köse’nin olağanüstü çalımlarının olduğunu belirterek, bu yazılı ve bireysel mektupların Avrupa Konseyi’ndeki ilgili komisyonları harekete geçirdiğini ve son olarak da DATÜB olarak yapılan çalışmaların etkili olduğunu sözlerine ekledi. Dolayısıyla Bursalı Ahıskalıların Avrupa Konseyi kapılarını araladığını ve DATÜB’ün çalışmalarının önünü açtığını sözlerine ekledi.

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz