Burhan ÖZKOŞAR 64 haber

İlgili Haberler

DATÜB Müzakerelere Başladı

DATÜB Tiflis’te Genel başkan Ziyatdin İsmihanoğlu başkanlığında heyet halinde Gürcistan Hükümeti yetkilileri ile görüşmelere başladı.

Starzburg’ta, Avrupa Konseyi görüşmeleri devamı olarak DATÜB Gürcistan Temsilcisi İsmail Molidze’nin hazırlamışolduğu program çerçevesinde başlatılan görüşmelerin ilki Gürcistan Parlamentosu Hukuk İşleri Komisyon Başkanı Pavle Kublashvili ve Dışİşleri Komisyon Başkanı Akaki  Minashvili ile yapıldı. Görüşmede 2007 yılında çıkarılan geri dönüşkanunundaki eksikliklerin giderilmesi konusu ele alınırken asıl geri dönüşiçin gelen Ahıska Türklerine gümrük kanununda değişiklik yapılarak kolaylıklar sağlanması, bunun yanında vatana döneceklerde vatandaşlık kanunun yumuşatılarak tezden kimliklerin verilmesi konuları görüşüldü. DATÜB heyetinin isteklerini not eden Kublashvili ile Minashvili bu konuların halledilmesi için yardımcı olacakları ve ilgili birimleri harekete geçireceklerini söylediler. Yeniden kanunların yapılmasından ziyade mevcut kanunlara eklemeler, bazen Bakanlar Kurulu kararı bazen de ilgili bakanlıkların genelgeleriyle sorunların çözülebileceği konusunda görüşbildirdiler.

Hükümet Komisyonu ile görüştüler

DATÜB Heyeti ikinci görüşmesini Ahıska Türklerinin geri vatana dönüşü ile ilgili olarak 1 Mart 2011 tarihinde alınan “Eski Sovyetler Birliği Tarafından 20. Yüzyılın 40’lı yıllarında Gürcistan SSCB’den Zorunlu Olarak Sürgüne Gönderilen Şahısların Geri Dönüşü ve Kurumlar arası Hükümet Konseyi” üyeleri ile önemli görüşmelere bulunuldu. Görüşmelere katılan Hükümet Konseyi Üyeleri ile yapılan görüşmeler ve konular ise şöyle oldu:

Gürcistan Göçmenler Bakan Birinci Yardımcısı ve Hükümet Konseyi Başkanı Tamar Martiashvili ile Konseyin faaliyetleri, Geri dönüşile ilgili çalışma komisyonunun kurulması ve komisyonda 2 veya 3 DATÜB temsilcilerinin de yer alması görüşüldü.

Gürcistan ve Bölgeleri geliştirme Bakan Birinci Yardımcısı ve Hükümet Konseyi üyesi Canbul Bakuradze ile geri dönüşyapan Ahıskalıların yerleşecek bölgelerde gerekli altyapının oluşturulması konusu görüşüldü.

Adalet Bakanlığı İdari İşler Müdürü ve Hükümet Konseyi üyesi Andro Gigauri ile Vatandaşlık, noter ve kayıt işlemleri konuları görüşüldü.

Gürcistan İçişleri Bakan Birinci Yardımcısı ve Hükümet Konseyi üyesi Ekatirine Zuguladze sürgün hakkında arşiv belgeleri ve sınırlarda çıkarılan sorunlar hakkında görüşmelerde bulunuldu.

Gürcistan Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Konsey üyesi Sergi Lapanidze ile geri dönmek isteyen Ahıskalılara Konsolosluklarda ve Büyükelçiliklerde gerekli ilginin gösterilmesi ve yardımcı olunması konularında görüşmelerde bulunuldu.

Gürcistan Ulusal Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı ve Konsey üyesi Tamar Kincurashvili ile 1944 yılında haksız yere ve zorla yurtlarından sürülmüşAhıska Türklerinin geri dönüşkonusunu devlet seviyesine çıkarılması ve stratejik konulardan biri olarak değerlendirilmesi isteği üzerinde görüşmelerde bulunuldu.

Reentegrasyon (uyum) Konularında Gürcistan Devlet Bakanlığı  Müsteşarı ve Hükümet Konseyi üyesi Iraklı Pochidze ile geri dönüşsüreci ve entegrasyon konularında görüşmelerde bulunarak başvuruların incelenmesi ve tezden gerekenin yapılması istendi.

Gürcistan Milli Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı ve Hükümet Konseyi Üyesi Irine Kurdadze ile Geri dönüşçülerin çocuklarının okullarda Eğitimi konuları görüşüldü.

Gürcistan Milletvekili ve Avrupa Konseyi Entegrasyondan sorumlu Komisyon Başkanı ve Hükümet Konseyi Üyesi ile diğer bir milletvekili Gürcistan Milletvekili ve hukuk işleri konsey başkan yardımcısı Chiora Taktakishvili  ile Gürcistan devletinin Avrupa Konseyi nezdinde alınan 1944 yılında haksız yere  ve zorla sürgüne  uğramış  insanların, haklarının geri iade edilerek vatanlarına  dönmesi konusunda almışolduğu  yükümlülüğünün yerine getirilmesi konuları üzerinde görüşmelerde bulunuldu.

Tiflis Parlamentosu Hukuk İşleri Komisyon Başkanı Pavle Kublashvili ve Dışİşleri Komisyon Başkanı Akaki  Minashvili ile görüşen DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov başkanlığında, , DATÜB Gürcistan Temsilcisi İsmail Molidze, DATÜB Kazakistan Temsilcisi Sedir Eyibov, DATÜB Kurucu Üyesi Nazım Kadirov, DATÜB Rusya Temsilcisi Taştan Aslanov, DATÜB Ukrayna Temsilcisi Marat Resulov, DATÜB Kırgızistan Temsilcisi Mürefeddin Sakimov, DATÜB Azerbaycan Temsilcisi Başkanı Fazlı Eşrefov ve DATÜB Avrupa Temsilcisi Burhan Özkoşar yer aldılar.

DATÜB Heyeti Sürgüne Gönderilen Şahısların Geri Dönüşü ve Kurumlar arası Hükümet Konseyi başkanı ve üyeleri ile görüşmelerde bulundu.

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz