Burhan ÖZKOŞAR 64 haber

İlgili Haberler

DATÜB Azerbaycan’da Ahıskalılarla buluştu

  • Gönderen Burhan ÖZKOŞAR
  • 23 Ağustos 2011 12:14:44 MSK
  • 0 yorum
  • 14.815 izlenme

Dünya Ahıska Türkleri Birliği yöneticilerinden Genel Koordinatör Sadyr Eibov ile Genel Başkan Yardımcısı ve Avrupa Temsilcisi Burhan Özkoşar Azerbaycan’da Ahıska Türklerine verilen Yurda dönüş statüsü ile ilgili olarak Azerbaycan’a gittiler. Azerbaycan’da DATÜB Yönetim Kurulu Üyesi ve Azerbaycan Göç işlerinden Sorumlu Sabircan Celilov tarafından karşılandı. DATÜB heyet halinde ilk görüşmelerini Azerbaycan Ahıska Türkleri Vatan Cemiyeti Şurası Başkanı Namık Muradov ve toplumun önde gelenlerinden Ali Ağaliev ile bir görüşme yaptı. Görüşme her ne kadar da olumsuz geçse de sonuçta DATÜB yöneticileri önceden oluşturdukları program dahilinde tüm engelleme çabalarına rağmen devam ettiler.

İlk Toplantı Bakü’de yapıldı

DATÜB tarafından istenilen toplantının konusu yurda dönüş ile alakalı olarak halkın bilgilendirilmesi ve bu konuda görüş alışverişinde bulunulması olmuştur.

Şemseddin Sarvarov’un yönettiği toplantıda özellikle DATÜB Genel Başkan yardımcısı Burhan Özkoşar’a katılımcılar tarafından Azerbaycan’daki bölünme ile alakalı sorular yönelttiler. Bu sorulara cevap veremeyeceğini, asıl Azerbaycan’da bulunmalarındaki amaç dışına çıkılmamasını söylemesine rağmen ısrarlı bir şekilde sorular DATÜB’ü eleştiri mahiyetindeydi.

Ön yargılı olarak toplantıya gelenlerin anlamsız soruları karşısında olumlu sonuç çıkmayacağı anlaşılınca vatana dönüş statüleri ile ilgili sorular hakkında görüşleri bildirerek gelişmeler hakkında bilgi verildi.

Yurda dönüş statüsü verilmeye başlandı

Gürcistan’nın Avrupa Konseyi’ne vermiş olduğu sürenin sonuna yaklaşılırken uluslararası kuruluşlardan Avrupa Konseyi’nin de baskısı ile Gürcistan hükümeti Ahıska Türklerinin yurda dönüşü ile ilgili hızlı ve önemli adımlar attı. Bu yılın sonunda vermeye başlayacağını ilan ettiği Yurda dönüş statülerini 6 ay öncesinden vermeye başladı. Elindeki dosyaların incelenmesine devam edildiği dosyaların incelenmesi sonucunda eksik dosyaların tamamlanması için dosya sahiplerine 4 aylık bir süre verileceği bildirilmişti. Dosya sahiplerine herhangi bir bilginin ve mektubun ulaşmadığı için bu sürenin henüz başlamadığı bildirildi.

DATÜB yurda dönüş statüsü verilmesini incelemeye aldı

Azerbaycan’a giderek bizzat bölgede araştırmalarını yapan DATÜB yöneticileri yurda dönüş statü verilmesini incelemeye aldı. Bakü’den Saatli ve Sabirabad rayonlarında araştırmalarını sürdüren DATÜB Yönetim Kurulu üyeleri Burhan Özkoşar, Sadyr Eibov ve Sabircan Celilov ve DATÜB’e gönül vermiş ve yüreği vatan aşkı ile dolu Rüstem Dursonov birlikte bölgeye gittiler. Bölgedeki köylere giderek statü alan aileleri evlerinde ziyaret ederek aldıkları statülerin alınış süreci hakkında bilgi topladılar.

75 aileye verilen yurda dönüş statüsünden 2 ailenin eline henüz geçmemiş. Geri dönmüştür. Yani 75 ailede 2 firenin olması bile başlangıçta önemli olduğunu vurgulayan DATÜB yöneticileri yurda dönüş sürecini yakinen takip etme kararında olduklarını bildirdiler.

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz