Burhan ÖZKOŞAR 64 haber

İlgili Haberler

DATÜB Yurda Dönüş Statülerini alanları bilgilendiriyor

Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) yönetimi kuruluş amaçlarının başında 1944 yılında sürgün edilen Ahıska Türkleri’nin Vatana dönüş hakkında gerekli çalışmaları yapması ile ilgili maddesi gereği başlatmış olduğu çalışmaları çok yönlü olarak sürdürüyor.

2007 yılında Gürcistan’ın çıkarmış olduğu kanuna binayen çoğunluğu Azerbaycan’dan verilen dosyaların takibi için DATÜB Yönetim Kurulu Üyesi Sabircan Celilov’u Azerbaycan temsilcisi olarak görevlendirdi. Celilov geçtiğimiz 12 - 13 Şubat tarihlerinde Saatli ilçesine bağlı Feteli ve Sımada köylerinde yapmış olduğu toplantılarda Yurda Dönüş Statüsü alan aileler ile görüşmelerde bulundu. 

Fetelikend köyünde 69 aileyi temsilen 23 kişinin katılımı ile yapılan toplantıda Gürcistan’ın çıkarmış olduğu kanuna göre Ahıskalılara verilen haklar hakkında ve son gelişmeler ile ilgili bilgiler aktararak DATÜB’ün konu hakkındaki çalışmalarını anlattı.

Statü alanlardan İsrafil Esedov,  Məhemmed Şabanov, Muğrişah Yazdanov DATÜB temsilcisi Sabircan Celilov’a aileden bazılarına verilen statüler bazılarına henüz verilmediğinden vatana dönüşün gecikmesi veya zorlaştırılması gibi algıladıklarını belirterek konu hakkında DATÜB’ün gerekli girişimleri başlatmasını istediler.

Sımada köyünde yapılan toplantıda ise 93 ailenin statü aldığını belirten statü sahipleri DATÜB’ün yurda dönüş sırasında ve göç esnasında yaşanacak problemlerin önceden hallederek göçü toplu halde başlatmasını istediler.

Sabircan Celilov toplantılarda aldığı notlarını bir rapor halinde DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov’a ve yardımcılarına aktarıldığı bildirildi.

Burhan ÖZKOŞAR
Hürriyet Gazetesi Fransa Temsilcisi
DATÜB Genel Başkan Yrd. ve Avrupa Temsilcisi

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz