Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Unutulmuş Şehirde Başkan Vekili

1 Mayıs Salı günü Erzurum’da Dünya Ahıska Türkleri Birliği Başkan Vekili Prof. Dr. İlyas Doğan öğrenciler ile bir araya geldi.

Toplantı öncesi Erzurum Valiliği İl Özel İdaresine bağlı Sosyal Tesisler’de verilen yemeğe 50 Ahıskalı öğrenci katıldı. Yemeğin ardından Öğrenciler ve konuklar tesisin toplantı salonuna geçtiler. Prof Dr. İlyas Doğan’ın yanı sıra Prof Dr. Halis Süleyman, Doç. Dr. Mehmet Tevfik Gülsoy ve Yrd. Doç. Salimya GANIYEVA toplantıda hazır bulundu.

İlyas Doğan “Ben buraya DATÜB’ü tanıtmaya gelmedim. Ben buraya asıl sizlerin sorunlarını dinlemeye geldim.DATÜB’ün yaptığı çalışmaları az çok hepiniz biliyorsunuzdur. Zaten internet sitemizde (www.datub.eu) tüm bilgiler mevcuttur. Onun için sorunlarınızı ister burada ister özel olarak bana iletebilirsiniz. Ben bu sorunları çözerim diye bir cümle sarf etmem. Lakin şuna emin olabilirsiniz ki sorunlarınızı çözmek için elimden gelen bütün çabayı sarf ederim.” cümleleri ile konuşmasına başladı.

Öğrencilerin ilk sorusu yıllardır süre gelen olaylarda Erzurum’un doğuda olduğu için hep dışlanması, unutulması ile alakalıydı. İlyas Bey bu soruya “Biz bir çok şehirde öğrencilerle bir araya geldik ama hala programlarımızın yoğunluğundan dolayı gidemediğimiz şehirler var. Eskişehir, Samsun, Antalya gibi şehirler var. Demek ki Erzurum’u doğuda olduğu için unutmuş değiliz. Bizim için bütün şehirlerde ki Ahıskalılar aynı sıcaklıkta, yakınlıkta ve değerdedir. Hele de öğrenciler bunların en üstündedir.” diye cevap verdi.

Değişen YÖS ve TCS Sınavları ile alakalı bilgiler veren ve yasal mevzuatta sıkıntı yaşayan öğrencilerin isimlerini tek tek not alan İlyas Doğan öğrencilere hemen hemen her toplantıdaDATÜB’lü yöneticiler tarafından sorulan bir soruyu tekrarladı: Türkiye’ye okumaya gelmeden önce sizden para alan biri oldu mu? Bir kaç öğrencinin para ödemek zorunda bırakıldığını öğrenince isimlerini not aldı ve olayla yakından ilgilenerek DAtÜB Yönetim Kurulunda konuyu gündeme getireceğini ve özellikle de DATÜB Başkanı Ziyattin Kassanov’a konuyu aktaracağını iletti. Kuruldukları günden beri DATÜB olarak insanların maddi anlamda sömürülmesine karşı olduklarını ve özellikle de öğrenciler üzerinden ticari rant sağlanmasının önüne geçmek için büyük titizlik ve özveri ile çalıştıklarını aktardı.

Renad Mamedov isimli Tıp Fakültesi son sınıf öğrencisinin “Vatandaşlık ile alakalı sorunlarımız var. Burada dosyalarımız incelenmiyor. Antalya, İstanbul gibi şehirlere yönlendiriyorlar” cümlelerini not alan İlyas Doğan, “Ankara’ya gidince öncelikli meselem Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile görüşmek ve bu sorunun bir an önce ortadan kalkmasını sağlamak olacak. Siz gönlünüzü ferah tutun. Türkiye’de var olan kanun her yerde uygulanır. Bazen aksaklıklar olabilir. Bu da o aksaklıklardan biri. Bu aksaklığı giderebiliriz. Yeter ki istediğimiz şeyi bilelim.” diye cevapladı.

Toplantının sonlarına doğru “Biz Ahıskalılar çok çileler çekmiş, çok badireler atlatmış bir milletiz. Ama karanlık günler geride kaldı. Bölünmenin kolay birleşmenin zor olduğu bir Dünya’da dağınık bir halde yaşıyoruz. Zannetmeyin ki sadece biziz bu durumda olan. Bizler için en iyi örnek Yahudilerdir. Bakın nasıl birbirine kenetlenerek yıllar sonra vatanlarına döndüler. Bizim onlardan daha güçlü bir bağa ve birliktelik ruhuna sahip olmalıyız. Acılarımız, göz yaşlarımız onlardan fazlaysa gücümüz de birliğimiz de onlardan fazla olmalıdır. Bunu sağlarsak Dünya’da hiçkimse Ahıskalı Türklere göz yaşı akıtamaz, acı yaşatamaz. Ben her cumartesimi farklı ülkelerde ki, kıtalarda ki Ahıskalılarla konuşarak geçiriyorum. İletişimi ve bağlarımı koparmıyorum. Sizlerden isteğim bunu yapmanız. İnternetin gücünü kullanarak farklı bölgelerde ki Ahıskalıları tanımanız onlarla iyi ilişkiler içinde olmanızdır.” diyen İlyas Doğan ardından 3 öğrencinin özel olarak kendisi ile görüşmek istemesi üzerine onları dinledi ve sorunlarını not aldı.

Toplantı, Erzurum Ahıskalı Öğrenciler Başkanı Farid Gochiyayev’in Erzurum’da okuyan öğrencilerin listesi DATÜB Başkan Vekili Prof. Dr. İlyas Doğan’a bizzat vermesi ve akabinde topluca çektirilen hatıra fotoğrafı sonrası sona erdi.

Veysel VEYSEL/AhiskaTurkleri.Com

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz