Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Ahıska Türkleri Çanakkale’de Şehit ve Vatan Ruhunu Hissetti

Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma Dernek üyeleri Çanakkalede Şehitlerimizi bir kez daha hayır Dualarlarla ziyaret etti. Ahıska Türkleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Aziz AZİZ, mubarek toprakların nasıl kurtarıldığını ve Vatan için nasıl mücadele edildiğini, Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı şiirinin 7. kıtasını hatırlatarak Vatan aşkının ne olduğunu en iyi bizler biliriz dedi.

1995 Çanakkale Destanının yaşandığı topraklara haraket ettik, sabah namazını kardeşlerimizle birlikte kıldıktan sonar rehberimizi yanımıza alarak oradaki yaşananları bir kez daha yakinen derk eyledik. Başkan Aziz, Vatan mücadelesini, yaşayan ve yaşatan daha iyi bilir. Türkiye’mizin Posof İlçesine bitişik olan Kafkaslardaki Ahıska’dan sürgüne ve soykırıma maruz kalan kardeşlerimizi biliçlendirmek için, dernek faaliyetlerinin yanı sıra ficdani sorumluluklarının da olduğunu dile getirdi. Dede ve ninelerinin kendilerini küçükkten beri Çanakkale destanı aşkı ile büyütüklerini söyledi.

Yakın tarihimizi, tarih sayfalarından hatırlarsanın bulursunuz, Türkiye’mizin Erzurum, Kars ve diğer yakın bölgeleri, Çar Rusyası işagali altın da idi, Lozandaki anlaşma ile sınırlar yeniden belirlenir, işte o dönem Ahıska, Türkiyemizin sınır ötesine bırakılır / kalır. Daha sonra Ahıska toprakları 1915 de Batum anlaşma ile Türkiyemize geri verilir. 1921  de ise Edirne anlaşması ile tekrar Çar Rusyasına geri verilir. Merak edenler o günün sayfalarını araştırarak daha geniş kaynaklara ulaşabilirler. Verilen topraklar boş arazi olarak terk edilmimiş, burada yaşayan 10.000 lerin üzerinde aileler nüfus ile birlikte Çar Rusyası toprakları içerisine kalır. Osmanlılnın stratejik noktası ve dönemin Çildır eyaletinin başkenti Ahıska, halen Vatan topraklarından mahrum edilmiştir dedi. ALLAH büyüktür çoğu gitti azı kaldı. 

Ahıska Türkleri  olan Dedelerinin, 1938 kadar Türkiye’ye zorluklar ve baskıların verilmiş olduğu sıkıntılar yüzünden, alternatifli yollar bularak Türkiye’nin Posof, Kars, Erzurum, Muş, Ağrı ve Bursa gibi bölgelerine yerleşmişlerdir. Bir kısımlarının ise 1992 den sonra Türkiye’ye yolumuz açıldıktan sonar bula bildik dedi. İkincisini düzenlemiş olduğumuz Çanakkale gezimiz gerçekleştirmiş olduk. Şehit kardeşlerimizi yanı başında Dualarla yad eyledik, bastığımız her addımı hiç bir zaman sade toprak diyerek geçmedik.

Değerli kardeşlerim etkilenmemek elde değil, bu satırlarımı okuyan dostlarımız olursa lütfen doğru analiz edin. Bu gün Ortadoğu cografiyasında ve Dünyada ki senaryoların farkındayız, bizler bir sivil toplum kuruluşları olarak, ilçe ve il olarak, Türkiye olarak her zaman olduğu gibi adaletin yanında olacağız. Yıllarca Sovyet rejimi altında ezilen Ahıska Türklerininin tarihini, atalarımızın 1071, 1453, 1915, 1944, 1989 ve 2004 deki, mücadelelerini anlatmaya devam edeceklerini ifade etti.

Kocaelimizin 12 ilçesi içerisinde Ahıskalı kardeşlerimizin olduğunun bilgisini alıyoruz. Kendilerine bir şekilde ulaşacağız, onlarında bizlerden haberleri olursa kapılarımız açıktır. Çayırova, Dilovasında, Darıca ve Gebze’mizdeki 1938 kadar Türkiye ye zorunlu göç eden Ahıskalı Kardeşlerimizi Derneğimize davet ediyorum. İrtibatlarınını bizlerden kesmesinler. Sosyal dayanışma içerisindeki aktivite ve programlrımız devam etmektedir.    

Kardeşlerimiz, Ahıska türkleri, Zaman, süreç, enerjı ve maddiyet kaybetmiş olabilirler, ama emin olmanızı isterimki, Maneviyat ve İnancını hiç bir vakit kaybetmediler. Vatan toprakları uğrunda canını vererek şehadet şerbeti içen tüm şehitlerimizi saygıyla anıyoruz." diye konuştu. Yaklaşık 45 kişinin katıldığı ve 2 gün süren gezi sonunda katılımcılarla hatıra fotoğrafları çekildiklerini, ulaşım konusunda bize her zaman imkan tanıyan Belediye’ye teşekkür etti.

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz