Harun BOZKURT 31 haber

İlgili Haberler

DATÜB BASIN BİLDİRİSİ

  • Gönderen Harun BOZKURT
  • 14 Kasım 2013 01:03:28 MSK
  • 1 yorum
  • 11.693 izlenme

BASIN BİLDİRİSİ

Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) 2008 yılından beri Ankara’da çalışmalarına başlatmıştır. Amacı 10 ayrı ülkeye dağılmış olan Ahıska Türklerini örgütlemek ve yaşadıkları ülkelerdeki sorunlarını çözmekte rehberlik etmektir. En önemli amacı ise 1944 yılında haksız yere yurtlarından bir gecede sürülen Ahıska Türklerinin vatana dönüş mücadelesinde öncülük etmektir. DATÜB gerçekleştirdiği tüm faaliyetleri ile hedeflenen Ahıska Türklerinin yaşadıkları ülkelerdeki durumları hakkında mevcut durum tespiti yaparak oralarda daha iyi şartlarda yaşam koşullarına erişmek için işbirliği arayışlarını geliştirmek, asimilasyon ve dil kaybına ilişkin önlemler almaktır.

Böylece Rusya Federasyonu, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan, Ukrayna, Türkiye, KKTC, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve Gürcistan’da yaşayan Ahıskalı STK yöneticisi, akademisyenler, yazarlar, şairler, sanatçılar ve aydınlar arasında bir işbirliği platformu ve Ahıska Türkleri Diasporası oluşturmanın zeminini hazırlamak, gelecek 50 yıl için Ahıska Türkleri’nin ortak hareket etme ilkelerini belirlemektir. Birliğimiz bu sene Beykent Üniversitesinin desteği ve ev sahipliğinde Ahıska Türklerinin asırlardır yaşadıkları yurtları olan ve bugünkü Gürcistan sınırları içinde bulunan Ahıska bölgesinden sürülüşünün 69. Yıldönümü dolayısı ile bir anma programı düzenlemiştir. Şunu vurgulamalıyız ki; 15 Kasım aynı zamanda Ahsıkalılar için kara bir gündür. Çünkü 1944 yılında 14 Kasımı 15 Kasıma bağlayan gece Sovyetler Birliği resmi kayıtlarına göre Ahıska’da yaşayan 126 bin Müslüman Türk’ün SSCB yönetimince sürgün edildiği tarihtir. Ancak bu rakam gerçekte en az 200 bindi. Çünkü bu halk aynı zamanda 40 bin ferdini II. Dünya Savaşı için asker olarak SSCB ordusuna vermişti. Ahıska Türkleri’nin vatana dönüşü Gürcistan tarafından 1999’dan beri türlü hile ve bahanelerle engellenmiştir.

2007 yılında Avrupa Konseyi’nin baskısıyla Gürcistan Yönetimin Parlamentosundan çıkardığı ve eksikleri olan “Yurda Dönüş Kanunu” çerçevesinde 15 bin kadar aileden sadece 5 841 ailenin başvurusunu kabul ettiğini açıklamıştır. Bunun yanında 2 bin kadar da Rusça verilen dosyaları kabul edeceğini deklare etmiştir. Sovyetler Birliği içinde aynı dönemde yurtlarından sürülen Çerkez, Kırım Tatarları, Çeçen, Karaçay, Kore, Alman gibi birçok millet sürüldüğü topraklara geri dönerken, Ahıska Türkleri halen yurtlarına dönememişlerdir. Sovyetler coğrafyasında tek Türk olarak bilinen ve adını Türk olarak saklamayı başaran topluluk da yine Ahıska Türkleridir. Sürgünü yaşamış halen hayatta olan Ahıska Türkleri son yıllarını vatanında yaşamak istiyorlar. Dolayısıyla bu durumun artık insan hakları çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu konu Avrupa Konseyi’nin de resmi olarak devreye girmesiyle Uluslararası boyut kazanmıştır. Siyasi olmaktan daha çok insani boyutu mevcuttur. DATÜB bundan sonra bütün uluslararası kamuoyunda Gürcistan’ın bu tutumu konusunda doğru bilgilendirme ve haksızlığın giderilmesi için bir seferberlik başlatacaktır.

Hedefimiz sürgünün 70. yılı olan 2014 yılı boyunca konunun Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, İslam Ülkeler Teşkilatı ve AGİT gibi Uluslararası örgütler nezdinde bilinirliğini arttırmaktır. Birliğimiz bu bağlamda yıl boyunca tanıtım ve duyarlılık kampanyası yürütecektir.

Bu vesileyle 14 Kasım 2013 Perşembe saat 13.30’da yapılacak olan sürgünün 69. Yılı anma toplantısının açılışında tanıtıcı filmlerle de konu izleyicilere ulaştırılmak istenmektedir.

Aynı zamanda bu anma gününde Beykent Üniversitesi, II. Dünya Savaşı’ndan sonra öz vatanlarından koparılıp dünyanın dört bir yanına sürgüne gönderilen Ahıska Türklerinin vatanlarına dönebilmeleri için hiç yılmadan çalışan, Kazakistan’ın ekonomik ve sosyal alanda gelişmesi ve güçlenmesi için pek çok yabancı yatırımcının ve sermayenin ülkesine girişine öncülük eden, yaşayan en büyük Türk kültür elçilerinden biri kabul edilen, Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in haklı övgülerine mazhar olan, “ Kurmet”, “Altın Kartal”, “Çölevek Sonsa-Güneş İnsanı”, “Dostık II. Derece” ödüllerinin sahibi DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov’a Fahri Doktora ünvanı verecektir. 69 yıl önce büyük haksızlıklara uğrayan Ahıska Türklerinin sürgünü ve yaşadıkları çile dolu hayatı kamuoyuna duyurulması için ilgi göstermesini bekler en derin saygılarımızı sunarız.

DÜNYA AHISKA TÜRKLERİ BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU

İletişim:

Tel: 00 90 312 230 50

Fax: 00 90 312 230 89 07

Cep: 00 90 535 018 45 45

E-Mail: datub.ahiska@gmail.com

Web: www.datub.eu

 

Tarih: 14 Kasım 2013 saat 13.30

Yer: İSTANBUL - Beykent Üniversitesi Kampüsü “Ayazağa-Maslak Yerleşkesi Konferans salonu”

Yorumlar

1 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz