Mikail İbrahimoğlu 503 haber

Ahıska Türklerine İltica Hakkı Talebi, John Kerry’nin Masasında

Rusya’da ayrımcılık, kötü muamele ve etnik şiddete maruz kalan binlerce Ahıska Türkünü ABD’ye yerleştirilebilmesi için başlatılan seferberlikte önemli bir başarıya ulaşıldı.

ABD’de Türk toplumu tarafından başlatılan kampanya çerçevesinde Ahıska Türklerine iltica hakkı verilmesi talebini içeren ve ABD’de 40 kadar Kongre Üyesinin imzaladığı mektup, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’ye yollandı.

İmzacıları arasında Türk Amerikan toplumunun yakından tanıdığı Türk dostu vekiller Virginia Foxx, Steve Cohen, Adam Kinzinger, Ed Whitfield ve New York’ta Türk Amerikan toplumunun desteğini kazanan Hakem Jeffrey gibi isimlerin de dahil olduğu 39 vekil tarafından Dışişleri Bakanı John Kerry’ye gönderilen mektupta Dışişleri Bakanlığı'ndan Rusya’nın güneyindeki Ahıska Türklerine yeniden mülteci statüsü verilmesi talep ediliyor. 

Mektupta, “Ahıska Türkleri, yaklaşık 70 yıl boyunca Sovyetler Birliği’nde vatansızlık, ayrımcılık ve şiddetli saldırılara maruz bırakıldılar. Ahıska Türk diasporasının bilhassa ABD’deki Ahıskalıların uzun zamandır iltica talebinde bulunmalarına rağmen beynelmilel toplum büyük oranda tepkisiz kaldı. Son dönemde medyada yer alan haberler, Ahıska Türklerinin Rusya’nın güneyinde yeniden aktif ve katı bir şekilde sosyal, ekonomik ve siyasi olarak ayrımcılığa maruz bırakıldıklarını ortaya koyuyor. Bu nedenle de 2003 yılında Ahıska Türkleri için başlatılan ABD’ye kabul sürecinin kesintiye uğramış olmasını endişe verici buluyoruz” deniliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından daha önce başlatılan bir program çerçevesinde 2004 – 2007 yılları arasında Rusya’nın Krasnodar bölgesindeki 12 bin Ahıska Türkü mülteci olarak ABD’ye kabul edilmişlerdi.

2004 ve 2007 yılları arasında ABD’nin yaklaşık 12 bin Ahıska Türkünü mülteci olarak kabul ederek Ohio, Illinois, Florida, Georgia, Idaho, Pennsylvania, New York, Oregon, Missouri, Kentucky, Texas, Connecticut, Massachusetts ve Virginia gibi eyaletlerde iskan ettiği hatırlatılan mektupta mülteci olarak ABD’ye gelen Türklerin hızla Amerikan toplumuna uyum sağladıkları ve evleri olarak benimsedikleri eyaletlerde ekonomik kalkınmayı tetiklediklerine dikkat çekiliyor.

Daha önceki programla ABD’ye kabul edilen Ahıska Türklerinin ABD’de birlikte yaşadıkları toplumu da zenginleştirdiklerine dikkat çeken Kongre Üyelerinin mektubu, “Dışişleri Bakanı John Kerry’den Ahıska Türklerine iltica hakkı verilmesi talebine ilişkin cevap beklendiği” ifadesiyle son buluyor.

Mektuba imza atan vekillerin listesi şöyle; Alcee L. Hastings, Steve Stivers, Mark Amodei, Earl Blumenauer, André Carson, Steve Chabot, Steve Cohen, Tom Cole, Gerald Connolly, John A. Culberson, Lloyd Doggett, Virginia Fox, Alan Grayson, Tim Griffin, Richard Hanna, Hakeem Jeffries, Eddie Bernice Johnson, Bill Johnson, David Joyce, Adam Kinzinger, Leonard Lance, John Lewis, Daniel Lipinski, Mark Meadows, Luke Messer, James Moran, Bill Pascrell, Scott Perry, Dutch Ruppersberger, Tim Ryan, Matt Salmon, Pete Sessions, Bill Shuster, Adam Smith, Steve Stockman, Michael Turner, Greg Walden, Ed Whitfield ve Joe Wilson.

Kaynak: TurkishNY

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz