Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

TİKA'dan Ahıska Türklerinin vatan ziyaretine destek

TİKA, Gürcistan'ın Ahıska bölgesinde dünyaya gelen ancak bugün Kırgızistan'da yaşayan bir grup Ahıskalı ninenin, vatanlarını ziyaret etmeleri için destekte bulundu.
Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç, TİKA Bişkek Program Koordinatörü Dr. Seyit Ali Avcu, Gürcistan'ın Ahıska bölgesini 14-20 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek olan ziyarete katılacak heyetle ile bir araya geldi.
 
Kılıç, Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği tarafından organize edilen uğurlama programda yaptığı konuşmada, Türk ninelerinin Ahıska'ya ziyaretinin amacına ve önemine işaret etti. TİKA'nın desteği ile Ahıska'ya ilk kez iki yıl önce dedelerden oluşan bir heyeti gönderdiklerini, o ilk ziyaretinin çok ses getirdiğini anımsatan Kılıç, Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği, Büyükelçiliğe ve TİKA'ya yine böyle bir girişimde bulunduğunu hatırlattı.
 
Metin Kılıç, Ahıska'ya yerleşmek isteyen aileleri, Ahıska konusuyla ilgilenen sivil toplum kuruluşlarının desteklemesi gerektiğini belirten Kılıç, Ahıska'ya gidecek heyetinin "çok şanslı" olduklarının altını çizdi.
 
Ahıska'yı ziyaret edecek heyete iyi yolculuklar temennisinde bulunan Kılıç, "Gidin, gezin, görün ama geldiğinizde gidemeyenler ile heyecanınızı paylaşın" diye konuştu.
 
TİKA Program Koordinatörü Avcu da Ahıska'ya organize edilen ziyaretten büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek, "İnşallah, Ahıska'ya, hepiniz sağ salim gider. Sağ salim görür ve sağ salim geri dönersiniz" dedi.
 
Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Raşad Şamilov ise Ahıska Türklerinin sürgün hikayesini anlatarak, "İnsanoğluna vatan lazım. Bizim vatanımız Ahıska'dır. Orasını unutmaya bizim hakkımız yok. Orada bizim büyüklerimiz yatıyor. O toprakların altında geçmişimiz yatıyor" dedi.
 
Şamilov, Ahıska Türklerine sahip çıkan Türk halkına, bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Kırgızistan'da yaşayan Ahıskalılar adından teşekkür etti. Şamilov, yaşlıların doğdukları toprakları görmeleri için bu ziyarete destek veren Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığına ve TİKA yönetimine minnettarlığını iletti.
 
Ahıskalı Türkleri kimdir?
 
Sovyetler Birliği lideri Stalin, Gürcistan'ın Ahıska bölgesinde 200 civarındaki köyde yaşayan Türk kökenli vatandaşları tren vagonlarına doldurarak 14 Kasım 1944 tarihinde Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'a sürgün etti.
 
Sürgünden sonra Orta Asya'ya yerleştirilen Türklere, 1956 yılına kadar bulundukları yerden başka bir yere, yakınlarını bile ziyaret etmelerine izin verilmedi. Stalin'in ölümünden sonra Türkler, Ahıska'ya dönmek için oluşturdukları heyetleri sık sık Moskova'ya göndererek vatana dönüş için izin istedi ancak bir sonuç çıkmadı.
 
Türkiye hükümeti, son 10 yılda Gürcistan ve Avrupa Konseyi nezdinde yürüttüğü çalışmaları sonucunda, Gürcistan hükümeti, Ahıskalı Türkler'in, Gürcistan'a yerleşmelerine izin vermeye başladı. Bununla birlikte Ahıska bölgesine heyet ve şahsi ziyaretler de arttı.
 
Günümüzde 500 bin dolayında olan Ahıska kökenli Türkler, yoğun olarak Kazakistan, Rusya, Azerbaycan, Türkiye, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye, Amerika ve Ukrayna'da yaşıyor.
Kaynak: TRT Haber

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz