Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Ahıska Türkleri Beyaz Saray önünde toplandı

Ahıska Türklerinin ana yurtlarından sürgün edilişlerinin 72. yıl dönümü dolayısıyla Beyaz Saray önünde anma töreni düzenlendi.

ABD’nin farklı eyaletinde yaşayan yüzlerce Ahıska Türkü, 1944 yılında topraklarından sürgün edilişlerini anmak için Beyaz Saray önünde toplandı.

"UNUTTURMAMAK İÇİN BURADAYIZ"

Ahıska Türkleri Konsey Başkanı Aydın Memedov, burada yaptığı konuşmada, Ahıska Türklerinin 9 farklı ülkeye sürüldüğüne dikkati çekerek, “Yeni nesillerimize bunu unutturmamak üzere buradayız.” ifadesini kullandı.

Ahıskalıların sürgün edilişine ilişkin olarak ABD Kongresine de mektup yollayacaklarını anlatan Memedov, “Vagonlara bindirilerek ana vatanımızdan sürüldük. Aradan geçen zaman içerisinde bu vagonlar durmadı. Türkiye’yi seviyoruz fakat ana vatan unutulmaz.” diye konuştu.

Ayrıca anma töreninde Ahıska Türkleri kanaat önderlerinden Mukaddem Maksudov da bir konuşma yaparak birlik çağrısında bulundu.

"ERDOĞAN DA BİZE YARDIMLARDA BULUNUYOR"

Maksudov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendilerine yardımlarda bulunduğunu söyleyerek "Allah Türkiyemizden ve Türkiyemiz'in başkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan razı olsun" dedi.

AHISKA SÜRGÜNÜ

1829 yılında tazminat olarak Çarlık Rusyasına geçinceye kadar Ahıska bölgesi Osmanlı sınırların dahilinde idi. Bu olaydan sonra Ahıska Türklerinin yarısı sınırı geçerek Türkiye'ye geldi, diğer yarısı ise Gürcistan'da kaldı.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Ahıska Türklerinin gençleri savaşa katılmak için cepheye gitti, geride kalan eşleri, çocukları ve yaşlı Ahıska Türkleri ise 1944 yılında Stalin tarafından iki saat içinde tren vagonlarına doldurularak, kapalı tren vagonlarında Orta Asya'ya sürülerek: Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’a yerleştirildi.

Bu sürgünün Stalin'in Karadeniz kıyılarını Türklerden temizleme operasyonunun bir parçası olduğu Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra açıklanan arşivlerde ortaya çıkmıştır. Aynı kaderi paylaşan Kırım Tatarları ve Ahıska Türklerinin bu hazin sürgününde binlerce insan yolda öldü. 1945 yılında savaş bittikten sonra savaştan dönen Ahıska Türkleri de ailelerinin sürgün edildiği bölgelere gönderildiler.(Wikipedia'dan alıntı)

Kaynak: Haber 7

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz