Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Sürgünden dönmeyen tek millet: Ahıska Türkleri

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanı -AK Parti Antalya Milletvekili- Mevlüt Çavuşoğlu: Sürgünden vatanına dönmeyen tek millet Ahıska Türkleri.

AKPM Başkanı Çavuşoğlu, ''Bu konu, Avrupa Konseyi'nin diğer uluslararası örgütlerle birlikte takip ettiği bir olaydır ve bizim için önemlidir. Çünkü sürgüne gönderilen insanların arasında vatanına dönmeyen tek millet Ahıska Türkleri'dir, bu da bir acıdır'' diye konuştu.

Gürcistan'daki ziyareti sırasında Ahıska Türkleri'nin geri dönüşsüreciyle ilgili meseleleri de Gürcü yetkililerle ele aldığını bildiren Çavuşoğlu, bu konuyu, Gürcistan'ın yenilenmesinden sorumlu Devlet Bakanı Temur Yakobaşvili ve bu meseleyle ilgilenen Elene Tevdoradze ile de görüştüğünü ifade etti.

Çavuşoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

''Yasa çıktı ama başvuruların bir kısmı Rusça olduğundan ve İngilizceye tercüme edilmediğinden dönüşlerde zorluklar yaşanıyor. Bu zorluklar yasa çerçevesinde değil de bireysel olarak gelenlerde. Yıllar önce burada ev aldılar, ama tapuları hala verilmedi. Sınır kapısında, 80 yaşındaki insan veya hiç burayla ilgisi daha önce olmamış18 yaşındaki bir genç sorunlu diye döndürülüyor, buna benzer tepkiler geliyor bize, biz de bu dönüşün sorunsuz olması gerektiğini dile getirdik. Yani uygulayanların keyfi engeller çıkarmasını müsaade edilmemesi gerektiğini. Bu konuda Yakobaşvili de 'Biz ne sorun varsa bunların üstesinden gelmeye ve çözmeye hazırız, yeter ki bize iletilsin' dedi. Elene Tevdovadze de bizzat kendim ilgileneceğim dedi.''

Gürcistan'daki Ahıska Vatan Cemiyeti Başkanıyla da bu konuyu görüştüğünü bildiren Çavuşoğlu, görüşmede, sorunları dinlediklerini ve bir sorunları olduğu zaman AKPM'ye ve mutlaka Elena Terdovadze'ye ulaştırmalarını söylediklerini sözlerine ekledi.

Çavuşoğlu, ''Çözülmese yine de bize ulaştırsınlar dedik, çünkü bu, Avrupa Konseyi'nin diğer uluslararası örgütlerle birlikte takip ettiği bir olaydır ve bizim için önemlidir'' dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu Avrupa Konseyi'nin önemli bir konusu olduğu gibi, benim de yüreğimde olan bir konu olduğu için bu konuyu Gürcü yetkililerle görüştük ve bunu Gürcü basınına yaptığım açıklamalarda bir Türk olarak dile getirdim. Sayın Başkana da bunu daha önce zaten bu konuda soru sormuştum. Neticede biz de bunun takipçisiyiz, Ahıska Türkleri'nin dönerken de sorunları varsa bu sorunların giderilmesi bizim için önemlidir, biz de takip ediyoruz. Gürcistan AKPM'ye üye olurken bu konu, AKPM'nin koyduğu şartlardan bir tanesiydi ve Gürcistan bunu yerine getireceğinin sözünü verdi, yani yükümlülüğüdür. Bu kabul ettiği bir yükümlülüktür, hatta takvime bağlanmıştır. Ne zaman yasanın çıkacağı ve 2011'in sonuna kadarda bu sürecin tamamlanacağı da. Gürcistan bunun sözünü verdi. Bu daha sonra kabul edilen kararlarda da vardır.''

Çavuşoğlu, 3 gün süren Gürcistan temaslarını tamamladıktan sonra, yarın Batum'dan Trabzon'a geçecek. Çavuşoğlu'nun Gürcistan'dan sonra Rusya'yı da ziyaret etmesi bekleniyor.

Kaynak : Zaman

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz