Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Kırgızistan'dan Ahıska Türkleri'ne maddi yardım

Kırgızistan'ın geçici hükümeti, başkent Bişkek yakınlarında Ahıskalı 82 Türk ailesinin yaşadığı Mayevka köyünde 19 Nisan'daki saldırılarda evleri hasar gören ailelere maddi yardımda bulundu.

Öte yandan Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, 40 ton temel ihtiyaç maddesi taşıyan bir kargo uçağının Kırgızistan'a hareket ettiğini bildirdi. Geçici hükümetin yetkilileri, Mayevka köyünde 14 aileye yaklaşık 100 bin dolarlık yardım yapıldığını bildirdi. Geçici hükümetten yapılan açıklamada, 7 Nisanda iktidarın devrilmesine yol açan olayların ve 19 Nisan'da Mayevka köyündeki Türklerin evlerine saldırıları inceleyen bir hükümet komisyonunun, Oşve Celalabad eyaletlerindeki olaylar yüzünden çalışmalarına ara vermek zorunda kaldığı belirtildi..

Çalışmalara daha sonra devam edileceği ifade edilen açıklamada, güvenlik görevlilerinden yeterli bilgi edinilemediği kaydedildi. Komisyon üyesi Tabıldı Akerov, komisyonun 3. toplantıda Mayevka olaylarının arkasında devrik lider Kurmanbek Bakiyev'in yakınlarının bulunduğunu tespit ettiğini söyledi.

Öte yandan Ahıska Türkleri Derneği toplantısının ardından soruları yanıtlayan Dernek Başkanı Murafaddin Sakimov, hükümetin Mayevka köyündeki 14 Türk ailesine yaptığı maddi yardım için geçici hükümete teşekkür etti. TİKA'nın evleri yakılan Türklerin evlerini baştan inşa edeceğini belirten Sakimov, Türkiye hükümetine de Ahıska Türklerine gösteriği yakın ilgiden dolayı minnettar olduklarını kaydetti. Mayevka köyünde 19 Nisan'da Türklere ait ekili arazileri işgal eden Kırgız gençleri köydeki Türklerin evlerine saldırmış, bu olaylarda 5 kişi ölmüş, 31 kişi yaralanmıştı.

Türk Kızılay'ından yardım

Tekin Küçükali, yaptığı yazılı açıklamada, Türk Kızılayının Kırgızistan'da çatışmaların meydana geldiği ilk günden itibaren yardım çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü belirtti. Kırgızistan'a 15 Haziranda ilk yardım uçağını ulaştıran Kızılayın gıda, battaniye, mutfak seti ve tıbbi malzeme yardımını dağıttığını hatırlatan Küçükali, ilk etapta bölgeye sevk edilen yaklaşık 20 tonluk acil yardım malzemelerinin Kırgızistan Kızılayı işbirliğiyle Oşkentinde hem Kırgız, hem de Özbek mahallelerinde yaşayan ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığını aktardı.

Küçükali, şunları kaydetti:
''Son olarak 40 ton temel ihtiyaç maddesi taşıyan bir kargo uçağı Kırgızistan'a hareket etti. Söz konusu yardım malzemeleri yine Türk Kızılayının gözetimi ve denetiminde Kırgızistan Kızılayı işbirliğiyle zor durumdaki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak.''

Tekin Küçükali, Kızılayın 17 Haziranda bir yardım delegesini Özbekistan'ın Andijan kentine gönderdiğini ifade ederek, alanda yapılacak ihtiyaç tespitinin ardından ek personel ve yardım malzemelerinin bölgeye gönderileceğini bildirdi.

Küçükali, bölgeye afet müdahale ve lojistik uzmanlarından oluşan 6 kişilik bir ekibin yanı sıra psiko-sosyal destek uzmanlarının da gönderilmesinin planlandığını kaydetti.

AA

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz