Veysel VEYSEL 6 haber

İlgili Haberler

Bursa’da DATÜB Rüzgârı

  • Gönderen Veysel VEYSEL
  • 28 Ağustos 2010 10:24:00 MSD
  • 0 yorum
  • 12.499 izlenme

Dün Bursa’da Dünya Ahıska Türkleri Birliği tarafından düzenlenen İftar Yemeğine katıldım. İftar Yemeğinde DATÜB Genel Başkanı Sayın Ziyatdin İsmihanoğlu KASANOV’un yanı sıra DATÜB’ten birçok yetkili isim vardı. Ayrıca Ahıska Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı Osman ÇELİK ve Genel Sekreteri Ertan TOPÇU, Federasyon’a bağlı Bursa’da bulunan çeşitli derneklerin yöneticileri vardı. DATÜB’e bağlı tek dernek konumunda Bursa’da hizmet veren Sürgüne UğramışAhıskalıların Haklarını Koruma Merkezi Başkanı Sayın Paşa ALİHAN ve ekibi de İftar Yemeğine gelen katılımcılar arasındaydı. İftar Yemeği Zümrütevler Camii İmamı’nın okuduğu dualar ve verdiği tavsiyelerle başladı. Ardından İftar Yemekleri yenildi ve konuşma başladı. Bursa’da ki Ahıska Türklerinden 600 kişilik bir katılım oldu. Şimdi Ziyatdin Bey’in verdiği mesajları sizlere aktarayım. Konuşmaya başlamadan önce “Buraya politik konuşmalar yapmak için değil halkımla beraber olmak için geldim.” sözleri insanlar tarafından alkışile karşılandı.

Bu birliği sağlayacağız

Biz 2008 yılında Ankara’da DATÜB’ün ilk adımlarını attık. 2010 yılında resmi olarak tanınan bir kurum halindeyiz. Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah GÜL, Sayın Başbakan Recep Tayip ERDOĞAN ve ilgili Bakanlıklarımızın onayı ile resmi hayatına geçen DATÜB, Dünya’nın 9 ayrı ülkesinde zor şartlar altında yaşam mücadelesi veren Ahıska Türkleri’nin kaybettiği hakları geri kazanması ve insanlarının huzura ermesi için kuruldu. DATÜB, Ziyatdin’in bir kurumu değildir. DATÜB tüm Ahıska Türkleri’nin bir kurumudur. Onun için hep birlikte DATÜB’ü, bizim olan şeyi sahiplenmemiz ve desteklememiz gerek. Hep birlikte bu birliği sağlayacağız ve kaybettiklerimizi, bizim olanları geri alacağız.

Övüneceğimiz en önemli şey Türk olmamız

Ne mutlu ki biz bu Dünya’ya Türk olarak gelmişiz. Günümüzde bizim övünmemiz gereken en önemli şey Türk olmamızdır. Bakın 1944’te ki Ahıska Sürgününden sonra her birimizi farklı noktalara dağıttılar. Buna rağmen asimile olmadık. Direndik. Başta Dinimiz olmak üzere; dilimizi, örfümüzü, âdetimizi, kültürümüzü ve milli şuurumuzu kaybetmedik. Bundan sonrada kaybetmeyeceğiz. Her yerde her zaman Türk gibi yaşayacağız.

Herkes DATÜB Başkanı olabilir

DATÜB benim Başkanlığımda kuruldu. Önemli olan bu değildir. Mart ayında Genel Kurul toplantısı yapılacak. Tüm Ahıskalı kardeşlerimize şunu söylemek istiyorum. Şayet bu görevi yapabilecek biri varsa buyursun gelsin. Ben Başkan olsam da olmasam da DATÜB’ün varlığı için canla başla çalışacağım. Seçilecek yeni Başkana tüm gücümle yardım edeceğim. Yeter ki benim milletimin, halkımın sorunları çözülsün. Daha önce dediğim gibi, DATÜB benim değil Ahıska Türkleri’nin bir kurumudur ve bana değil onlara hizmet edecektir!

Ahıskalıları soyanlara son vereceğiz

Biz insanlardan para isteyenlere benzemiyoruz. Desteklerinizi bizden esirgemeyin derken de maddi şeyleri kastetmiyoruz. Sevgili halkım, bize akıllarınızda ki fikirlerle destek verin. İstediklerinizi bizlere iletin ki bizler de sizlere yardımcı olabilelim. Ama şunu unutmayın. Ahıskalıları soyanlara asla ama asla müsaade etmeyeceğiz. Biz halk üzerinden kazanç sağlayan isimlere DATÜB içerisinde yer vermeyeceğiz. DATÜB halkı için çalışan bir kurum olacak ve halkı için hizmet etmeyecek hiç kimse DATÜB’ün içerisinde yer almayacaktır.

Her insan hata yapar

Hatasız kul olmaz. Hata yapmamak Yüce Allah’ımıza mahsus bir özelliktir. Her insan hata yapar. Bizlerde, sizlerde hata yapabiliriz. Önemli olan hatalarımızdan ders almaktır. Hatalarımızı kabullenmektir. Dün hata yapanlara lafım yok. Hata yapmışolabilirler. Hatalarını kabullenip bir daha aynı hatayı yapmayacak herkese kapımız açıktır. Lakin şu unutulmamalıdır. Murtaza olsun Osman olsun hizmet ettiği süre boyunca koltuklarında oturacaklardır. Halk istemediği zaman, hoşnutsuzluk ortaya çıktığı zaman, halka hizmet etmedikleri zaman o koltuğu işgal etmeyecekler ve başkalarına bırakacaklardır.

Mesele Ahıska’ya dönmek değil, Gürcistan’dan haklarımızı almak

Türkiye Cumhuriyeti büyük ve güçlü bir devlettir. Bizim vatanımız, devletimizdir. Dünya’da ki bütün Türklere yardım elini uzatmaktadır. Bu Türklerden biri de biz Ahıskalılar’dır. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da bize göstermişolduğu ilgi ve alaka ile vermişolduğu destekten bizleri mahrum bırakmadığı sürece biz Ahıska Türkleri daha mutlu ve huzurlu bir hayat sürdüreceğiz. Bununla beraber Gürcistan’dan 65 yıldır alamadığımız hakları geri alacağız. Sevgili hemşerilerim mesele Ahıska’ya dönmek değil, Gürcistan’dan haklarımızı almaktır. Ahıska’ya gitmek isteyenler de var istemeyenler de var. Ama Ahıska’da ki haklarını istemeyen bir insan dahi yok. Herkes Ahıska’da ki haklarını istiyor. Onun için mücadele edecek ve haklarımızı hukuki yollarla en kısa sürede geri kazanacağız.

Türkiye’ye göç 1993’te ki gibi yönlendirilebilir

Yıllardır Türkiye’ye süren bir göç dalgası var. Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah GÜL ile 3 ay önce bu konu hakkında görüşmüştük. Sayın Cumhurbaşkanımızdan bir talebim oldu. 1993’te ki gibi Ahıska Türkleri’nin, Türkiye’ye göçü sağlanabilir. Özellikle Posof ve çevresine yapılacak bu iskân politikası ile hem bölge ekonomisi hem ülke ekonomisi olumlu etkiler alır. Böyle bir konuya sıcak bakar mısınız? Sayın Cumhurbaşkanımız bu sözlerimi yerinde buldu ve olumlu mesajlar verdi orada bana.

Okullar ve Spor Salonları kurmak gerek

Kazakistan’da ki Ahıska Türkleri Derneğin’de 20 yıldır görevdeyim. Son 12 yılımı Derneğin Başkanı olarak geçirdim. Orada okullar, camiler, spor salonları gibi birçok alanda yatırımlar yaptık. Yarının bilim adamlarını, mühendislerini bu okullar çıkaracak. Yarının spor müsabakalarında ki şampiyonlar bu salonlardan çıkacak. Seneye bir lise daha yapılmışolacak. 500 Ahıska Türkü okuyacak bu lise de. Yaptığımız okullarda Türkiye Türkçesi ile eğitim veriliyor. Bu sene kendimize bir çıta koyduk. 10 tane daha spor salonları yapacağız. Yeter ki gençlerimiz kötü alışkanlıklardan uzak dursun, çağı yakalasın. Geleceğe şanslı ve bir adım önde başlasın. Aynısını Bursa’da da yapacağız.

Ahıskalı Kadınlarımız da bu oluşumun içinde yer alsın

Buradan bakıyorum da salonun yarısında Ahıskalı Kadınlarımız var. Analarımız, bacılarımız, kızlarımız. Hepsi buradalar. Çok mutlu oldum onları burada görmekten. Onlar da içimizde olsun her zaman. Ben bunu istiyorum. Onlar bizleri yetiştiriyor. Geleceğe bizleri hazırlayan onlar. Onun için bu davada bu mücadele de en çok desteği onlar verecektir.

Bursa’da tek dernek olacak

Bugün maalesef Bursa’da birden fazla Ahıska Türkleri Derneği var. Bu sayı 1’e inmelidir. Bursa’da DATÜB Temsilciği adı altında Ahıska Türkleri için tek bir Ahıska Türkleri Derneği hizmet vermelidir. Bir bina yapacağız. İçinde öğrencilerimizin, gençlerimizin faydalanacağı kütüphanemiz olacak. Kültürel faaliyetlerini devam ettireceği bölümler olacak. Gerekirse Başkan’a cebimden maaşvereceğim. Yeter ki başı rahat olsun. Halkı için, Ahıskalılar için hizmet etsin. Tek isteğim bu.

Kusura bakmayın. Başınızı ağrıttım. Politik konuları konuşmak için gelmedim buraya. Ama mecbur kaldığım için söyledim. Bununla alakalı daha genişçaplı konferanslar yapacağız. Bursa’da da olacak bu konferanslardan. Orada daha rahat ve genişçaplı bu konuları ele alabileceğiz. Sorusu olan varsa soruları cevaplayabiliriz.

Başkanın konuşması yukarıda ki gibiydi. Bazı bölümleri İftar Yemeğinden sonra çay içmeye gittiğimiz yerde söyledi. Onlarda gerekli başlıkların altına eklendi. Sorulan sorulardan en önemlisi Ahıska Spor’a yardımdı. Ziyatdin Bey, Ahıska Spor için bir spor salonu kuracağına söz verdi. Çay içmeye gittiğimiz yerde ki sohbette tekrar etti. “Ahıska Spor için spor salonu konusu benim içime yattı, bunu yapacağız” diye belirtti.

O sohbette Federasyon Yetkilileri gerekse Federasyon’a bağlı Dernek Yetkilileri vardı. Ayrıca Sürgüne UğramışAhıskalıların Haklarını Koruma Merkezi Derneği Başkanı Paşa ALİHAN ve derneğin diğer yetkilileri vardı. Saat gece 1.00’a kadar sohbet devam etti. Herkesi oturup dinledim. Konuşanlardan herkes söze Ziyatdin Bey’e hitaben “İyi ki başımızda siz varsınız” diye başladı. Son olarak söz aldım ve dedim ki;

Madem bu masa da bulunan herkes Ziyatdin Bey’den memnun seçimlerde aday çıkmasın. Bu masada ki herkes tek bir aday çıkarsın. O da Ziyatdin Bey olsun. Tüm Dünya’ya en iyi şekilde birlik mesajı veririz böylelikle. Başta sağlamışoluruz birliği. Daha iyi olmaz mı böyle?

Orada o ana kadar konuşmuşhiç kimse net bir şekilde “evet, haklısın” demedi. Maalesef söz yine döndü dolaştı ama net bir şey denmedi. Umarım Mart ayında ki DATÜB Kongresine kadar öne sürdüğüm fikre sahip çıkarlar ve birliği Başkanlık seçimlerinde de sağlamışoluruz.

Not: İftar Yemeği ve Çay Sohbeti ile alakalı resimler en kısa sürede sizlere sunulacaktır.

Veysel VEYSEL

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz