Burhan ÖZKOŞAR 64 haber

İlgili Haberler

DATÜB Heyeti Bakanla Görüştü

DATÜB (Dünya Ahıska Türkleri Birliği) Yönetimi Sürgüne Uğramış Ahıska Türkleri’nin Haklarını Arama ve Vatana Dönüş ile ilgili çalışmaları kapsamında başlattığı Tiflis görüşmelerinde Göçmenlerden sorumlu Devlet Bakanı Koba Subeliani ile de bir araya geldiler.

Gürcistan’ın İşgal Altındaki Bölgelerinden Zorla Göç Ettirilen Kişilerin İskanı ve Göçmenlerden sorumlu Devlet Bakanı Koba Subeliani Tiflis’te Bakanlıktaki ofisinde karşıladığı DATÜB heyeti ile uzun bir süre görüştü. Görüşmelere geçilmeden önce değişik ülkelerde yaşayan Ahıska Türklerinin bir araya gelerek oluşturdukları birliktelikten memnun olduğunu dile getirdi.

Daha sonra sözü DATÜB heyetine bırakan Subeliani heyetin sorunlarını dinledi. DATÜB Heyeti başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov ise 1944 yılında haksız yere vatanımızdan sürülen biz Ahıska Türkleri bu tarihten itibaren hep geri dönüşmücadelesi verdik. Ancak Sovyet döneminde bunun maalesef mümkün olmadığını gördük. Bu mücadelemizi milletimiz için halen devam ettiriyoruz. 1989 Fergana faciasından sonra 9 ayrı ülkeye dağılan milletimiz her ne kadar parçalanmışgibi gözükse de son zamanlarda tüm ülkelerde faaliyetlerini sürdüren sivil toplum örgütlerini bir araya getirerek DATÜB çatısı altında birleştirdik. Kuruluşolarak başlıca amacımız haksız yere sürüldüğümüz vatan topraklarına gelerek yerleşmektir. Bu konuda Gürcistan Devletinin tam desteğini yıllar öncesine aldık zaten. Uluslar arası kamuoyu desteği de devam etmektedir. 2007’de Gürcistan Hükümetinin çıkarmışolduğu kanunla umutlandık. Ancak bu kanunun bir an önce gerekli değişikliklerin yapılarak yürürlüğe konması ve geri dönüşün sağlanmasını talep ediyoruz. Fazla kaybedecek zamanımız yok. Bu geri göç bir an önce başlamalıdır” dedi.

Bunun yanı sıra Bakanlıkta ne kadar yurtlarına geri dönüşiçin başvuru dilekçesinin olduğunu soran DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov’a Gürcü bakandan 5806 dosyanın olduğu bilgisini verirken dosyaların incelenmenin devam ettiğini de sözlerine ekledi. Çoğunluğu Azerbaycan, Rusya, Kırgızistan, Türkiye gibi ülkelerden verilen dosyaların içinde bazı eksiklikleri kabul edeceklerini de söyleyen bakan bu konuda çok da katı olmayacakları sinyalini verdi. İki defa 6 ay olmak üzere bir yıl başvuru süresini uzattıklarını söyleyen bakan Subeliani buna rağmen ellerindeki dosya sayısının 5.806 olduğunu, bunlardan 2.000 kadar da Rusça dilinde dosyanın verildiğini onlarında incelemeden sonra değerlendirebileceklerini ve sahiplerine bilgi verileceğini söyledi.

Düzeyli ve bu konuda oldukça pozitif düşünen Ahıska Türkleri ile ilişkilerin devam ettirilmesinin yararlı olacağını söyleyerek, tekrar “Sizleri burada kendi vatanınızda ağırlamaktan memnun olduğumu belirtmek isterim. Geri dönüşyasası kapsamında gelecek kişiler bizim misafirimizdir. Ana yurtlarında onların rahat etmeleri ve herhangi bir sorunla karşılaşmamaları için elimizden geleni yapacağız. ” dedi.

DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu ile Göçmenlerden sorumlu Devlet Bakanı Koba Subeliani sıcak bir ortamda görüşmelerini sürdürdüler.

Gürcistan’ın İşgal Altındaki Bölgelerinden Zorla Göç Ettirilen Kişilerin İskanı ve Göçmenlerden sorumlu Devlet Bakanı Koba Subeliani DATÜB Heyetini makamında kabul etti.

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz