Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Evleri var ama satamıyorlar

Dünyanın çeşitli ülkelerinden Türkiye'ye gelen Ahıska Türkleri, devlet tarafından yaptırılan konutların tapu kayıtlarıyla nüfus cüzdanı bilgilerin uyuşmaması sonucu 17 yıldır ne evlerini satabiliyor, ne de devredebiliyor.

Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan ve Rusya gibi ülkelerden 1993 yılında gelerek Iğdır'da devlet tarafından yaptırılan geçici konutlara yerleştirilen, daha sonra kalıcı konut yaptırılan Ahıska Türkleri, kayıt yanlışlıklarından şikayetçi.

Devlet tarafından 1994 yılında yaptırılan ve belli bir ücret karşılığı geçici konut sakinlerine teslim edilen konutların tapu kayıtlarındaki isim, baba-ana adı, doğum tarihi gibi bilgilerle, nüfus cüzdanındaki bilgilerin uyuşmaması dolayısıyla konut sakinleri, evlerini satamadıklarını, devredemediklerini belirterek, sorunun çözümü için mahkemelere başvurmak zorunda kaldıklarını belirtti.

Konutların o dönem kurayla belirlendiği, kura sonucunda da bazı vatandaşların akrabalarının yanına geçmek için takas yolunu seçtiğini ifade eden konut sakinlerinden İskender Gazigil, dönemin valisinin talimatıyla tapu işlemlerinin noterden onaylı liste halinde Köy Hizmetleri Müdürlüğüne verildiğini, yanlışın da buradan kaynaklandığını iddia etti.

Köy Hizmetlerinde tapu işlemlerini yapan memurların konutlarda oturan vatandaşların yüzde 80'inin isim, baba-ana adı, doğum tarihinin yanlış yazıldığını, tapu kayıtlarıyla nüfus cüzdanındaki kayıtların uyuşmadığını dile getiren Gazigil, 17 yıldır Ahıska Türklerinin bu sorunla baş etmeye çalıştığını söyledi.

Iğdır'a 17 yıl önce yerleşen bir çok ailenin artık farklı illere göç ettiğini dile getiren Gazigil, Türkiye'ye gelen ve tapu kayıtlarına geçen bazı kişilerin ölmesi dolayısıyla varislerin işin içine girdiğini ve varisleri toplayarak işi çözmenin imkansız hale geldiğini savundu.

Gazigil, "Bu işi ancak Tapu Genel Müdürlüğü çözer. Tapuların yüzde 80'inde insanların isimleri, cinsiyetleri, doğum tarihleri, baba adı hepsi yanlış geçiyor. Bunun düzeltilmesi lazım" dedi.

Ahıska Türkleri olarak Iğdır'a 180 aile geldiklerini ve bu ailelerin çoğunda aynı sorun yaşandığını anımsatan Gazigil, bazı aile fertlerinin tapu kayıtlarına yazılmadığını, aradan 17 yıl geçmesi ve bir çok ailenin de Iğdır'dan ülkenin farklı yerlerine gitmesi dolayısıyla sorunun içinden çıkılmaz hale geldiğini söyledi.

-"HER ŞEY YANLIŞ YAZILMIŞ"-

Mahalle sakinlerinden Hüseyin Derviş de evini Gülnaz Osman ile değiştiğini ve tapu kayıtlarında da değişiklik yapmak istediğinde bir çok sorunla karşılaştığını belirterek, "Babamın adını yanlış yazmışlar, 'Derviş' yerine 'Doğan' yazmışlar. Annemin baba adını, soyadlarımızı da yanlış yazmışlar, onu mahkemeye verdim. Bir mahkeme bitti, soyadımızı yine yanlış yazmışlar. 'Derviş' yerine 'Devriş' olarak kayıtlara girmiş, şimdi açtığım dava devam ediyor" diye konuştu.

Gülnaz Osman ise evlerini değiştiklerini ancak tapu kayıtlarını halen değiştiremediklerini belirterek, her ikisinin de isim ve aile kayıtlarında yanlışlık bulunduğunu ve bunların düzeltilmesi için dava açtıklarını söyledi.

Veraset kayıtlarında anne ve babasının adının yazıldığını ancak ablasının kayıtlarında yer almadığını ifade eden Gülnaz Osman, ablasının kayıtlara girmesi için masraf ettiklerini ancak ablasının adının da kayıtlara yanlış yazıldığını ileri sürdü.

Osman, "Ablamın adını nüfusta 'Makinur', tapuda ise 'Mahinur' yazmışlar. O bir harften dolayı ben 620 lira harcadım. Bir 'k' ile 'h'den dolayı her tarafta para ödedim. Bana dediler ki 'Bu kağıtları sakla'. Ben hala mahkemelerle uğraşıyor ve para ödüyorum" diye konuştu.

3 yıldır sorunun çözümüyle uğraştığını söyleyen Osman, "Temizliğe gidiyorum para kazanmak için ve kazandığım parayı da bu yollarda harcıyorum" dedi.

-"KAĞIT ÜSTÜNDE EV YOK AMA KENDİ EVİNDE OTURUYOR"-

Hüseyin Derviş ise bu işler dolayısıyla çok büyük mağduriyetler yaşadıklarını, Ahıska Türklerinin çoğunun aynı sıkıntıyı çektiğini anlattı.

Derviş, kendisinin tapu evraklarıyla birlikte tapu müdürlüğüne gittiğini ve oradaki kayıtlara göre kendi üstünde ev gözükmediğini belirterek, "Kağıt üstünde ev yok ama normalde evim var, satamıyorum, alamıyorum. Öyle yazmışlar ki tapu kayıtlarında harf okunmuyor bile" ifadelerini kullandı.

Iğdır Tapu Sicil Müdür Vekili İrfan Şekertekin ise Ahıska Türklerinin geldiği dönemde devletin ev verdiğini ve bu evlerin dağıtım cetvellerine göre dağıtıldığını belirterek, tapu kayıtlarının da bu cetvellerine göre yapıldığını söyledi.

Dağıtım cetvellerinde yanlış yazılan isim ve diğer bilgilerin kayıtlara da yanlış geçmiş olabileceğini dile getiren Şekertekin, bunu düzeltmenin tek yolunun mağdur olan vatandaşların her birinin ayrı ayrı dava açarak, mahkemede düzeltme yoluna gitmesi gerektiğini ifade etti.

Şekertekin, düzeltmenin İl Tapu Sicilde veya Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nde yapılamayacağını sözlerine ekledi.

SonDakika
Anadolu Ajansı [2992755] Haber Yayın Tarihi : 15.09.2011 12:21

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz