Burhan ÖZKOŞAR 64 haber

İlgili Haberler

DATÜB Heyeti Gürcülerle Birlikte AK Genel Sekreteri ile Görüştü

DATÜB heyeti Fransa’nın Strasbourg kentindeki Avrupa Konseyi’nde açtığı fotoğraf sergisi paralelinde üst düzey görüşmelerde bulunarak sorunlarını dile getirdiler. Gürcülerle birlikte Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile makamında bir süre görüşen heyet Ahıska Türklerinin sorunlarının çözümü için desteğin sürdürülmesi talebinde bulundu.

 

 “Unutulan bir sürgün hikayesi: Ahıska Türkleri 1944” konulu fotoğraf sergisi programı çerçevesinde Fransa’nın Strasbourg kentinde bulunan Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) heyeti Avrupa Konseyi’nde açtıkları sergi paralelinde yetkililerle bir dizi görüşmelerde bulundu. En üst düzey görüşmelerini Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile makamında gerçekleştirdi. Görüşmeye önceden programlandığı gibi Gürcü parlamenterlerle birlikte gidildi. DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov başkanlığında Prof. Dr. İlyas Doğan, Burhan Özkoşar, İsmail Molidze, Ülviye Pepinova heyette yerini alırken Gürcü tarafında da Gürcistan parlamentosu Başkan Vekili Mikheil Machavariani Gürcistan Milletvekili Petre Tsiskarishvili katıldılar.

Heyet adına DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov Genel Sekreter Jagland’a Ahıska Türklerinin vatana dönüşle alakalı son gelişmeleri aktardı. Geçtiğimiz Ocak ayında DATÜB Heyetinin Genel sekreter Jagland ile yaptığı görüşmenin ardından Gürcülerle olumlu yönde bir diyalogun kurulduğunu ve Yurda Dönüş ile alakalı olarak önemli adımların atıldığını belirtti. DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov gelişmeleri şöyle aktardı “Avrupa Konseyi nezdinde başlattığımız çalışmalar neticesinde Gürcistan Yönetimi ile dostane ilişkiler geliştirdik. 1 Mart 2011 tarihi itibariyle Gürcistan Hükümetinin Tiflis’te kurmuş olduğu Hükümet konseyi yurda geri dönüşle alakalı olarak çalışmalarına başladı. Daha sonra biz DATÜB Yönetimini Gürcistan’a davet ederek heyetler halinde görüşmelerde bulunarak sorunların çözülmesi için görüş alışverişinde bulunduk. Halen bazı sorunlarımız çözümlenmiş değil ancak müspet yönde olumlu adımlar atılmıştır. Geçtiğimiz Temmuz ayı başında 2 sene önce müracaat etmiş olanlardan ilk etapta 75 aileye Yurda Dönüş Statüsü verilmiştir. Bu sayının yılsonuna kadar 5 binin üzerinde olacağı bilgisi tarafımıza verilmiştir. Şimdilik bu gelişmeleri bizde beklerken aynı zamanda kendi cephemizde de çalışmalarımızı sürdürmekteyiz” dedi. 

Gürcüler adına konuşan Parlamento başkan vekili Mikheil Machavariani “Ahıska Türkleri ile birlikte çalışmalarımızı sürdürerek yurda dönüşle ilgili hızlı adımlar atıyoruz” dedi.

Genel Sekreter Jangland ise “Avrupa Konseyi olarak gelişmeleri yakinen takip ediyoruz. Sorunun çözülmesi yolunda atılan müspet adımları destekliyoruz” dedi.

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz