Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Ahıska Sürgünü’nün 67. Yıldönümü Türkevi’nde Anıldı

Ahıska Türkleri’nin anavatanlarından sürülüşlerinin 67’inci yıldönümü Türkevi’nde anıldı.

1944 yılında anavatanlarından sürülen Ahıska Türkleri’nin sürgün edilişlerinin 67’inci yıldönümü New York Başkonsolosluğu himayesinde gerçekleştirilen bir törenle anıldı.

Törene Birleşmiş Milletler (BM)  Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan, New York Başkonsolosu Mehmet Samsar başta olmak üzere çeşitli eyaletlerden gelen birçok Ahıskalı katıldı.

Pensilvanya eyaletinden gelen Tiyanşan Muradoğlu yaptığı açılış konuşmasında ‘’Bugün Ahıska Türkleri’nin vatandan sürgün edilişlerinin 67’inci yılını anmak için burada toplanmış bulunuyoruz. Önce Türkiyemiz, sonra sizler varsınız. Ahıska Türkleri olarak her zaman Türkler’i ibret olarak göstermeye çalışacağız. Amerika’da sizler ve bizler varız. Biz kendimizi burada gurbette değil, evimizde hissediyoruz. Bizlere annelik, babalık edip, sahip çıkıyorsunuz. 67 yıldır bizim insanımız sahipsizdi. 46 bin gencimiz o zamanda Almanlar ile savaştaydı. Kimse diyemedi Türkler’in şu ayıpları vardı da onları sürdük diye. Bizler haksız sayılan milletiz, vatanımıza gidemiyoruz. Umuyoruz ki Türkiye’nin yardımıyla zaman geldiğinde biz de kendi vatanımıza gidebiliriz.’’ dedi.  

Apakan: Her Zaman Yardımınıza Hazırım

BM Daimi Temsilcisi Ertuğrul Apakan, kendisine verilen konuşma fırsatından dolayı teşekkür ederek Ahıskalılar’ın her zaman kendisini çok heyecanlandırdığını söyledi. Apakan, ‘’Başkonsolosumuzla temasımızda ben de sizlerin arasında olmak istediğimi söyledim. Çünkü Ahıska Türkleri’nin tarih içinde geçirdikleri sıkıntıları ve uzun soluklu bir süreçten geçerek buraya geldiklerini iyi biliyorum. Ankara’da bulunduğum sürece Ahıska Türkleri’ni sıkı bir şekilde takip ettim. Bu çerçevede dayanışmanızı, birlik beraberliğinizi, kimliğinizi korumayı, vatan sevgisini yüksek tutmayı, ayrıldığınız topraklara olan bağlılığınızı ve Türk ulusunun bir parçası olmanızın gururunu taşıdığınız için sizi kutluyorum.’’ dedi.  Apakan, 11 bin kişinin Amerika’ya geldiğini, şimdi 15 bine yakın bir sayıya ulaştıklarını öğrendiği Ahıskalılar’a ‘’Hoş geldin’’ diyerek  her zaman kişi ve BM misyonu olarak Ahıskalılar’a yardımcı olmaya hazır olduğunu belirtti.

Samsar ‘’Ahıska’’ Şiiri Okudu

Başkonsolos Mehmet Samsar yaptığı konuşmada yurt dışındaki Türk büyükelçilerinin, başkonsoloslarının  sadece cebinde ay yıldızlı kimlik taşıyanların büyükelçileri, başkonsolosları olmadığını belirterek şöyle konuştu:  Bizler içinde Türkiye aşkı olan damarlarında Türk kanı dolaşan Ahıskalı, Özbek, Azeri, Türkmen tüm soydaşlarımızın da aynı zamanda büyükelçisi ve başkonsolosuyuz. Büyükelçime özellikle teşekkür ediyorum. Bu kadar yoğun program arasında her zaman Türk dünyasının sesine kulak vermiş, ihtiyaçlarını karşılamış biri olarak bugün de burada sizlerle beraber. Bundan tam 67 yıl önce sizler 14 Kasım’da soğuk bir gece sıcak yataklarınızdan kaldırılarak trenlere bindirildiniz. Ta Orta Asya’nın içlerine kadar gönderildiniz. Birçok insanı burada kaybettik. Trenden inenlerden de birçoğu hayatını kaybetti. Sizler varlığınızı sürdürdünüz. Önce Özbekistan’da çeşitli zorluklarla karşılaştınız, oradan da ayrıldınız, Rusya’nın içlerine gittiniz. Hiçbir zaman dilinizden, dininizden Türklüğünüz’den ödün vermediniz. Direndiniz, direniyorsunuz, yaşadınız. Şimdi güzel bir ülkeye geldiniz. Güzel imkanlara sahipsiniz, ama bence burada sizin yaşantınızı sürdürmeniz daha da zor. Burası bir eritme potası. Sizler birlik ve beraberlik içinde olarak çocuklarınızı bilinçlendireceksiniz. Hem de çoğalarak burada bir güç haline gelmeniz lazım. Çünkü Rusya’nın içinde Orta Asya’nın içinde sizleri bekleyen, sizlerden güç alan büyük bir topluluk daha var. Onların da rahata ermesi için sizin burada başarıya ulaşmanız lazım. Sizler burada siyaset olarak, ekonomik olarak güçlü olacaksınız ki Özbekistan’daki, Kırgızistan’daki Ahıskalılar güçlü olsun. Sizler burada birlik beraberlik içinde olacaksınız ki dünyanın diğer yerlerindeki Ahıskalılar da güçlü olsunlar. O yüzden sizlere büyük bir görev düşüyor.Ben bunları bugüne kadar 5 yıllık görev süremde yakınen izledim. Sizler gerçekten buradaki misyonunuzun görevinizin bilinci içinde işler yaptınız. Birlik ve beraberliğinizi bozmadınız. Yavaş yavaş kurumsallaşmaya gidiyorsunuz. İnşallah dernekleriniz, federasyonlarınız olacak. Burada gerçekten bir güç haline geleceksiniz. Buradaki Türk temsilcilerinin sizlere kapısı açıktır. Ne zaman isterseniz, ne zaman başınız sıkışırsa gelebilirsiniz. Sizler bizim kardeşimiz, bacımız, annemiz, babamızsınız. Biz sizleri çok seviyoruz ve sevmeye devam edeceğiz.

Görev süresinin dolmasıyla birlikte New York’tan ayrılacak olan Samsar, 5 yıl boyunca kendisine gösterilen dostluktan dolayı Ahıskalılar’a teşekkür etti. Uktayna’daki Ahıskalılar’la da temas halinde olacağını söyleyen Samsar, ‘’İnşallah Amerika’daki gibi orada da aynı güzel ilişkileri sürdürürüz.’’ dedi.

Samsar, ‘’Ahıska’’isimli bir şiir okudu. Samsar’ın okuduğu şiir katılımcılardan büyük alkış alırken, Samsar şiirin yazılı olduğu kağıdı Tiyenşan Muradoğlu’na hediye etti.  

Ahıska sürgününü yaşayan Mehdi Osmanlı, Aybek Müdüroğlu, Bedirşah Bayramof yaşadıkları acıyı katılımcılarla paylaştı.  Mülkiye Şahikızı isimli Ahıskalı bir kadın, birebir sürgünü yaşamış bir kişi olarak, okuduğu şiirle katılımcılara duygusal anlar yaşattı.

Konuşmaların bitmesinin ardından, ölenlerin ruhları için dua okundu.

Törenin bitiminde katılımcılar toplu halde fotoğraf çektirdi.

Ahıska Sürgünü

15 Kasım 1944 günü Stalin’in emriyle Ahıska ve çevresinde yüz binlerce insan zorla vagonlara ve kamyonlara doldurularak Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan ve Sibirya’ya sürgün edildi. Bu sürgün sırasında  yollarda açlıktan, soğuktan ve çeşitli hastalıklardan 17 bin kişi öldü. O zamanki  Sovyetler Birliği, Ahıskalı Türkler’in sürülmesine gerekçe olarak hem Alman tehlikesini hem de bu Türkler’in Türkiye adına casusluk yapmasını engelleme isteğini öne sürmüştür.

 Ebru DOĞAN-TurkishNY.com

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz