Mikail İbrahimoğlu 503 haber

Ahıskalılar geleneklerini yaşatmaya devam ediyor

Vize sorununun kalktığı Gürcistan'ın Posof sınırında bulunan Ahıska özellikle Ahıska mantısı için gelen vatandaşların uğrak yeri oldu. 

Her yörenin kendine has yemek ve tatlıları olduğu gibi eski Türk yurdu Ahıska'nın da kendilerine has mantısı var. Halen Posof ve çevresinde milli yemek olarak yapılan Hinkal'ın adını Posof'tan ayrılanlar mantı diye değiştirse de Hinkal her zaman Hinkal olarak kaldığı gibi 1944'de Ahıska'dan sürülen Ahıska Türkleri de geleneklerini unutmayarak Hinkal ve Ahıska mantısını unutmadılar. 
Yapılış malzemesi Hinkal gibi olsa da yapılışı ve pişirme şekli de başka olduğu için tadı da bir başka oluyor. Hinkal yapıldıktan sonra normal şekilde kaynar suda pişiriliyor. Ahıska mantısı ise özel olarak hazırlanan et açılan yufka doğrandıktan sonra kesilen yufkalara sarılıyor ve özel tenceresinde buharla pişiriliyor. Pişen mantı servis tabağına konunca üzerine eritilmiş tereyağı dökülüyor ve ayrı taslarla yanında yoğurt ile beraber sarımsak suyu da veriliyor. 
İşte bu gelenek Ahıska'ya dönen Ahıskalılar tarafından devam ettiriliyor. Sürgünden sonra tekrar Ahıska'ya dönenlerden Müslüm Hüccetoğlu yeni yapılan Ahıska Pazarı'nda kiraladığı bir işyerinde açtığı lokantasında tamamen helal ve yöresel yemeklerle Ahıska'ya gidenlere hizmet sunuyor. - ARDAHAN

Kaynak : SonDakika

Yorumlar

1 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz