Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Ahıska’da konsolosluk açılsın!

Gürcistan, Avrupa ve komşu ülkeleriyle dostane ilişkilerine bir ivme kazandırma sürecine girmiş, Anayasasında reformlar yapmış, ülkesindeki azınlıkların hak ve hukuklarını düzenleme girişimlerinde bulunmuştur. Özellikle çevresindeki komşu ülkelerle (Azerbaycan-Ermenistan-Türkiye) vize işlemlerinin kaldırılması ve Gürcistan Vatandaşlığına alınmalarda yasal düzenlemelerin yapılması takdire şayandır. 
Görünürde dost toplum, dost devlet hatta akraba devlet mesajı veren Gürcistan Yönetimi, ülkesindeki azınlıkların dostane ve akraba ilişkilerini geliştirmenin yollarını aramaktadır. Bunun yanında, akraba ilişkilerinin komşu ülkelere de taşınarak, bu ülkelerle var olan tarihî bağların canlandırılması istenmektedir. 
Fakat yapılan yasal düzenlemelerin, bazen dostane bir şekilde uygulanmadığı da görülüyor. Mesela, 2009-2010’da Gürcistan’a göç eden Ahıskalı 42 ailenin ikamet-oturma, çalışma, vatandaşlık, eğitim ve sağlık problemlerine çözüm bulunamamış, bu ailelere herhangi bir devlet yardımı olmamıştır. 2007 sonrasında Gürcistan’a dönüş için yapılan 12.700 müracaattan sadece 5000 kadarı değerlendirilmeye alınmış ve bunlardan 72 kişiye geri dönüş izin belgesi (rehabilitasyon belgesi) gönderilmiştir. Geri kalan müracaatların değerlendirilmeleriyle ilgili herhangi bir zaman-tarih belirtilmemiştir. 
Ayrıca, Azerbaycan Ahıska Türkleri Vatan Cemiyet eski Başkanı İbrahim Burhanov, bilinmeyen sebeplerden dolayı Gürcistan’a giriş izni alamamış, Moskova Uluslararası Ahıska Türkleri Vatan Cemiyeti eski Başkanı Süleyman Barbakzade de 2011 yılının başlarında Gürcistan’da tutuklanmış ve hapse atılmıştır. Sebebi de satın aldığı mülkün daha önce ödenmeyen vergileri imiş... 
Azerbaycan Türklerinin yaşadığı, Gürcistan’ın Tiflis ve Borçalı olarak bilinen Kvemo Kartlı vilayetine bağlı yerleşim bölgelerinde ilçe, kasaba ve köylerin, okul ve hastanelerin Türkçe olan isimleri Gürcüceye çevrilmiştir. Sovyet döneminde yerel yönetimlerde var olan imtiyaz hakları ellerinden alınmış ve merkezden atamalı olarak Gürcü bürokratlar getirilmiştir. 
Gürcistan’a giden girişimci Türk vatandaşlarının başına gelen olumsuz olaylardan dolayı, geçtiğimiz yıl Rize’de “Gürcistan Mağduru Aileler Derneği” dahi kurulmuştur. Gürcistan’da haksız yere tutuklanan ve mağdur olan insanlara yardım edebilmek için bu dernek kurulmuş. Gürcistan’da tutuklu bulunan Türk vatandaşlarından fidye şeklinde büyük paralar istenmekte veya yapılan yatırımlarla ilgili karşılıklı pazarlıklar yapılmaktadır. Ve bu pazarlıklara Gürcistan makamları da müdahil olmaktadır. 
Gürcistan’a dönmek isteyen Gürcülerden 3-4 belge istenirken, Ahıska’ya dönmek isteyen Ahıskalılardan 15-17 farklı evrak istenmektedir. Bunun yanında evraklar Gürcüce veya İngilizce çeviri şartıyla kabul edilmektedir. Geri döneceklerin de Gürcüceyi ileri derecede bilmesi ve mülakata tabi tutularak vatandaşlığa alınacağı vs. şartları bulunmaktadır. Bu şartlara rağmen Gürcistan’a dönüş için 12 binin üzerinde müracaat olmuştur. 
Azerbaycan ve Türkiye, Gürcistan’la ilgili yasal düzenlemelerini yeniden gözden geçirmelidir. Türkiye, Gürcistan’a giden girişimci Türk vatandaşlarına ve Ahıskalı ailelere sahip çıkmanın yollarını aramalıdır. 
Bunun için, Türkiye’nin Tiflis Büyükelçiliği bünyesinde Ahıska Konsolosluk şubesinin açılması düşünülebilir. Tecrübeli olan bürokratlarımız, meselelerin çözümünde ve haksızlıkların önlenmesine müdahil olarak yardımcı olabilirler. Bu durum, her iki taraf için ilişkileri daha güvenli kılacaktır. Yine Türk-Gürcü Üniversitesi kurularak, Türkçe ve Gürcüce Dil Edebiyat ve Tarih Fakültelerinin açılması için gereken girişimlerde bulunulabilir. Ahıska ve Batum’da açılacak Fakülteler, bölgeye ekonomik canlılık getirecek, tarihî-kültürel bağları canlandıracak, Gürcü toplumunun ön yargılarının silinmesini sağlayacaktır. 
Dr. Rasim Bayraktar 

Mağduriyetimiz bir an önce giderilsin 
Ben, 22 mart 2011’de çıkan 6191 sayılı TSK’dan (Türk Silahlı Kuvvetleri) atılanların itibarını iade eden yasanın kapsamına alınmayarak, mağdur edilmiş eski bir askerim. Bu yasa, YAŞ (Yüksek Askerî Şûra) Kararı ile ve yargıya kapalı idari işlemlerle TSK’dan atılanları kapsadı, lakin yargıya açık kabul edilen, bakan onaylı ve kararnamelerle resen emekli edilenleri kapsamadı... 
Bize, MSB (Milli Savunma Bakanlığı) tarafından söylenen, “yargıya başvurma hakkınız vardı” ibaresi, tamamen muğlak ve vicdani değildir. Çünkü, yargı denen tek yol AYİM (Askerî Yüksek İdare Mahkemesi)’dir. Bu mahkemenin 5 üyesinin 2’si hukukçu olmadığı gibi, mahkemenin kuruluş maddelerinin 21’incisinde, “disiplin cezalarının yerindeliğini denetleyemem, şeklen bakarım” gibi bir ibare var. Minareyi çalan sicil amirim kılıfını hazırladığı için, yani hakkımda disiplin cezaları tesis ettiği için, AYİM tarafından göreve iade edilmem mümkün değildi. 
Gerçek olan şu ki, hakkımda kasıt ve kin dolu duygularla tesis edilen disiplin cezalarının yargı yolu kapalıydı. 
Bu mağduriyetimizi gidermeyi amaçlayan bir kanun teklifi MSB Komisyonu’nda görüşülmekte, buna sahip çıkılsın. Benim ve 1991 arkadaşımın mağduriyetine son verecek düzenleme, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir an önce oylanıp uygulansın. 
Önümüzdeki haftalarda muhtemelen genel kurulda oylanacak olan kanun teklifimize destek olacağınızı umuyorum. 
Ali Deniz 

> Adres: İhlas Medya Plaza 29 Ekim Cad. No:23 Yenibosna/ 
İSTANBUL Tel: (0212) 454 38 22 Faks: (0212) 454 31 00

Türkiye Gazetesi

Serbest Kürsü
Behçet Fakihoğlu 
behcet.fakihoglu@tg.com.tr
16 Nisan 2012 Pazartesi

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz