Mikail İbrahimoğlu 503 haber

Ahıska Türkleri AİBÜ'de Buluştu

14 Kasım 1944’te 90 binden fazla Ahıskalı Türk’ün zorla Orta Asya ve Sibirya çöllerine göç ettirilmesinin yıl dönümü dolayısıyla, Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB), Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’nca ortaklaşa düzenlenen, “Ahıska Türkleri STK Çalıştayı” Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (AİBÜ) yapılıyor. 
Kültür Merkezi Mavi Salon’da gerçekleştirilen Ahıska Türkleri STK Çalıştayı’nın açılış programına Bolu Valisi İbrahim Özçimen, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, YÖK Denetleme Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Ömer Anayurt, AİBÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Bahar, Prof. Dr. Akçahan Gepdiremen ve Prof. Dr. Resul Eryiğit, Genel Sekreter Doç. Dr. Erdal Bekiroğlu ile aralarında Kazakistan, Azerbaycan, Rusya Federasyonu ve ABD’nin de olduğu 9 ülkenin temsilcileri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan çalıştayın açılışında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gönderdiği mesaj okundu ve Ahıska Türkleri ile ilgili video gösterisi sunuldu.
DATÜB Başkan Vekili Prof. Dr. İlyas Doğan yaptığı konuşmada, 1944 yılında, bir gecede Ahıska Türklerinin hayvan taşıyan vagonlara konularak zorla göç ettirildiklerini ve yaşadıkları dramın Türkiye’de bile bilinmediğini anlatarak, amaçlarının bu konuda kamuoyu oluşturmak olduğunu söyledi.
Ahıskalı Türklerin sorunlarını çözmek konusunda, “Türklerle iletişime geçerek Müslüman ve ortak Türk coğrafyasıyla koordineli bir diaspora oluşturmak zorundayız. Aksi takdirde yok olup gideriz” diyen Prof. Dr. Doğan, mutlaka kurumsallaşmış bir diasporanın oluşturulmasının gerektiğinin altını çizdi.
DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov da, örgütlenmenin ve gençlerin eğitiminin önemine dikkat çektiği konuşmasında, “Senelerdir bir organizasyon ve bir örgütlenme ağımız yoktu. Ancak Sovyetler dağıldıktan sonra böyle bir örgütlenme başladı. 2008’de yola çıktık ve Ahıska Türkleri Birliğini kurabildik” diye konuştu.
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, bölgedeki Türklerin varlığını, yanı başımızda muazzam bir Türk dünyası olduğunu ve Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra öğrendiğini anlatarak, “Ahıska Türklerinin acısı çok büyük. DATÜB Başkanı o kadar samimi anlattı ki Allah mutlaka yardım edecek. Biz her zaman yanınızda olacağız. Bu çalıştayın sorunların çözümüne katkı sağlamasını diliyorum” diye konuştu.
Bolu Valisi İbrahim Özçimen ise Ahıskalıları Bolu’da ağırlamaktan onur ve gurur duyduğunu ifade ederek, şöyle konuştu;
“O günlerde otoriter bir ülke, sizlerin atalarını hayvan vagonlarına doldurup başka yerlere gönderdi ama sizleri yok edemedi. Şimdi sizde bulunduğunuz yerlerde, o yerlerin kurallarına uyarak, hak ve adalet içinde haklarınızı aramalısınız. Mutlaka başaracaksınız. DATÜB Başkanımızın dediği gibi eğitimle gençlerin niteliği arttırılsın, kanunlara uyulsun, bilim adamları, iş adamları, gençler arasında dayanışma devam etsin” ifadelerini kullandı.
Çalıştay’ın açılışında, 14 Kasım 1944’te Sovyetler Birliği’nden Orta Asya ve Sibirya çöllerine göçe zorlanan 90 binden fazla Ahıska Türkünden biri olan Molla Yusuf Dede de içten bir konuşma yaptı. Yusuf Dede, 2005 yılında vatanına geri dönebildiğini ve şu anda 8 aileyle birlikte yaşadıklarını anlatarak, “Birbirimize destek olmalıyız, yardımcı olmalıyız. Kimse demedi ki nasıl yaşıyorsun, neler yapıyorsun? Bizden haberiniz olsun. Ne yiyoruz, nasıl yaşıyoruz. Bir ihtiyacımız yok ama bir büyüğümüz gelip sorsa bu bizim yüreklerimizi güçlendirir” ifadelerine yer verdi.
Çeşitli konularda yapılacak sunumlar, panel, konferans ve müzik dinletilerinin yer alacağı Çalıştay, 18 Kasım Pazar günü sona erecek.

Kaynak: Haber Yurdum

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz