Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

AHISKA’dan GEBZE’ye 68 Yıl Geçmiş...

Sivil Toplum Kuruluşumuzun 15. yılında Vatan topraklarımızdan sürülüşümüzün 68. yılını anma programı düzenlemeyi kararlaştırdık.

Türkiye’mizin bir çok bölgelerinde anma programları düzenleyen sivil toplum kuruluşlarımız bir kez daha geçmişlerimizi yad etmiş ve geleceğimize yön almışlardır. Anayurdumuz “AHISKA”  250 yıl boyunca Osmanlı'ya bağlı kalmış ve bu gün Kafkaslarla Türkiye’miz arasında kalan önemli bir stratejik konumda yer almaktadır. Osmanlı döneminin 13. sancağı olan Ahıska-Çıldır eyaletinin de merkezi olmuştur.

Lozan anlaşması ile Çarlık Rusya’sına terk edilen bu coğrafya, birinci Dünya savaşından 1937 lere kadar, burada yaşayan Ahıskalı Müslüman Türk kardeşlerimiz, ekonomik, siyasi ve psikolojik baskılar altında kalmış ve bir çoğu Türkiye’mize göç etmek zorunda kalmışlardır.

Bu durum Sovyet Rusya’sı için ve rejimimize tehlike yaratır stratejisi çerçevesinde ve savaş bahanesi ile Ahıska, Adıgön, Aspindza, Ahılkelek ve Bagdanovka olarak bilinen beş ana ilçemizde 1944 Kasım ayına kadar öz Vatanlarında huzur içinde yasayan kardeşlerimiz, (6.260 km2 ve 220 köyden oluşmaktadır) bir gecede (24 saat) yaklaşık 86.663 nüfus Orta Asya bölgelerine savaş bahanesi ile, savaş sonrası tekrar dönebileceklerimize dair bir takım taahhütlerle, Müslüman Türk kardeşlerimiz (Türk 46.790, Kürt 8.843, Hemşin 1.397 ve 29.633 olmak üzere, toplam 86.663) dönemin SSCB lideri ve yöneticilerinin talimatlarıyla sürgüne maruz edilirler.

Bir buçuk aylık tren yolculuğu -Sürgün- süreci yaklaşık 30 bin insanımızın soğuktan, açlıktan ve hastalıktan hayatlarını kaybetmesine neden olmuş, bir nevi soykırıma uğratılmıştır.

Değerli kardeşlerim, buraya dikkat etmenizi istirham ediyorum, sürülenlerimizin sayısı yukarıda belirttiğim gibi, fakat o dönem savaşa alınmış olanların sayısı ise 40.000, bakınız bu istatistikler sovyet arşiv kaynaklarında mevcuttur. Bunlardan 26.000 bin Ahıskalı şehit olur, 14.000 bin can ise savaş sonrası Vatan topraklarımıza döndüklerinde, yaşam adına hiç kimsenin bulunmadığını görürler ve ikamet ettikleri adreslere müracaat edenleri, Komunist Parti Genel Sekreterliği 2. bir emirle vatan topraklarından tekrar uzaklaştırırlar.

İlgi konularımızın paylaşımında konferans ortamını bizlere fırsat veren ve bünyesinde  “Strateji” alanında Yüksek Lisans Eğitimi almış olduğum Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörlüğüne, ulaşım ve hizmet konularında ise Gebze Belediyemize, şahsım ve kardeşlerimiz adından bir kez daha teşekkür ediyoruz.     

Programımız paneline  akademisyen kardeşlerimizin yanı sıra, Ahıska bölgesine bir çok kez giderek araştırma yapıp, belgeselleriyle konuşmacı olan değerli dostum İsmail KAHRAMAN bey kardeşimizde iştirak etmişlerdir.

Yaşanan acıları tarihi, akademik ve birazda yapılması gereken hedefler ele alınmıştır. Sürgün dönemlerine canlı şahitlik yapan ihtiyar heyetlerimizin yanı sıra, kardeşlerimizle beraber bir kez daha sürülüşümüzün 68. Yılını KUR’AN-ı Kerim tilavetleriyle Vatan Topraklarımızda ve bugünlerde yine Vatanımız uğrunda hayatlarını kaybeden Şehitlerimizin ruhlarına Hibe eyledik.

Değerli okuyucu kardeşlerim, Cenabı Hak, bizlere Milletimizin öncülüğünde Sivil Toplum Kuruluşumuzu devam ettirme fırsatını nasıp ettiyse, ALLAH'ın izni ile elimizden geldiği kadar canı gönülden çaba göstermeye gayret edeceğiz ve toplumsal çıkarları, kişisel meselelerle karıştırmamamız gerektiğine inanarak yolumuza devam edeceğiz.

Son bir sene içerisinde kardeşlerimizle beraber, diğer derneklerimizde de olduğu gibi, sosyal faaliyetlerimizi sürdürebildik, aileler arası kaynaşma törenlerimizi gerçekleştirdik, “Çanakkale Şehitlerimizi” andık ve ziyaret ettik, daha sonra ilk sinema ve tiyatro sanatçılarımızın İstanbul’da ki programına katıldık.

Belediyemiz ana sponsorluğu çerçevesinde 1. Gebze Uluslararası Festivali düzenlendi ve yurt dışından diğer ülkelerin yanı sıra, Ahıska Folklor Ekibini davet ederek Dünya’ya tanıttık, son programımız ise geçen hafta düzenlemiş olduğumuz GYTE konferans salonunda gerçekleşmiştir.

Geçen hafta Bolu (Abant) İzzet BAYSAL Üniversitesinde, DATÜB Genel Başkanımız Ziyaddin KASANOV, Gen. Bşk. Yrd. Prof. Dr. İlyas DOĞAN başkanlığında Dünya Ahıska Türkleri Birliği'mizin düzenlenmiş olduğu, Ahıska Türkleri Sivil Toplum Kuruluşları Çalıştayı'nın 2. ve 3. gününe katılabildik.

Dünyanın her yerinden gelen temsilcilerimizle beraber, Türkiye’mizdeki yetkili makam ve mercilerinde bulunduğu ortamda, Ahıska Türklerinin artık hem hukuki, hem akademik, hem ARGE, hem iletişim ve enformasyon, ekonomik-iktisadi, hem de uluslararası stratejik alanlarda etkili olabilecek pozisyonlarda bulunulması gerektiği görüş alışverişleri ve hedefleri ele alındı.

Son birkaç yılda DATÜBirliğimizin, Dünya konjektörü  içerisindeki Ahıska davası için, stratejik çalışmalarını takdir ediyoruz. Bu ve benzeri davalarımızda emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara bir kez daha başarılar dileriz.

Değerli kardeşlerim, şöyle bir komşu coğrafyada ve Dünyada yaşanan olaylara dikkat edersek örneğin; (Azerbaycan-Karabağ, Srebrenitsa, Afganistan, Irak, İran, Libya, Tunus, Mısır, Filistin, Gazze, Somali, Mianmar, Suriye  ve 68 yıl bundan önce Ahıska). Geçenlerde bir konferansa katıldım, konferansı sunan araştırmacı kardeşimiz ne dedi biliyormusunuz, uluslararası ekonomik araştırmalar yapan bir şirketin, Dünyadaki 56 ülke (çoğunluğu Müslüman) üzerinde araştırma yapılıyor ve bu ülkelerin toplam ekonomik geliri, bu gün Almanya ekonomisinin yarısı bile etmiyor.

Kardeşlerim güçlü olmamız lazım, her alanda güçlü olmamız gerekir diye düşünüyorum, neden hep bu ülkeler? Umarım iyice analiz eder ve Dünyadaki dengesizliği fark ederiz. ALLAH bizleri korusun İnşALLAH, BİRLİK’ten güç doğar umuduyla, ben buradan Gebze’deki kardeşlerim adından, tüm insanlığı ve okuyucu dostlarımızı, bilhassa Ahıska Türkleri temsilcisi, resmi/gönüllü araştırmacı yazarı ve Web yayıncımız Mikail İBRAHİMOĞLU kardeşimizi bir kez daha saygıyla selamlıyor, sizlere ALLAH’a emanet olun diyoruz.

01.12.2012

Aziz AZİZ

Gebze Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği

Yönetim Kurulu Başkanı

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz