Mikail İbrahimoğlu 503 haber

Dayton'da Ahıska Türk Amerikan Kültür Merkezi Açıldı

Dayton şehrinde birbiri ardına attıkları adımlarla yerel yöneticilerin takdirini kazanan Ahıska Türk toplumu, önemli bir başarıya daha imza attı.

Mültecilerin yeni geldikleri ülkeye entegrasyonu açısından bir başarı hikayesi yazan Ahıska Türkleri, yeni toplum merkezi binalarını çok sayıda yerel yetkili ve Türk Amerikan toplumu temsilcilerinin de katıldığı bir merasimle kullanıma açtı.

Dayton Ahıska Türk Amerikan Kültür Merkezi’nin yeni binasının açılış merasimine Türkiye’nin Chicago Başkonsolosu Fatih Yıldız, Washington Büyükelçiliği Sosyal ve Din Hizmetleri Müşaviri Dr. Yaşar Çolak, Eyalet Senatörü Bill Beagle, Eyalet Temsilcisi Roland Winburn, Dayton Belediye Başkanı Gary Leitzell, Ohio eski Valisi Bob Taft, Azerbaycan Büyükelçiliği yetkilileri Rashad Najaf ve Emil Safarov, ATAA eski Başkanı Günay Evinch, TADF yetkilisi Turan Atabek Ayaz, Kırım Uluslararası Komitesi eski Başkanı İnci Bowman, Karabağ Vakfı Direktörü Adil Bugairov ve Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) temsilcileri Abbas Hamza ve Sadir Eibov’un da aralarında bulunduğu 50 kadar federal, eyalet ve şehir yönetimi yetkilisi ve 400 Ahıska Türkü aile katıldı.

Açılışta Ahıska Türk Amerikan Kültür Merkezi Başkanı İslam Shakhbandarov’un yaptığı konuşmanın ardından söz alan Türk Amerikan Dernekleri Kurulu (ATAA) Eski Başkanı Günay Evinç, “Geldiğimiz noktaya dikkatlerinizi cezbetmek istiyorum. Ben 1970’lerde San Francisco’da bir çocukken bir Sinagog içerisinde din dersi, yakınlardaki bir kilisede de Türkçe dil derslerine katılıyordum. Bugün siz çocukların ise içinde basketbol sahası, kafeterya, bilgisayar laboratuarı, çayhanesi ve mescidi dahi olan 2300 metrekarelik bir toplum merkezi var.

Sizlere sahip olması nedeniyle Dayton çok şanslı. Rusya sizleri sürgün etti fakat bu Amerika’nın ve Türkiye’nin kazancı oldu. Bu bölgede sokaklarda kısa bir gezintiye çıksanız nerelerde Türklerin yaşadığını hemen ayırt edebilirsiniz. Kendileri burayı yeniden inşa edip güzelleştirdiler” diye konuştu.

Evinch’in ardından Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) ve Türk Amerikan Toplum Merkezleri (TACC) yetkilileri de söz aldı.

Türkiye’nin ABD’deki Ahıskalı Türk mültecilerin hayatlarını yeniden kurmaları ve muvaffak olmaları için yardımcı olmaya devam edeceğini söyleyen Başkonsolos Yıldız ise latife ederek Başkonsolosluk’ta tertiplenen merasimlere dahi bu denli kalabalık ve saygın konuklardan oluşan bir ziyaretçi topluluğunun iştirak etmediğini söyledi.

Programda konuşan Dayton Belediye Başkanı Gary Leitzell ise ‘Amerikan Rüyası’nı gerçekleştirme peşindeki herkese tam destek vereceklerini ifade etti.

Ahıska Türklerinin 70 yılda 3 defa sürgüne maruz kaldıklarını ve 15 yıl boyunca Rusya’nın Krasnodar bölgesinde zulüm gördüklerini söyleyen Leitzell, “Çektikleri onca sıkıntıdan sonra bu insanlar artık ekonomik krizden korkmuyorlar. İstedikleri tek şey barış içerisinde yaşayıp yasal olarak çalışmak. Bu çalışkan ve kendi kendilerine yeten insanlar, şehrimize faydalı olmak istiyorlar,” diye konuştu.

ATACC Başkanı İslam Shakhbandarov’un kendisini göçmenlerin şehirdeki boşluğu dolduracakları konusunda ikna etmesi üzerine şehir yönetimi olarak daha göçmen dostu bir politika benimsediklerini söyleyen Leitzell, Ahıskalı Türk mültecilerin Dayton şehrine canlılık kazandırdığına şahit olduktan sonra şehre daha fazla göçmen çekmek için “Welcome Dayton Plan” adlı bir planı uygulamaya koyduklarını söyledi.

Açılış merasiminde Azerbaycan, Özbekistan ve Kazakistan’dan gelen üyelerden oluşan Miko grubu da bir gösteri sundu.

Ahıska Türk Amerikan Toplum Merkezi, ABD’nin en büyük Türk Amerikan çatı kuruluşu Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA)’nın en yeni üyesi oldu.

Kaynak: TurkishNY

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz