Mikail İbrahimoğlu 503 haber

Amerikalı Ahıskalılar’dan Kırım Çıkartması

Kırım Tatarları Meclisi’nin Genel Başkanı Mustafa Dzhemilev, 15 Ekim 2012 tarihinde meclis ofisinde Ahıska Türkleri Delegasyon heyetini ağırladı.

Delegasyon heyeti, Uluslararası Ahıska Türkleri Derneği Genel Başkanı Zhavit Aliyev ve Ahiska Türkleri Amerikan Topluluğu Başkanı Islom Shakhbandarov önderliğindeydi. Heyette ayrıca Kentucky Ahıska Türkleri Birliği Genel Başkanı Aydın Mammadov, Amerika’daki Ahıska Türkleri Kamu Merkezi Başkan Yardımcıları Sarwar İsmailov ve Halit Muradov’da bulunuyordu.

Meclis ayrıca Birinci Başkan Vekili Refat Chubarov ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ali Khamzin tarafından temsil edildi.

Zhavid Aliyev yaptığı açıklamada: “Kırım Tatarları’nın ve Ahıska Türkleri’nin geçtiğimiz 15 yıldaki ulusal faaliyetleri ortalarında kaybettikleri ilişkileri yeniden kurmak için buradayız. 90’ların başında, Moskova’da, Kırım Tatarları ile yakın ilişki içerisindeydik” ifadelerini kullandı ve sözlerine: “vatanlarımıza dönmek adına birlikte çalıştık, bakanlıklara birlikte gittik. Kırım Tatarları ulusal faaliyetleri, en önemli stratejik gayelerden birini – Kırım’daki anavatanlarına dönüş konusu- çözebilirdi. Fakat malesef biz bu meselede başarısız olduk, işte bu yüzden bugün insanlarımız dünya çapındaki bölgelere dağılmış durumda. Fakat buna karşın, biz kesin olarak Ahıska Türkleri’nin Gürcistan’a döneceğine inanıyoruz.

Ahıska Türkleri Amerikan Topluluğu’nun temsilcilerinin Kırım’a yaptıkları ziyaretlerde amaçlanan hedeflerden biri, Kırım Tatarları Meclisi ve 2013’te Kırım’da bir araya gelmeleri planlanan Rusya’nın baskı görmüş insanları arasındaki Memorandum doğrultusunda, SSCB’den Sınırdışı Edilmiş İnsanların Kongre’sinde yer almaktır” şeklinde devam etti.

Amerika’dan gelen konuklar, Kongre’nin esasları doğrultusunda planlarının, sınırdışı edilmiş insanların -–ki bu insanlar; Kırım Tatarları, Ahıska Türkleri, Karaçaylılar, Balkarlar, Çeçenler, Kalmuklar ve diğer uluslardan olan kişiler-- haklarını korumak ve bu hakları kendilerine geri vermek adına uluslararası organizasyonlar oluşturmak olduğunu belirttiler. Ahıska Türkleri’nin delegeleri de konuklara,kendilerinin ulusal hakları koruma yönündeki tecrübelerinden faydalanmak adına, en temel hedeflerinin, Kırım Tatarları Meclisi’nin insanları ile işbirliği yapmak olduğunu vurguladılar.

Görüşme esnasında Mustafa Dzhemilev Amerika’da yaşayan Ahıska Türkleri’nin nüfusunu sordu. Islom Shakhbandarov’a göre, bugünün rakamları ile Amerika’da yaşayan ve vatandaşlık hakkına da sahip olan yaklaşık 17000 Ahıska Türk’ü bulunuyor. Bunlardan birçoğu Ohio, Kentucky ve Missouri’de yerleşmiş durumda. Shakhbandarov’un söylediğine göre, gündemde olan yeni programların da yürürlüğe girmesi sonrasında, nüfus büyümesi yaklaşık 6-7 bin civarına ulaşmış olacak.

Islom Shakhbandanov Amerikan hükümetinin ilgisine de değinerek, hükümetin bu insanların tam gelişimlerine yardımcı olmak adına ellerinden geleni yapıyor olduklarını belirtti.

Shakhbandanov ayrıca Türkiye’yi ve Ahıska Türkleri’ni destekleyen birçok politikacı ve kongre üyesi ile de güvenilir ilişkiler içinde olduklarına değindi.

Yakın zamanda, Merkez tarafından korunan bir Müslüman mezarlığı açtıklarını belirten Islom Shakhbandanov, yuvalar ve okullar kurarak ulusal eğitim ile olan problemi de çözdüklerini sözlerine ekledi.

Toplantı sırasında Islom, Kırım Tatarları Meclisi liderlerini 30 Kasım’da Amerika’da gerçekleştirilecek Büyük Açılışa davet etti. Amerika’da yaşayan ve Türk Dillerinden birini konuşan bütün insanların temsilcilerinin ve ülke dışından gelecek konukların da etkinliğe davetli olduğu belirtildi.

Bunun karşılığında, Refat Chubarov da Kırım Tatarları Meclisi adına tüm konukları Türk TV kanalı tarafından çekilen, Kırım Tatarları Meclisi  Genel Başkanı Mustafa Dzhemilev ve Kırım Tatarları’nın anavatanlarına dönme yönünde verdikleri mücadele hakkındaki "Kyrymoglu ... The struggle of the people" filminin gösterimine davet etti.

Kaynak: TurkishNY

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz