Mikail İbrahimoğlu 503 haber

Ahıska Türkleri'nin 69 Yıllık 'Vatan Hasreti'

SSCB döneminde 1944 yılında Orta Asya’ya sürgün edilen Ahıska Türkleri, anavatanlarına dönecekleri günün hayaliyle yaşıyor.  Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Başkanvekili Prof. Dr. Doğan: “Gürcistan’a dönüşü engelleyen sadece Gürcü çevreleri değil. Ermeni diasporasının da parmağı var.”

Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Başkanvekili Prof. Dr. İlyas Doğan, “Gürcistan açıkça uluslararası taahhütlerini yerine getirmekten kaçınsa da şu anda büyük çoğunluğu Azerbaycan’da yaşayan yaklaşık 20 bin kişi, Gürcistan’ın öne sürdüğü itirazlarının da tamamını gideren evrak eksikliklerini tamamlamış olarak Ahıska’ya dönüşe hazır” dedi. Doğan, 1944 yılında Orta Asya’ya sürgün edilen Ahıska Türklerinin, anavatanlarına dönmesi ve Türkiye’de yaşayanların da haklarını elde etmesi için çalıştıklarını söyledi. Gürcistan yönetiminin, Ahıska Türklerinin geri dönüşü konusunda oyalama yoluna gittiğini ve süreci baltalamaya çalıştığını belirten Doğan, şöyle devam etti: “Gürcistan hükümetinin, 2007 yılından 2009’a kadar yapılan geri dönüş başvurularında dosyalarda bulunan eksikliklerin tamamlanması için 2012 yaz aylarında Azerbaycan’da ciddi bir çalışma yürüttük. Gürcistan açıkça uluslararası taahhütlerini yerine getirmekten kaçınsa da şu anda büyük çoğunluğu Azerbaycan’da yaşayan yaklaşık 20 bin kişi, Gürcistan’ın öne sürdüğü itirazlarının da tamamını gideren evrak eksikliklerini tamamlamış olarak Ahıska’ya dönüşe hazır. Gürcistan’a dönüşü engelleyen sadece Gürcü çevreleri değil. Ermeni diasporası da oraya dönüşü engellemek için kafa karışıklığı yaratacak şeyler yapıyor.” Doğan, Türkiye’den bazı kişilerin, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan gibi ülkeleri gezerek, Ahıska Türklerine, “Gürcistan’a dönmeyin. Türkiye, 100 bin Ahıska Türkünü kabul edecek” dediğini öne sürerek, bu iddianın asılsız olduğunu dile getirdi.

“Saakaşvili çifte standart yapıyor”

Avrupa Konseyinin, Gürcistan’ı 1999 yılında konseye üye olarak kabul ederken Ahıska Türklerinin geri dönüşüne izin verilmesini şart koştuğunu hatırlatan Doğan, buna karşı konseyin, Gürcistan’da tüm fonlarını “Tolerent” adında Gürcü şovenisti bir derneğe kullandırdığını ve onların da Ahıska Türklerine, “Türk değil, Gürcüsünüz” dedirtmeye çalıştığını belirtti.

Ahıska bölgesinde şu anda Ahıska Türkü sadece 32 aile bulunduğu bilgisini veren Doğan, daha önce kendilerine ait olan toprakları satın alan bu kişilerin, Gürcü güvenlik güçlerinin yakın takibinde olduğunu belirtti.

Saakaşvili’nin, diğer taraftan anavatanlarına dönmek isteyen Ahıska Türklerine, “Geldiğin ülkenin vatandaşlığını bırak, öyle gel” dediğini belirten Doğan, Gürcistan’a döndükten sonra ise vatandaşlık verilmesini garanti etmediğini belirtti. “Saakaşvili’nin tavrı, çifte standarttır” diyen Doğan, böyle bir durumu anlayışla karşılamanın mümkün olmadığını dile getirdi.

Stalin’in Karadeniz’i Türklerden Temizleme Planı

Ahıska Türkleri, 14 Kasım 1944’te, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) döneminde Stalin tarafından günümüzde Gürcistan sınırları içinde kalan Ahıska bölgesindeki binlerce insan, tren vagonlarına doldurularak gidecekleri yere kadar aşağı dahi inmemek koşuluyla Orta Asya’ya sürgün edilmişti. Bu yolculuk sonunda Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’a yerleştirilen Ahıska Türkleri, 12 yıl süresince buralarda sıkı yönetim rejimi altında tutulmuştu.

SSCB dağıldıktan sonra arşiv kayıtları incelendiğinde, bu sürgünün, Stalin’in, Karadeniz kıyılarını Türklerden temizleme operasyonunun bir parçası olduğu ortaya çıkmıştı. Günümüzde, dünya genelindeki Ahıska nüfusu yaklaşık 500 bin olarak tahmin ediliyor.

Dünya Ahıska Türkleri Birliği verilerine göre, Kazakistan’da 170 bin, Rusya’da 90 bin, Kırgızistan’da 65 bin, Ukrayna’da 10 bin, ABD’de 16 bin, Türkiye’de 40 bin Ahıska Türkü bulunuyor.

Kaynak: Milli Gazete

  • Tags:

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz