Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Rusya’da Kötü Muameleden Şikayetçi Binlerce Ahıska Türkü ABD’ye İltica Etmek İstiyor

ABD ve Rusya’daki insan hakları savunucuları, Rusya’da ayrımcılık, kötü muamele ve etnik şiddete maruz kalan binlerce Ahıska Türkünü ABD’ye yerleştirmek için çaba gösteriyor.

Bu çerçevede Washington’da Kongre üyeleri ve insan hakları kuruluşlarıyla görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyleyen Dayton Ahıska Türk Amerikan Toplum Merkezi Başkanı İslam Shakhbandarov, Rusya’daki insan hakları kuruluşları ile de işbirliği içerisinde çalışarak Ahıska Türklerinin maruz kaldıkları muameleye ilişkin kanıt ve vesika toplamaya çalıştıklarını açıkladı.

RIA Novosti’ye konuşan Shakhbandarov, Ahıska Türklerinin şiddetli şekilde etnik ve dini ayrımcılığa maruz kaldıklarını kanıtlayan vesikaları edinmeleri halinde ABD Dışişleri Bakanlığı’na müracaat ederek Rusya’da hakları çiğnenen binlerce soydaşın ABD’ye yerleştirilmelerini sağlayabileneceğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından daha önce başlatılan bir program çerçevesinde 2004 – 2007 yılları arasında Rusya’nın Krasnodar bölgesindeki 11 bin Ahıska Türkü mülteci olarak ABD’ye kabul edilmişlerdi.

12 Temmuz’da Ahıska Türklerinin temsilcileriyle bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanlığı Nüfus, Mülteci ve Göç Bürosu Sözcüsü Dan Langenkamp, ABD’nin Ahsıka Türkleri için yeni bir iltica programı başlatıp başlatmayacağı konusunda herhangi bir işaret vermedi.

A victim of inter-ethnic violence, a Meskhetian Turk flees Uzbekistan in 1989.
Sovyetler Birliği döneminde etnik şiddete maruz kalan bir Ahıska Türkü, 1989.

Rusya’da yaşayan Ahıska Türkleri’nin ırkçı gruplar tarafından tehdit edilmelerine rağmen bu konulara ilişkin olarak insan hakları aktivistlerine konuşmak ya da resmi ifade vermekten çekindikleri bu nedenle de maruz kaldıkları ayrımcılık ve tehditlerin vesikalaştırılmasında büyük zorluklarla karşılaşıldığı bildiriliyor.

Rusya’da ırkçı gruplar tarafından düğünleri basılan, dövülen ve bölgeyi terk etmeye zorlanarak tehdit edilen Ahıska Türkleri, pasaportları ve vatandaşlıkları olmadığı için iş bulamadıkları ve ev sahibi olamadıkları gibi Rus vatandaşlarının yararlandığı birçok sosyal haklardan da istifade edemiyorlar.

Pasaportları olmadığı için evliliklerini resmi makamlara kabul ettirme ya da çalışma izni alma konusunda büyük engellerle karşılaşan Ahıska Türkleri, İnsan Hakları Kuruluşları ve ABD Hükümeti’nden yardım bekliyor.

Kaynak: TurkishNY

Yorumlar

1 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz