Harun BOZKURT 31 haber

BORÇKA-AHISKA ELEKTRİK İLETİM HATTI HİZMETE AÇILDI

  • Gönderen Harun BOZKURT
  • 11 Aralık 2013 21:14:42 MSK
  • 0 yorum
  • 10.352 izlenme

Türkiye ve Gürcistan arasında yapımı tamamlanan Borçka-Ahıska Elektrik İletim Hattı, düzenlenen törenle hizmete açıldı.Türkiye ve Gürcistan arasında yapımı tamamlanan Borçka-Ahıska Elektrik İletim Hattı, düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Törene; Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Enerji Bakanı Kaka Kaladze, Azerbaycan Enerji Bakanı Natık Aliyev, Avrupa Birliği yetkilileri, proje finansör temsilcileri ve konuklar katıldı.

130 kilometresi Türkiye'de, 25 kilometresi de Gürcistan'da olmak üzere toplam 155 kilometre uzunluğundaki hatın 1,100 megawatt elektrik üretim kapasitesi bulunuyor.

GÜRCÜ VE AZERİ ELEKTRİĞİ AVRUPA PAZARLARINA ULAŞACAK

 

Açılışta konuşan Bakan Yıldız, projenin sadece Gürcistan ve Türkiye arasında olmadığını belirterek, hattın Azerbaycan'ın enerjisini de bölgeye taşıyacağını söyledi. Yıldız, "Gürcistan ürettikçe bizler ileteceğiz. Ama bunun pazarı yalnızca Türkiye değil. Çünkü Türkiye, ENTSO-E dediğimiz Avrupa Birliği üyesi ülkelerinin enerji enterkonneksiyonu ile alakalı konunun da artık tamamen içine girmiş bulunuyor. Yani Gürcistan'da üretilen bir elektrik, çok kısa süre içerisinde Avrupa pazarlarında artık yer alabilecek" dedi.

 

Üç ülke arasında daha önce gerçekleştirilen ortak projelere değinen Bakan Yıldız, "Nasıl ki, bundan önce Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye bir araya geldi, Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattını yaptı, bugün bu ham petrol boru hattı bütün hızıyla akışına devam ediyor. Bununla yetinmedik, Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı yapıldı, hamd olsun bu da çalışıyor. Bununla yetinmedik Marmaray'la beraber biliyorsunuz, demiryolları ile birbirine bağlantılandırılıyor. Ve bugün artık enerji nakil hatları ile beraber, daha büyük bir kapasite, 700 megawatt'lık şu anda, ama yaklaşık 1,100 megawatt'lık da önümüzdeki süreçte enerji iletimi sağlanabilecek" ifadelerini kullandı.

 

Yıldız ayrıca, "Ben enerji sektörü ile alakalı bütün yapıların, her üç ülke arasındaki kardeşliği daha da güçlendiren, dostluğu daha da pekiştiren bir yapı içinde olduğunu belirtiyorum. Bundan sonraki uluslararası siyasete olan katkısını enerji sektörü inşallah artırarak devam ettirecek. Bugün öğleden sonra ikili olarak, üçlü olarak farklı projeler konuşacağız. Bu bölgenin enerji ve siyasetle alakalı güvenliğine hep beraber katkı koymuş olacağız" diye konuştu.

 

GÜRCİSTAN BAŞBAKANI: "BÖLGE İÇİN ÖNEMLİ BİR PROJE"

 

Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili ise, Borçka-Ahıska Elektrik İletim Hattı'nın sadece Gürcistan için değil bölge için önemli bir proje olduğunu belirterek, finansman sağlayan kuruluşlara bakıldığında projenin büyüklüğünün daha iyi anlaşılacağını söyledi.

Projeye; Avrupa Kalkınma Bankası, Avrupa Yatırım Bankası, Alman İmar ve Kredi Bankası, Gürcistan hükümeti ve Avrupa Birliği'nin finansman sağladığını belirten Garibaşvili, hattın enerji politikaları ve enerji güvenliği açısından önemine değindi.

 

İletim hattı sayesinde öncelikli olarak Gürcistan'ın elektrik ihtiyacını sorunsuz olarak karşılayacağını, enerji fazlasının da ihraç edileceğini söyleyen Garibaşvili, bu proje sayesinde Avrupa Birliği ülkelerine, Avrupa standartlarında elektrik ihracatı yapabileceklerini söyledi.

Garibaşvili, projenin teknolojik alt yapısı itibariyle dünyada parmakla gösterilen bir sistem olduğunu belirterek, "Bundan gurur duyuyoruz" dedi.

 

Garibaşvili ayrıca, ülkesinin her zaman bölgesinde güvenilir bir partner olduğunu ve gelecekte de bölgesel istikrara katkı verecek projelere imza atmaya devam edeceğini söyledi.

"BU PROJE İŞBİRLİĞİNİN SONUCUDUR"

 

Azerbaycan Enerji Bakanı Natık Aliyev de, bu projenin üç ülke arasındaki işbirliğinin bir sonucu olduğunu belirterek, "Bu projenin başarıyla sonuçlandırılmış olmasından dolayı mutluluk duyuyoruz" diye konuştu.

 

Aliyev, proje sayesinde Azerbaycan'daki 20 elektrik santralinden toplanacak enerjinin Gürcistan üzerinden Türkiye ve buradan da Avrupa Birliği'ne iletileceğini belirterek, iletim hattının uluslararası nitelik taşıdığını ifade etti.

 

Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Enerji Bakanı Kaka Kaladze ise, "Bu proje aramızda mevcut olan sıcak ilişkiler sayesinde gerçekleştirilmiştir. Azerbaycan ve Türkiye ile büyük projelere imza attık. Bu proje ile bir enerji koridoru kurulacak, güney enerji koridoru bu proje sayesinde daha da güçlendi. 250 milyon Euro'luk bir yatırımla gerçekleştirilen bu proje sayesinde Gürcistan'ın enerji arz güvenliği artacak" ifadelerini kullandı.

İHA



Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz