Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Türkiye, Ahıska Türklerine Kucak Açtı

Üç bin Ahıskalı geliyor. Türkiye, Donbass Savaşı'ndan olumsuz etkilenen 3 bin Ahıska Türküne kucak açtı.

Türkiye, Rusya ile Ukrayna arasındaki sıcak temasın olduğu bölgede yaşayan ve Donbass Savaşı'ndan olumsuz etkilenen 3 bin Ahıska Türküne kucak açtı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Türkiye'ye getirilecek Ahıska Türkleri, Erzincan ve Kars'ta TOKİ'nin tahsis edeceği konutlarda yeni bir hayata başlayacak.

Özbekistan'ın Fergana Vadisi bölgesinde 1989 yılında yaşanan Fergana Olayları'nın ardından Ukrayna'nın Donetsk ve Slavyansk bölgelerine göç eden Ahıska Türkleri, yeni bir göçe hazırlanıyor.

Bölgedeki çatışmalardan olumsuz etkilenen, evleri oturulmaz hale gelen, azınlık durumuna düşen yaşamları tehdit altındaki Ahıska Türklerinin yeni rotası Türkiye oldu. Bölgede yaşayan 677 aileye mensup 3 bin Ahıska Türkü, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı ile Türkiye'ye getirilerek Erzincan ve Kars'a yerleştirilecek.

Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Sekreteri Fuat Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 20 Mart'ta Ukrayna'ya yaptığı ziyarette Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov ve beraberindeki heyeti kabul ettiğini hatırlattı.

Ziyaret sırasında sunulan rapor üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zor günler yaşayan Ahıska Türklerinin Türkiye'ye getirilmesi direktifini verdiğini anlatan Uçar, şu bilgileri aktardı:

"Bununla ilgili çalışmalar yapıldı. Nisan ayında Bakanlar Kurulunun Kanun Hükmündeki Kararnamesi ile Ahıska Türklerinin 'iskanlı göç' kapsamında Türkiye'ye getirilmesi karara bağlandı. Biz de bu göçün 2015 yılı içinde tamamlanması için işi biraz hızlandırdık. Kanun Hükmünde Kararname'nin süresi dolduktan sonra getirilmeleri mümkün değil. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın da bizzat bu işi takip etti. Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Ruhi Özbilgiç'in başkanlığında bu süreç yürütülüyor. Cumhurbaşkanı'mız, Başbakanı'mız ve Dışişleri Bakanı'mıza teşekkürlerimizi sunuyoruz" diye konuştu.

-TOKİ'nin elindeki boş konutlar tahsis edilecek

Uçar, Ahıska Türklerinin, Erzincan ve Kars'a yerleştirileceğini ifade ederek, TOKİ'nin bölge halkı için yaptığı konutların tahsis edileceğini söyledi.

Yapılan araştırmalar sonucu Erzincan ve Kars'ta hazır konutlar bulunduğunu dile getiren Uçar, Kars'ta 33 konut hazırlandığını, diğer ailelere ise Erzincan'dakilerin ayrıldığını bildirdi.

Uçar, "Bu konutların direkt göçle gelen kişilere tahsis edilmesiyle ilgili karar alındı. Evlerin TOKİ'den gerekli kurumlara devir işlemleri yapıldı. Konutların içinde bazı eksiklikler var, bunlar da giderilecek. Göç edecek kişilerden oluşturduğumuz bir komisyon geldi ve bölgede inceleme yaptı. İlk etapta 150 aile getireceğiz çünkü hepsinin bir anda getirilmesi mümkün değil. Belli aralıklarla farklı sayılarda aileler getirilecek. Gelecek ailelerin isimlerini dosya halinde Kiev Büyükelçiliği üzerinden İçişleri Bakanlığına ve ilgili valiliklere verdik" diye konuştu.  

-Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olacaklar

 Ailelerin demografik bilgileri, eğitim ve meslek durumlarıyla ilgili bütün çalışmaları yaptıklarını anlatan Uçar, bu kişilerin Türkiye'de istihdam edileceğini belirtti.

Kızılay'ın, göç edenlerin yaşayacakları bölgelerde geçici bir mutfak kuracağını ve belli bir süre sıcak yemek dağıtımı yapacağını vurgulayan Uçar, "Ülkelerinden bazı eşyalarını getiremeyecekler için gerekli müracaatlarda da bulunduk. Savaş bölgesi olmasından dolayı gayrimenkullerini satmaları mümkün değil. Bunların hepsi süreç içinde tamamlanacak. 10-15 gün içinde göç sürecini başlatacağımızı düşünüyorum. Türkiye'nin ana politikası Ahıska Türkleri'ni yerlerinde güçlendirip orada kalmalarını sağlamak ama bu grubun orada güçlendirilmesi mümkün değil. Kendi güvenliklerini sağlayamıyorlar. Cumhurbaşkanımız da burada kalmalarının doğru olmayacağını iletti" ifadesini kullandı.

Uçar, iskanlı göç kapsamında olduğu için şehirlere yerleştirilecek Ahıska Türkleri'nin belli bir süre sonra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına alınacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: Yeni Konya

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz