Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Ahıska'da Hazin Anma Töreni

Aradan tam 65 yıl geçmesine rağmen acılar hala unutulmadı.Ahıska Türklerinin sürgün dramı Ahıska da bulunan dernekte tekrar dile getirildi.

Bundan 65 yıl önce 14–15 ve 16 Kasım 1944 de Rusya nın diktatör lideri Stalin tarafından Ata yurtlarından sürülen Ahıska Türklerinden 50 aile Ahıska ya döndüler. Ahıska ya gelip de yer alarak yerleşenler sıkıntılarını Gürcistan hükümetine daha kolay anlatabilmek için kurdukları GÜRCİSTAN MİSKETİTÜRKLERİCEMİYETİ’NDE toplanarak 65 yıl önce yaşanan acılar dile getirildi.

Açılışkonuşmasını yapan GÜRCİSTAN MİSKETİTÜRKLERİCEMİYETİTiflis Başkanı İsmail MOLİDZE, bu gün burada sürgünde ve sürgünden bu tarafa vefat eden soydaşlarımızın ruhlarına Kuran okumak ve dua etmek için toplandık. Allah bu millete bir daha böyle acılar ve sürgünler göstermesin diyerek yaptığı konuşmadan sonra 1944 yılında bu acıyı yaşayan MEHEMMET ve MUSTAFA dedeye söz verildi. Sürgünün başlatıldığı İstasyona toplanmaları ve kışgünü yaptıkları o acı sürgün yolculuğunu aynı acıyı yaşayarak anlattılar.

O dönemi yaşayan dedelerin yaptığı konuşmalardan sonra gençlere de söz verildi. Gençler de anne, baba ve dedelerinden dinledikleri hatıralarla büyüdüklerini ve ata yurtlarına geldiklerinden dolayı çok mutlu olduklarını söylediler.

Yapılan konuşmaların ardından Ahıska’lı Şevket hocanın okuduğu Kuran dan sonda dua edildi. Davetlilere yapılan HAÇAPUR ve çay ikramından sonra sofra duası edildi.

Toplantıdan sonra sürgün edilirken trene bindirildikleri Ahıska Tren istasyonuna gelen MEHEMMED ve MUSTAFA dede yolculuk ta sayısını bilmedikleri kadar insanların öldüğünü ve ölen insanların günlerce vagonlarda kaldığını bu ölülerin Rus askerleri tarafından trenin penceresinden atıldığını anlattılar. Yaşadıkları olayları anlatırken aynı duyguları bir daha yaşadılar.

Kaynak :H.İbrahim ATAMAN

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz