Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Ahıska'nın Sesi Amerika Semalarında Yankılandı

Sürgünde 65. yılını yaşayan Ahıska Türkleri, ABD'nin Massachusettes eyaletinin West Sringfield şehrinde Ahıska'nın Sesi (Voice of Ahıska) adıyla ilk defa bir müzik ve folklor şöleni düzenledi.

Geceye Türkiye Cumhuriyeti New York Başkonsolosu Mehmet Samsar ve eşi Feruze Samsar, Başkonsolos Yardımcısı A. Başar Şen, aynı zamanda gecenin sponsoru olan West Sringfield State College'dan 10 profesör ve 500 kadar davetli katıldı. Rusça olarak Kahraman Abdullah, İngilizce tercümeyle de Elmira Osman tarafından sunulan programın başında, Ahıska'nın tarihçesi ve Ahıska Türklerinin sürgün yıllarına değinildi.

14 Kasım 1944'te vatanlarından çıkarılan binlerce Ahıskalının; Sibirya, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'a sürüldüğünden söz edilen açılışkonuşmasında, 1989 Nisanı'nda Özbeklerle aralarında çıkan çatışmadan, 2005'te Rusya tarafından Amerika Birleşik Devletleri'ne gönderilmesine kadar sürgünün kronolojik gelişimi ifade edildi.

Konuşma yapmak üzere sahneye davet edilen Başkonsolos Mehmet Samsar, "Sevgili Ahıskalı kardeşlerim." diye hitap ettiği Ahıskalılara şunları söyledi: "Ben Türkiye Cumhuriyeti kimliği taşıyanların başkonsolosu değilim sadece. Özbek, Azeri, kendini Türk hisseden milletlerin de başkonsolosuyum. Ben bugün buraya, sizlerin başkonsolosu olarak geldim. 65 yıldan beri içinizdeki vatan hasreti devam ediyor. Aynı acıyı paylaşıyoruz. Ahıskalıların en büyük özelliği, ne kadar acı görürlerse görsünler Ahıska sevgisi ve Türkiye sevgisi asla değişmemiştir. Hiçbir zorluk dinlerini değiştirmemiştir."

"Amerikalı olun, çocuklarınızı Amerikan okullarında okutun." diye de tavsiyede bulunan Başkonsolos Samsar, "Ama hiçbir zaman Ahıskalı olmaktan vazgeçmeyin." diye ekledi.

RUSYA'DA ASLA YAPAMAZDIK

Organizasyon Heyeti Başkanı Mehti Osman, böyle bir şöleni ilk defa tertiplediklerini, Rusya'da böyle bir kalabalığın bir araya gelmesine asla izin verilmediğini ifade etti. İlk olması sebebiyle programda ufak tefek kusurların yaşandığına değinen Osman, bir sonraki şölende bu hataların telafi edileceğini belirterek, organizasyon heyetinde yer alan şu isimlere teşekkür etti: Zekeriya Kasımov, Yusuf Şahan, Bahtiyar Ağayov, Koçali Hüseyin, Niyaz Afrailov, Ziya Laçinov ve Kebire Osman.

GURBET TÜRKÜLERİDUYGULARA TERCÜMAN OLDU

Ahıska'nın Sesi şöleninde folklor gösterilerinin yanı sıra şarkılar ve türküler söylendi. Yedi Ahıskalı kızdan oluşan 'Ahıska' grubu, Türk Halayı adlı oyunu sahneledi. Ahıska Folklor Ekibi ise bar ve Kafkas halk dansları ile seyircilerin beğenisini kazandı. West Springfield'in aynı zamanda güreşşampiyonları olan Mizam ve Abbas Tamaratzi kardeşler, 'Lizginka' adlı Kafkas dansı ile seyircileri coşturdu.

Son zamanların popüler dansı Trabzon kolbastısı da yine Ahıskalı kızlar tarafından sahnelenenler arasındaydı. Gözel Süleymanova, yöresel kıyafetiyle Ahıska Türküleri seslendirdi. Bahtiyar Ağayov'un 'Beni Köyümün Yağmurlarında Yıkasınlar' türküsü ile Hakim Kasimov'un 'Türkmen Gelini' eseri salondan büyük alkışaldı.

Elmira Kasımova 'Götür Beni Gittiğin Yere'yi seslendirirken, Sanobar İskenderova BarışManço'nun 'Can Bedenden Çıkmayınca' şarkısını başarıyla söyledi. İstek üzerine sahneye davet edilen Kayserili Ali Günal ise 'Yaman Ayrılık' türküsüyle büyük alkışaldı.

Ahıskalı gelinin, geleneksel olarak düğün ertesi misafirlere 'hinkal' (mantı) için hamur açmasının da sahnelenmesi, coşkulu seyircilerden tam not aldı. West Sringfield State College'de gerçekleştirilen programda, bina girişinde bir de fotoğraf sergisi yer aldı. Ahıska, Georgia (until 1944), Uzbekistan (1944-1989), Krasnodar, Russia (1989-2005) ve USA (2005-present) adlarıyla dört başlık altında sergilenen fotoğraflarda 1944'ten bu yana sürgün yılları anlatılıyordu.

Gecede Ahıskalı bayanların ev yapımı birbirinden leziz yöresel hamur işi yemeklerinin yanı sıra, Koçali Hüseyin'in yaptığı 500 kişilik Özbek Pilavı da ikram edildi.

Kaynak : TURKISHNY

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz