Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Ahıskalı Öğrenciler Anavatanlarında Kurban Kesecek

Gürcistan'ın Ahıska kentinden 65 yıl önce farklı ülkelere sürgün edilen Ahıskalı Türklerin torunları, anavatanları olan Ahıska kentine gitmek için Ardahan'a geldi.

Kurban Bayramı'nda anavatanlarında kurban kesmek isteyen ve Türkiye'de çeşitli üniversitelerde okuyan 32 Ahıskalı öğrenci, Ardahan'ın Posof ilçesine gelerek, Posof Kaymakamı Muammer Köken ile görüştüler. Kaymakam Köken, Posof Öğretmenevi'nde Ahıskalı öğrenciler için yapılan etkinlikte, öğrencilerin böyle bir etkinlik yapmasının kendilerini onurlandırdığını söyledi.

Grubun sözcüsü Tarih Öğretmeni Ahıskalı Ruslan Ayvazov ise kendisinin de aslen Ahıska'nın Sımada köyünden olduğunu belirterek, bölgeye inançlarını yaşamak için gideceklerini söyledi.

''14 Kasım 1944'de Ahıska'nın 5 ilçesi ve 200'e yakın köyünde yaklaşık 91 bin Müslüman Türk, dönemin Rusya'sı tarafından sırf Müslüman ve Türk oldukları için Orta Asya'ya sürgün edildiler'' diyen Ayvazov, o günden sonra söz konusu yerlerde kurban kesilmediğini ve torunlar olarak bu görevi yerine getirmek için yola çıktıklarını söyledi.

Ahıska'da herkese bir hisse düşecek şekilde, 32 hisse kurban keseceklerini aktaran Ayvazov, kurban etini bölge yaşayan gerek Müslüman ve gayrimüslim olan herkese dağıtacaklarını kaydetti.

Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde öğrenci olan Rahim Şakirov da, ''Biz orada inancımızı yaşatacağız. Çok önemli bir vazife. Gururluyuz ve mutluyuz. Çünkü oralarda dedelerimizden sonra kurban kesme inancı yaşatılmadı. Bunu yaşatacağız'' dedi.

Ahıskalı grup, daha sonra kara yoluyla Türkgözü Sınır Kapısı'ndan Gürcistan'a gitti.

Kaynak : AHISKALILAR

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz