Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Ahıska'da Bayram Sevinci Yaşandı

65 yıl önce vatanlarından sürülen Ahıskalı Türkler yıllar sonra kendi imkânlarıyla vatana dönmenin sevincini yaşıyorlar. Ekonomik imkânsızlıklar içinde, vatan topraklarında türlü sefalete rağmen yaşam mücadelesi veren 50 kadar aile bu sene Kurban Bayramını Türkiye şefkatiyle birlikte yaşadılar.

Posof’tan Diyanet Vakfının yardımlarıyla kesilen 50 kurban ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. Diyanet tarafından Posof Müftüsü Şükür Küçük ve Binbaşı Eminbey Köyü imamı Demirali Aydın önderliğinde organizesi yapılan Kurban kesiminin ardından etler Ahıska’da yaşayan Ahıskalılar yanı sıra Gürcü ve Ermeni komşularına da dağıtıldı.

Ahıska’da Cuma namazı kılındı

65 yıl aradan sonra Ahıska’ya yerleşen yürekli Ahıskalılar kendi aralarında dini vecibelerini yerine getiriyorlardı. Bu sene Kurban Bayramının Cuma gününe denk gelmesiyle Ahıska’ya giden Diyanet görevlileri Posof Müftüsü Şükür Küçük imamlığında ve Binbaşı Eminbey Köyü İmam Hatibi Demirali Aydın müezzinliğinde Cuma namazını idrak ettiler. 65 yıl aradan sonra ilk defa böylesine bir kalabalıkla Ahıska’da kılınan Cuma Namazı ile birlikte ileriye dönük ışıklar daha da parıldamışoldu.

Ahıskalı Öğrenciler Kurban kestiler

Gürcistan'ın Ahıska kentinden 65 yıl önce farklı ülkelere sürgün edilen Ahıskalı Türklerin torunları, anavatanları olan Ahıska’da Kurban Bayramı için geldiler. Kurban Bayramı'nda anavatanlarında kurban kesmek isteyen ve Türkiye'de çeşitli üniversitelerde okuyan 32 Ahıskalı öğrenci, Ardahan'ın Posof ilçesinde, Kaymakamı Muammer Köken’i ziyaret ederek ata dede topraklarına geçtiler. Ahıska’da Abastuman ve Tavarni köylerine yerleşen Ahıskalıların evlerinde misafir oldular. Ertesi gün Bayram namazı kılıp Kurbanları kestikten sonra Ahıska’da ki mescitte Cuma Namazı kılarak ertesi gün geri Türkiye’ye döndüler.

AHISKA’DA ÇİFTE BAYRAM

Yıllardır dillerden düşmeyen, Şairlerin ağıtlar yazdığı, Divan şairi FAKİRİdedenin dediği: AHISKA BİR GÜL İDİGİTTİ. BİR EHLİDİL İDİGİTTİ. SÖYLEYİN SULTAN MAHMUDA. İSTANBUL’UN KİLİDİGİTTİ. Dediği Ahıska artık hasretin bittiği bir mekân olarak yerini aldı.

1944 te yani 65 yıl önce Ata yurtlarından sürülen ve sürgün hayatı yaşayan Ahıskalılar dan yaklaşık 50 aile Ahıska ve çevresine gelerek yer alıp yerleştiler. Bu kurban bayramında Türkiye Diyanet Vakfı, İHH uluslar arsı İnsani Yardım Vakfı, Deniz Feneri Derneği, Yarım elma derneği ve Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı tarafından Ahıska’da 83 kurban kesilerek ailelere dağıtıldı.

İstanbul’da Üniversite tahsili yapan 33 Ahıska’lı öğrenciyi “GİDİN ATA YURDUNUZDAKİKÖYLERİNİZDE KURBAN KESİN” diyerek Ahıska’ya gönderen İHH, Yarım Elma Derneği ve Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı kanalıyla Ahıska’ya gelen öğrenciler bir gece Ahıska’da kaldılar. Bayram ve Cuma aynı güne geldiği için Posof ilçe Müftüsü Şükür KÜÇÜK’ün Ahıska’da kıldırdığı Cuma namazının ardından Diyanet vakfıyla beraber kurbanlarını keserek Ahıska Türkleriyle beraber komşuları gayri Müslimlere de dağıttılar.

Öğrencilerle Beraber gelen kafile Başkanı Ruslan Ayvazov duygularını dile getirirken, Ahıska’dan giden araçları görünce zannediyorum ki hepsinin içinde yine dedelerimizi ve ninelerimizi götürüyorlar. Bu duygular beni çok etkiliyor. Ama Şükürler olsun ki geldik ve beraberiz.

Yaşanan bu tablo Ata yurtlarına dönen yaşlılar tarafından değişik duygularla karşılandı. Yaşlıların şu sözleri her şeyi anlatmaya yetti:”ŞÜKÜRLER OLSUN ALLAH A KİBU GÜNLERİTEKRAR BİZLERE GÖSTERDİ”.

Kaynak : AHISKALILAR

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz