Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Yakın tarihimizde Türk ve Müslüman soydaşlarımızın maruz kaldığı insan hakları ihlalleri

"Yakın tarihimizde Türk ve Müslüman soydaşlarımızın maruz kaldığı insan hakları ihlalleri" sempozyumu, 12-13 Aralık tarihlerinde Bursa'da gerçekleştiriliyor.

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Ahıska Türk Dernekleri Federasyonu tarafından organize edilen “Yakın Tarihimizde Türk ve Müslüman Soydaşlarımızın Maruz Kaldığı İnsan Hakları İhlalleri’ konulu sempozyum, Almira Otel’de yoğun katılımla başladı.

Kırım Türkleri Geliştirme Vakfı Mehter Takımı’nın konseriyle başlayan sempozyuma Devlet Bakanı Faruk Çelik, Bursa milletvekilleri Sedat Kızılcıklı ve Ali Kul, Bursa Valisi Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin ve İl Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya katıldı.

“Acıları paylaşıyoruz”

Devlet Bakanı Faruk Çelik, soydaşların acılarının paylaşıldığını belirterek, Ahıska Türkleri Federasyonu tarafından düzenlenen ve alanında bir ilk olan sempozyumun önemine değindi. Sempozyumun Bursa’da yapılmasının da isabetli olduğunu söyleyen Bakan Çelik, Bursa’nın nüfusunun önemli bir kısmı Osmanlı coğrafyasının her yerinden gelen kardeşlerimizin torunlarından oluşmaktadır. Bursa’da gezerken Tatar, Ahıskalı, Balkan, Kafkas ve Azerbaycan göçmeni gibi pek çok yerden gelmişhemşehrilerimizle karşılaşabilirsiniz Bugün Bursa’yı güzelleştiren hemşehrilerimizin gelişlerinin ardında muhakkak ki acı ve zulüm bulunmaktadır. Bu açıdan bakıldığında sempozyumun çok daha önceden yapılması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“İnsanlık dışı olaylar hala hafızalarımızda”

Çok yakın geçmişte kendileri de acılarla ve sürgünlerle sınanmışAhıskalı vatandaşların uğradığı zulüm ve soykırımı, tarihin tozlu sayfalarından çıkararak dünyanın gözleri önüne serme gayretlerini takdir ettiğini de dile getiren Bakan Çelik, “500 yıl boyunca kavga ve katliamın yaşanmadığı, barışve huzurun hakim olduğu, herkesin inancını istediği gibi yaşadığı Balkanlarda, Kafkaslarda, Orta Doğu’da maalesef 20. yüzyılın sonunda üstelik çağdaşdünyanın ve çağdaşdeğerlerin gözü önünde yaşanan insanlık dışı olaylar hala hafızalarımızdadır. Ne yazık ki bu durum sadece Osmanlı coğrafyasında yaşayan soydaşlarımızla sınırlı değildir. Bunun dışında kalan Türk ve İslam beldelerinde de bu tür acı olaylar vuku bulmuştur, vuku bulmaya da devam etmektedir” şeklinde konuştu. Ecdadımızı barbar ve soykırımcı olarak yaftalamak isteyenlere bu gerçekler ışığında tarihi bir kez daha okumaya davet eden Çelik, bu fikirde olanların önyargılarla şekillenen düşüncelerini bir kez daha gözden geçirmeleri gerektiğini bildirdi.

“Soykırımın mağduru bütün insanlıktır”

İnsanlık tarihinde hoşgörü ile zulmün, savaşla barışın merkezinde her zaman insanın olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, “Soykırımın mağduru bütün insanlıktır. Dünyada yaşanan haksızlıklara hep birlikte tek bir ağızdan haykırılmalıdır. Bu dünyanın hepimizin ortak yaşam alanı olduğunu bilerek hareket etmeliyiz. Tarihi yargılamanın peşinde değiliz. Gelecek kuşakların yaşananları önyargılardan uzak bir şekilde değerlendirmelerini istiyoruz. Binlerce yıllık hoşgörüye dayanan kültüre sahip bir milletiz. Çocuklarımıza da sevgiyi ve hoşgörüyü aşılamaya çalışıyoruz” diyerek başta Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe olmak üzere sempozyuma emeği geçenlere teşekkür etti. Bakan Çelik’e sempozyum anısına Afganistan’dan gelen soydaşlar adına Dr. Muhip Eminoğlu, Türkistan Çineği hediye etti.

İlk sempozyum

Ahıska Federasyonu Genel Sekreteri Ertan Topçu ise bugüne kadar insan hakları ihlalleriyle ilgili genişkapsamlı bir organizasyonun yapılamadığını hatırlatarak, “Böyle bir sempozyum bugüne kadar hiç düzenlenmedi, bugün ilkini gerçekleştiriyoruz. Dışsiyasetin bu konudan etkilenmemesi noktasında biz sürekli tevazu gösterdik. Bugün suçluyu mahkemede yargılamak için toplanmadık. 21. yüzyılda halen ciddi manada suç işlenmektedir. Biz birlik ve beraberliği oluşturarak, bundan sonraki süreçte Türk ve Müslüman kardeşlerimize yaşatılan sıkıntıların tekrarlanmaması için neler yapılabiliri ilk sempozyumda tartışmak istedik” diye konuştu.

Kaynak : Bursa Büyükşehir Belediyesi

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz