Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

TİKA, Kazakistan'da Ahıska Türkleri için okul yapacak

Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı ( TİKA ) Kazakistan'da yaşayan Ahıska Türklerinin eğitim sorunlarına destek verdi. Bu çerçevede TİKA, 'Ahıska Türkleri İlköğretim Okulu Projesi'ni hayata geçiriyor.

Söz konusu proje kapsamında TİKA Başkanlığı, Ahıska Türk Milli Merkezi, Fakir Çocuklar Eğitim Fonu, Almatı Valiliği ve Talgar Bölge Valiliği arasında işbirliği protokolü imzaladı. Bahse konu protokol ile Türkiye'nin katkılarıyla Kazakistan'ın ticaret ve kültür merkezi eski başkent Almatı vilayetine bağlı Talgar bölgesinde yaklaşık 500 öğrenci kapasiteli, 300 kişilik yurda sahip modern bir lise kurulacak.

23 Ekim 2009 tarihinde ihalesi gerçekleştirilen proje ile ilgili olarak Almatı Vilayeti'nin Talgar Bölge Valisi T. A. Umraliyev, Türkiye'nin kendilerine sağladığı eğitim desteğini unutmayacaklarını söyledi. Umraliyev, dünyada ekonomik bir kriz yaşanırken, TİKA'nın Kazakistan'da eğitim alanında böyle bir okul inşasına kaynak ayırmasının kendileri için büyük bir jest olduğunu aktardı.

Ahıska Türk Milli Merkezi ve Fakir Çocuklar Eğitim Fonu Başkanı Ziyaeddin Kasanaov ise Başbakan Recep Tayyip Edoğan'ın Kazakistan 2005 yılında gerçekleştirdiği ziyareti esnasında gündeme gelen okul inşası projesinin Ahıska Türkleri için oldukça önemli olduğunu, ifade etti. Kasanaov , Kazakistan'da köylerde yaşamakta olan fakir ve zeki Ahıska çocuklarının eğitim olanaklarından yoksun oluşunun karşılaştıkları en büyük sorun olduğunu ifade ederek, TİKA Başkanlığına teşekkür etti.

TİKA'nın Astana Program Koordinatörü Dr. Ömer Kocaman ise bu projenin hayata geçirilmesi aşamalarında Kazak tarafınca gösterilecek kolaylıkların önemli olduğunu dile getirdi. Proje ile Ahıska Türklerin sosyal ve eğitim alanındaki sorunlarının biz nebze çözülmüşolacağını vurguladı. TİKA temsilcisi Ahıskalılara yardımlarının devam edeceğinin altını çizdi.

Resmi rakamlara göre Kazakistan'da 70 bin Ahıska Türk'ünün yaşadığı bildiriliyor. Resmi olmayan rakamlara göre bu sayı en az 170 bin. Eğitim, Ahıska Türklerinin Kazakistan'da karşılaştıkları en büyük sorunlardan birisi olarak kabul ediliyor.

Kaynak : Zaman Online

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz