Başkonsolos Fırat Sunel’den Ahıska Türklerini anlatan Roman

  • Türkiye’nin Düsseldorf Başkonsolosu Fırat Sunel’in, 2. Dünya Savaşı sırasında Ahıska Türklerinin yaşadığı zor dönemi anlatan “Salkım Söğütlerin Gölgesinde” adlı kitabı piyasaya çıktı.

     

    Profil yayınları tarafından basılan ve bu hafta piyasaya çıkan kitabını 4 buçuk yılda tamamlandığını belirten Başkonsolos Sunel, ilkokuldan bu yana yazdığını ve ilk romanının okuyucu ile buluşmasından dolayı büyük bir heyecan ve mutluluk duyduğunu söyledi.

    Öğrencilik yıllarında bir dönem serbest gazeteci olarak çalıştığını, çeşitli dergi ve gazetelerde yazılarının yayınlandığını ifade eden Sunel, “Salkım Söğütlerin Gölgesinde” adlı ilk romanını Tiflis Büyükelçiliğinde 4 yıl müsteşar olarak çalıştığı ve ardından Dışişleri Bakanlığı Kafkasya Dairesi Başkanlığında görev yaptığı dönemde yazdığını kaydetti.

     

    Sunel, 400 sayfalık romanında Kafkasya’da yaşanan ve 30 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan bir göçü ve o dönemde yaşanan acıları anlattığını belirterek, roman yazabilmek için uzun yıllardır sabah erken saatlerde güne başladığını, her gün 2 saatini romanına ayırdığını ve şu anda hazırlamakta olduğu ikinci romanının ise şimdiki romanınından çok farklı bir konuya sahip olduğunu ifade etti.

     

    ROMANIN KONUSU

     

    Başkonsolos Sunel’in romanında, 2. Dünya Savaşının gölgesinde Gürcistan’da Ermeni, Yahudi, Gürcü, ve Türklerin yaşadığı Ahıska bölgesinde Ömer ve Nika’nın dostlukları merkezinde yaşanan olaylar ve 100 binden fazla insanın bir gecede askerler tarafından köylerinden alınıp yük vagonlarıyla Orta Asya’ya sürgün edilmesi konu ediliyor. 40 gün süren ölüm yolculuğu sırasında yaklaşık 30 bin kişinin açlık, soğuk ve hastalıktan hayatını kaybetmesi Sunel’in ince üslubuyla romanda anlatılıyor.

     

    FIRAT SUNEL KİMDİR?

     

    Ödemiş’te 21 Şubat 1966 tarihinde doğan Fırat Sunel, ilk, orta ve lise öğrenimini İzmir’de tamamladı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Almanya’da Ruhr Üniversitesi’nde master yapan diplomat, evli ve Deniz ile Ege adında iki çocuk sahibi. Fırat, diplomatik kariyeri süresince Ankara’daki görevleri dışında Bangkok, Bonn, Essen ve Tiflis’te çeşitli mevkilerde görev yaptıktan sonra Düsseldorf Başkonsolosluğu görevine atandı.

     

    Not : Romanın Yayınevi tarafından hazırlanan Facebook hayran/tanıtım sayfasına aşağıdaki linkten üye olabilirsiniz.
    http://www.facebook.com/pages/Salkim-Sogutlerin-Golgesinde/154308867955090

Köşe Yazısı

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de makale yazın, yayınlayalım.
Yeni Makale Yaz