Allah Nasip etti, haydi vatana!..

  • « Allah'ım Bize Vatanımızı Nasip Et, Orada Bayram Namazı Kılmayı Bizlerden Esirgeme »


    Bu sözü geçtiğimiz Kurban Bayramı’nda bazı cemaatlerin destekleriyle Ahıska’ya Kurban kesmeye giden Ahıska Türklerinden İkram Kahraman anılarını kaleme aldığı yazısının bir paragrafında aynen şöyle yazıyor.

     

    “Sabah kalktık, abdestimizi aldık ve Bayram namazını kılmak için yola koyulduk. Tabi biz kalktığımızda kazanlarda yemekler kaynıyordu. Bayram namazını kıldık dualarımızı ettik, O anlar çok duyguluydu çünkü aklıma gelen ilk şey rahmetlik dedemin her zaman dua ederken veya bir yerde dua ettirirken dediği söz "ALLAH'U TALA, BİZE VATANIMIZI NASIP ET ORADA BAYRAM NAMAZI KILMAYI BIZLERDEN ESIRGEME" idi. Sanki dedemin duaları kabul olmuştu çünkü ben oradaydım.”

     

    Dedesinin ve ailesinin sürgününden tam 65 yıl sonra o topraklara giden İkram Kahraman ve beraberindeki 32 arkadaşı bu duygu yüklü anları yaşadılar. Geri Türkiye’ye döndüklerinde belki dedelerimize nasip olmayan vatan toprakları bize nasip oldu. Şimdi o vatan topraklarına sahip çıkmalıyız. Diye düşündüler mi hiç? Bunu bilemiyorum. Tek bildiğim bir şey var o da Türkiye’den derli toplu tek bir dosyanın Gürcistan Büyükelçiliğine verilmemiş olduğudur.

     

    Bursa’da SÜRGÜNE UĞRAMIŞ AHISKALI TÜRKLERİNİN HAKLARINI KORUMA MERKEZİ Başkanı Paşa Alihan ve yardımcısı Ahmet Köse’nin kişisel çabalarıyla bin kişinin üzerinde müracaat toplandı. Bu müracaatlar ise Bursa’dan iadeli Taahhütlü olarak Gürcistan Büyükelçiliğine gönderildi. Fakat dosya eksik diye onlarda kayda almadılar.

     

    Avrupa Konseyi’nin baskılarıyla Gürcistan’da 2007 yılında çıkan yasa çerçevesinde kayda değer tek ciddi çalışma o da Devlet destekli olduğu için Azerbaycan’daki Ahıskalılar yürütmektedir. Oradaki gerçek rakam da 10 bini geçmemektedir. (17 ila 20 bin deniyor ama…)

     

    Türkiye Cumhuriyeti ne yapıyor?

    Bizim ülkemizde Başbakanlığa direkt bağlı Yurtdışı Türklerden sorumlu Devlet bakanlığı mevcuttur. Epey bir zamandır da kendisinin de Ahıska kökenli olduğunu söyleyen Sayın Bursa Milletvekili ve Devlet Bakanımız Faruk Çelik’tir. Sayın Bakanımız bu konuda ne yapmaktadır? Bildiğim kadarıyla Bursa’dan bizzat şahsi ve bakanlığı nezdinde çeşitli yazışmalar oldu. Sorunlar dile getirildi. Şu ana kadar herhangi bir adım atılmış değildir.

     

    Önümüzde sadece 30 gün kaldı. Bundan sonra Gürcistan Avrupa Konseyi’ne “Biz yasayı çıkarttık ama müracaatlar olmadı” diyerek kendisini Dünya kamuoyu önünde aklayacaktır. Peki Ahıskalıların sorunları çözülmüş olacak mı?..

Köşe Yazısı

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de makale yazın, yayınlayalım.
Yeni Makale Yaz