Tarih Yazan Ahıskalılar

  • 1944 sürgününden bu yana vatana dönmek için mücadele veren Ahıskalılar ağır bedeller ödeme pahasına da olsa 2005 yılından sonra serbest göçle gelip Ahıska’ya yerleşmeye başladılar.

     

    Bu onurlu vatan mücadelesini ilk kazanan kişi Azerbaycan’dan defalarca gelip Ahıska’da Abastuban köyüne yerleşmeye çalışan Molla Yusuf adıyla tanınan Yusuf Behsetoğlu oldu. Beraberinde getirip yerleştirdiği 7 aile ile birlikte Abastuban’da sürüldükleri ata dede toprağı yani vatanda 2005 yılından bu yana yaşamının zevkine nail oldu. İlk gelenlere vatandaşlık alırken sonradan getirdikleri kızı olan ve aynı soyadı taşıyan Behsetoğlu ailesinin beş ferdine vatandaşlık alamadıklarını ifade ettiler. Gürcü yetkililerden bir türlü anlaşılamayan bürokratik engellerle karşılaştıklarını sözlerine ekleyen fedakar Ahıskalılar her şeye rağmen vatanda yaşamanın güzelliklerinin anlatılmaz duygular olduğunu söylediler.

     

    Dayanabilirseler tarih yazacaklar


    Ahıska’da DATÜB’ün (Dünya Ahıska Türkleri Birliği) açmış olduğu Ahıska şubesindeki dernek lokalinde buluştuğumuz cefakâr Ahıskalılar sorunlarını dile getirirken Dünya kamuoyundan destek beklediklerini söylediler. 2005 yılından sonra gelip Ahıska ve bazı köylerine yerleşen Ahıskalı aile sayısının 42 olduğunu bildirirken bunlardan 28 aile ev alarak temelli yerleştiklerini ifade ettiler.

     

    2009 yılına kadar gelenlerin vatandaşlık aldıklarını ve kendilerine Gürcü yetkililer tarafından yardımcı olunduğunu söylerken, birden anlamsız baskılarla karşı karşıya kaldıklarını vurguladılar.

     

    Son gelen bazı Ahıskalı ailelere vatandaşlık verilmediği gibi, Türkiye’ye geçenlerin geri Gürcistan’a girilmesine müsaade edilmediğinden Ahıska’da ailelerin parçalandığını tüm çabalara rağmen birleşemeyen Ahıskalıların ise geri geldikleri ülke Azerbaycan’a dönmek zorunda kaldıklarını söylediler.

     

    Dernek lokalinde görüştüğümüz kişilerden DATÜB sorumlusu Abamüslim Mustafaoğlu ailesi ile birlikte gelmiş bir oğlu Posof’a gitmiş dönüşüne müsaade etmiyorlar. Çünkü babası Dernek işleriyle ilgileniyor. Posof’ta bir süre çalışan oğlu Davut ise geri Ahıska’ya ailesinin yanına dönemeyince Azerbaycan’daki amcalarının yanına döndüğünü söyledi. Baba ise isyankar olmuş çaresiz bir şekilde uzatılacak yardım eli bekliyor. Başta Ahıska valiliği olmak üzere Cumhurbaşkanı Saakashvili’ye kadar dilekçeler yazarak sorununu dile getirmeye çalışıyor. “Bize yardım eli uzatılmazsa daha nereye kadar bu şekilde yaşayabiliriz ki?” diye soruyor.

     

    Yine Rusya’nın Nalçik kentinden 2007 yılında gelip Abastuban’a yerleşen Milez Ademoğlu’nun aile fertlerine vatandaşlık verilirken sadece babasına vatandaşlık vermediklerini söyledi.

     

    En son 23 Aralık 2009 tarihinde Yusuf Süleymanoğlu ile Mehemmed Rahimov Alihanoğlu ailece Azerbaycan’dan göçü toplayıp Ahıska’ya gelmek istediklerini anlatırken, Gümrükten girişte olmadık sorunla karşılaştıklarını söylediler. Arabada uyuşturucu taşıma suçlamasıyla karşı karşıya kalarak Rustavi kentinde 27 saat gözaltında tutularak sorgulandıkları ve hatta kan testine varana kadar çeşitli sağlık muayenesinden geçirildiklerini, bir şey bulamayınca da aile fertlerini bırakırlarken eşyayı bırakmadıklarını dile getirdiler.

     

    Yusuf Süleymanoğlu konuşmasında artık vatana gelmek için çok mücadele ettiğini ve gördükleri baskı yüzünden bıktığını ifade ederek yetkililerden sorunlarına el atılmasını istediler.

     

    Diğer bir Ahıskalı Dursun Teyfioğlu ise Ahıska’da iş bulamadıkları için Gürcü ve Ermenilere tırpan sallamaya gittiklerini bundan gocunmadıklarını ancak vatanda rahat ve huzur bulamadıklarından yakındı.

     

    Recep Koçaliev ise yıllardır vatan hasreti çektiklerini ata dede topraklarına geldiklerini 3 yıldır burada yaşamalarına rağmen halen vatandaşlık alamadıklarını söyledi. Karısını ile birlikte 4-7-9 ve 10 yaşlarında 4 çocuğunu Abastuban’da köyde bırakarak hayatını kazanmak ve ailesini geçindirmek için Türkiye’ye geçip Ardahan’da çalıştığını söyledi.

     

    Avrupa Konseyi’nden ve Türkiye’den yetkililerin sorunlarına el atmalarını Gürcistan Cumhurbaşkanı ile bu konuyu görüşmelerini bekleyen Ahıskalılar eğer dayanabilirseler gelecekte tarih yazmış olacaklarının da farkındalar.

     

     

    Fotoğraftakiler : (Üsteki fotoğraf) DATÜB’ün Ahıska Şubesi lokalinde (Soldan sağa) Yusuf Süleymanoğlu, Milez Ademoğlu, Abamüslim Mustafaoğlu (DATÜB Ahıska sorumlusu), Mehemmed Rahimov Alihanoğlu, Dursun Teyfioğlu, Burhan Özkoşar (Gazeteci-yazar ve DATÜB’ün Avrupa Konseyi sorumlusu), Recep Koçaliev.

Köşe Yazısı

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de makale yazın, yayınlayalım.
Yeni Makale Yaz