Bir Çınarımızı daha kaybettik...

  • Yahya dedem 1930'da Aspinza'ya bağlı Kunsa köyünde dünyaya gelmişti. Dursun dede soyundan, Abit dedenin torunu Feyzul dedenin oğluydu.

     

    Ahıskalı Aşık Yahya GÖNÜL

     

    Gözlerini ata toprağında  Kunsada açmıştı, Çocukluk yılları Kunsada geçti, bütün akraba ahal ile çocukluğunu kendi köyünde geçirdi, ama kaderin cilvesi, onları ata toprağından ayırmak zorunda bıraktı, Artan Sovyet baskıları sonucu, vatandan ayrılmak zorunda kaldı, Her şeyi geride bırakarak babası anası ve kardeşleriyle Türkiye’ye hicret etmek zorunda kaldılar, Türkiye devleti onları Ağrı- Eleşkirte yerleştirdi, Türkiyedeki   yaşamları burada başladı, Vatan özlemiyle hayatın zorluklarıyla yaşamaya burada devam ettiler.

     

    Askerliğini yaparken ,  kendilerinden önce Türkiye ye göç etmek zorunda kalan, Işık dede ve oğlu Akif (Bozkurt) in izlerine ulaştı, askerlik yaparken Yozgat ın Yerköy ilçesine bağlı Orhan köyunden askerliğini yapanlarla tanıştı, ve burada yaşayan Akif dedemlere ulaştı, Yılların ardından gelen bu buluşma   ilerleyen yıllarda devam etti.

     

    Ağrı Eleşkirtte yaşam şartları zorlaşınca, İzmire göç etti Yahya dedem, hayatın her anında hicrete  devam, kendi yurdundan başka yurt yurt olmuyor insana, işte İzmirde geçen yıllarının sonunda ruhunu rahmanı rahime teslım etti,  Sevgili ve çileli Hacı Yahya dedem  Ahıska da başladığı dünya yolculuğunu 24.03.2011 tarihinde tamamlayarak İzmir Bayraklıda Hakka Yürüdü.

     

    Cenazesi çok büyük bir kalabalıkla  25.03.2011 Cuma namazından sonra ebedi istirahatgahına defnedildi. Ailemizin ve camiamızın bir büyük çınarıydı ve Çınar gibi ayakta öldü.Bahçeye üç adet meyve ağacı dikip,abdestini alıp öğlen ezanını beklerken koltukta ruhunu teslim etti.Allah rahmet eylesin.(Amin). Başımız sağolsun.

     

    Kendisi halk aşığı olan Yahya dedemin, birçok şiirleri bulunmaktadır.. hayatını ve eserlerini inşallah ilerleyen zamanlarda sizlere sunacağım...

     

    Harun Bozkurt

    Ajans Ahıska- Ahıska Türklerinin Haber Ajansı

     

Köşe Yazısı

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de makale yazın, yayınlayalım.
Yeni Makale Yaz