Amerikalı Mr. İslam’a Türkiye'den Cevap

  • Amerika’daki aziz Ahıskalılarıma vatanınız Türkiye’den selamlar olsun...

     

    Ahıskalı öğrencilere Amerikan kancası makalesinden dolayı ABD’den şahsıma Mr. İslam’dan cevap yazısı gelmiştir. Böylelikle bana cevap verme hakkı doğmuştur. Yazmış olduğum yazıda amacım ABD’ye göç eden Ahıskalılar değil. Benim amacım sizlere yanlış yol gösteren dernek başkanlarına ve önderlerinedir. Mr. İslam Konuya sizleride dahil ederek olayları büyütmek, sözde sizleri savunarak aslında kendisinin yaptığı yanlışları örtbas etmek istiyor.

     

    Şahsıma yazılan cevap yazısına gelince Mr. İslam diyor ki “sizler bizlerin Amerika'ya gitmemiz için ne yaptınız? “ kendi adıma neler yaptığımı anlatmaya çalışacağım.

    Federasyon adına Krasnodar’da toplantılar yaptık ve durumunuzu Türkiye’ye yazılı bir şekilde bildirdik:

     

    Krosnadar’daki Ahıska Türklerine Amerika’ya göç sebepleri ile ilgili yazımı sayın Başbakanımıza, Dışişleri Bakanına, Türk dünyasından sorumlu devlet bakanına, 20’ye yakın Milletvekiline yazılı şekilde bilgi vermiş bulunmaktayım. TBMM 'de AKP'li milletvekili Prof. Nevzat Yalçıntaş ''Derneğimizin kitabını eline alarak elin ABD'sinde Ahıskalıların ne işi var, onları Türkiye'ye getirelim diye'' bizim sözlerimizi destekler nitelikte konuşmuştur. Aşağıda ifade ettiğimiz yazı “Bizim Ahıska “ dergisi 1. sayısında ve “Ahıska’nın Sesi” gazetesinde ve Türk Dünyası dergisinde yayınlanmıştır. Yazı aynı şekilde hem okuyucularımıza hem de “sizler ne yaptınız?” diyen Mr. İslam’a hatırlatmak istiyoruz.

     

    Krosnadar’daki Ahıska Türklerinin ABD’ye göç nedenleri:


    2004 Eylül ayında henüz Ahıskalıların Amerika'ya göç dilekçelerini verdikleri zaman Krosnadar’daki yaşayan insanların dramını yerinde incelemek, umutsuzluğa kapılmış Ahıskalıların dertlerini kendi ağızlarından dinlemek ve doğru yolu, çıkış yolunu göstermek,  için Apşiron ve Beloreçinski Reyonlarındaki Ahıska Türkleri ile görüşmeler yaptık. Edindiğim bilgilere ve Ahıskalıların ifadelerine dayanarak ABD göç nedenlerini ifade etmem gerekirse: Türkiye Devletinin Krasnodar bölgesindeki Ahıska Türklerine sahip çıkmaması ve Rusya Devletinin yaptığı baskılardan dolayı Amerika'ya göç etme sebebidir. Bölgedeki Ahıskalıların önde gelen isimlerinin, kendi ağızlarından söylediklerini bizzat aktarmak istiyorum:

     

    Servel Tederov : “Krosnadar’da yaşayan bizler istemeyerek mecburen Amerika’ya göç ediyoruz. Biz Moskova’daki başta Türkiye Büyükelçiliği olmak üzere tüm yabancı büyükelçiliklere durumumuzu bildirir bir rapor sunduk. Raporda 15 senedir Krosnadar Valiliğinin Ahıskalılara sadece Türk ve Müslüman oldukları için yaptığı zulümleri bildirir raporumuz idi. Birkaç ay sonra Amerika Büyükelçiliğinden olumlu yanıt geldi. Uluslararası insan hakları temsilcileri birkaç gün Ahıska Türkleri’nin evlerini ziyaret ederek bilgi aldılar ve A.B.D.’ye göçmen bürosu tarafından Formlar dağıtıldı. “Bu şartları kabul ederseniz sizi A.B.D. vatandaşlığına alırız” dediler. Çok zor şartlar altında ve çok zorlanacağımızın farkında ola-ola ABD’ye gitmeye karar verdik. Evet dilimizi ve dinimizi kaybedebiliriz. Ama buna sebep olan biz olmadığımızın inancındayız. Bize sahip çıkmayan, el uzatmayan, bizi tek başına bırakanlar bunun sebepçileridir. Halen geç kalmış değiliz. Bugün bile sahip çıkılsa bizler vatanımıza koşa-koşa geliriz. Ahıska Türkleri olarak Türk Bayrağını ve Milletini canımızdan çok seviyoruz. O toprak için bile olsa canımızı feda edebiliriz. Lütfen bize sahip çıkın vatanımıza yerleştirin.”

     

    Server Ispahev: “15 senedir buralarda ayakta kalma, yaşam mücadelesi veriyoruz. Ruslar, Ermeniler ve yerli Kazaklar tarafından baskılar altındayız. Bugün de Amerika’ya gönderilmek isteniyoruz. Şu ana kadar Abinski reyonundan 90 aile gitti. ABD şartları çok ağır, amma biz mecburuz. Başka bir çıkış yolunu görmüyoruz. 60 senedir Ahıska topraklarına dönmek için verdiğimiz mücadeleler sonuçlanmadı. Gürcistan Devleti yöneticileri yalan söylediler, hep oyaladılar. Türkiye Devleti de Bu konuda bizi tek başımıza bıraktı. Bize sahip çıkmadı, biz Ahıska Türklerini çok üzdü, sesimiz ta Amerika’ya kadar gitti, ama Türkiye bu imdat sesini duymadı. Biz Türk adı ile bu eziyetleri çekiyoruz. Türkiye’yi yönetenler zor duruma düşen Ahıska Türklerine el uzatmalıdır. Yarın çok geç olabilir.”

     

    Cihangir Cebiroğlu: “Son 15 senede Krasnodar’da Ahıska Türklerine yapılan zulümleri bütün dünya bildi, gazeteler yazdı. Amerika ile hiçbir bağlantımız olmadığı halde, gelip bizim aramızda araştırma yaptılar ve Amerika’ya götürmeye karar verdiler. Neden Türkiye’den bir devlet adamı bir bakan veya milletvekili Krasnodar’a gelmedi derdimizi sormadı, bize sahip çıkmadı. Biz gençler Türkiye’yi karşılıksız seviyoruz, o topraklarda yaşamak bizimde doğal hakkımızdır. Ay Yıldızlı Kırmızı Bayrak benimde Bayrağımdır. Amerikan Bayrağı altında Amerikalı olmak istemiyoruz. Diz çöküp T.C. Devleti yöneticilerine sesleniyorum; 60 senedir Ahıskalılara yapılan zulümlere son verilsin ve bu millete sahip çıkılsın.”


    İslam Mikailov “Biz Belareçinski Reyonunda yaşayan 300’e yakın aile sakinleri Amerika’ya göç dilekçesini vermedik. Bu nedenledir ki üstümüzde çok büyük baskılar var. Dışarıya çıkamıyoruz. Her görüldüğümüz yerde;  ‘ne zaman buraları terk edeceksiniz’ diyorlar. 1998 ve 2002 yıllarında Moskova’daki Türk Büyükelçiliği’ne Türkiye’ye Göç ile ilgili dilekçeler verdik. Ama bir yanıt alamadık ve dilekçelerimizde ortalıktan kayboldu. Biz Türkiye’yi, Kars, Konya, İstanbul Türkleri kadar seviyoruz, uğrunda, gereğinde canımızı feda ederiz. Lütfen bize sahip çıkın. İnanın size yük olmayacağız.”

     

    RUSYA TELEVİZYON KANALINDA AÇIK OTURUM


    Krasnodar Valisi Tkaçov’un; 25 Mart 2002 tarihinde Moskava’da yayın yapan merkezi televizyon kanalının ‘söz özgürlüğü’ adlı programındaki konuşmasını duymuştum. Eylül 2004 Rusya gezim sırasında elde ettiğimiz video kasedini izledikten sonra, insan hayretler içinde kalır. Bir devlet adamının ve onu destekleyen bazı Rus yöneticilerinin sözleri düşündürücü ve üzücüdür. Söz konusu programdan bazı önemli açıklamaları kısaca olarak ifade etmek isterdim. Bu programda  Krosnadar valisi Aleksandır TKAÇOV,  Krosnadar Bölgesi’nde yaşayan Ahıska Türkleri’ni ‘yasa dışı mülteci ‘olarak anlatıyor ve bunların bölgeden çıkartılacağını söylüyor. Program sunucusu Ahıska Türkleri’nin nesini tespit edeceksiniz sorusuna  TKAÇOV: “Rus Kazakları ile sivil polis Ahıska Türklerinin evlerine baskınlar yaparak, sıkı kontrol uygulanarak ve devam ediyor, Ahıskalıları yakalayıp kamplara toplayacağız, sorguya çekeceğiz, para cezası vereceğiz, nerden ve neden geldiniz diye soracağız, sınır dışı edeceğiz.”


    Devletin valisi insanlık tarihinin en zalim adamı Stalin’in ve Sovyet rejiminin Ahıska Türklerine yaptığı insanlık dramından habersiz görünmektedir.Ahıska Türkleri eski Sovyet vatandaşı idiler. Sovyet kanunlarına göre de ülkenin her yarinde ikamet hakları vardır. Ama Tkaçov sınır dışı etmekte kararlıdır. Program sunucusunun: ‘Neden Ahıska Türkleri’nin gitmesine ısrarcısınız?’ sorusuna Tkaçov: ‘Yugoslavya’da Sırpların, Hırvatları misafir göçmen olarak kabul ettiklerini, bir süre sonra Hırvatların çoğalması ile Sırpların kendi halklarını kaybetmeleri’ örnek gösterdi ve Tkaçov sözlerine böyle devam etti:  “Ahıska Türkleri Krasnodar Bölgesi’ne seksen dokuz Fergana Olayları’ndan sonra geçici olarak geldiler. ‘Biz bir sene yaşayıp Ahıskaya gideceğiz’ dediler, ama on iki on üç senedir gitmiyorlar, bu problem bitsin artık.’

     

    Ahıska Türkleri’nin çok farklı gelenekleri, dilleri ve inançları var. Valinin bu sözleri nasıl bir Slav Irkçı olduğunu göstermektedir. İnsan sormaz mı; şerefinizi, namusunuzu korumak için Krasnodar’da yaşayan bir avuç Ahıskalıyı yok etmeniz mi gerekiyor? Sorular üzerine Vali devam ediyor: “Ahıska Türklerini en kısa zamanda çartır uçakları ile bölgeden uzaklaştıracağız.” Nereye göndermek istiyorsunuz sorusuna: “Gürcistan’a, Türkiye’ye, nereye giderseler gitsinler bizim için önemli olan Krosnadarı terk etmeleridir.” Bu programa iştirak eden Rusya Federasyonu Duma’nın Milletlerarası İlişkiler Komitesi Başkanı Ragozin ve Duma Sözcüsü Vlademir LUKİN’de: Ahıska Türklerinin ülkeden kovulması gerektiğini ifade etmişlerdir. (Bu konuşmaların video kaseti mevcuttur)

     

    Ahıska Türkleri derneklerinin basın açıklamaları ve Dışişleri Bakanlığı’nın Ankara Rus Büyükelçiliği ile yaptığı temaslar sonucu iki sene önceki Ahıska Türkleri’nin Krasnodar’dan kovulmaları ve çıkarılmaları ertelenmiştir.

     

    NEDEN ABD AHISKALILARA SAHİP ÇIKIYOR


    Bu gün Krosnadar Valisi, ABD ve Rusya Federasyonu Devleti Ahıska Türkleri’nden kurtulma yolunu Amerika’ya göç ettirmekte buldular ve bugüne kadar toplam 90 aile ABD’ye göç ettirilmiş durumdalar. 2000’den fazla aile mecburen Amerika’ya gitmek için dilekçe vermişler. 100’den fazla aileye göçmen vizesi çıkmış durumda.

     

    Milyonlarca insanın rüyalarına giren, Amerika’ya göç etmek isteyen, eğitim ve çalışmak için başvuran yüz binlerce insana red cevabı veren Amerika, neden acaba Ahıska Türkleri’ni göçmen statüsü veriyor ve sonrada vatandaşlık haklarını vereceğini kabul ediyor? Ahıska Türkleri Türk dilli ve Türk soylu, İslam dinine ait kültürlü, örf adetleri ve gelenekleri Orta Anadolu ve Doğu Anadolu insanlarına mahsus bir Türk toplumu iken; Amerikalılar ile hiçbir benzerliği olmayan bu insanlara neden sahip çıkıyor? Amerika Ahıska Türkleri’nin yüz yetmiş senelik çilelerini sona erdirmek isteseydi, bu konuda samimi olsaydı, Ahıskalılar’ın Ahıska’ya yerleşmesini Gürcistan’ın yeni Cumhurbaşkanından talep ederdi ve Gürcistan Devleti de buna ‘hayır’ diyemezdi. Bugün Ahıska Bölgesi’ndeki Ermenilerin ve Amerika’daki Ermeni lobisini baskıları altında Ahıska Türkleri’nin Ahıska’ya yerleştirilmesi mümkün olmuyorsa, o zaman Ahıska Türkleri’nin bir Türk toplumu olduğunu göz önünde bulundurularak ve 1992 tarihli 3835 sayılı Ahıska Türklerinin Türkiye Göç ve İskân Kanunu gündeme getirilirdi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne rica eder, göç masraflarını karşılar, Orta ve Doğu Anadolu Bölgelerine iskân ettirildi. Türkiye Devleti de bunu seve seve yapardı. Ahıska Türkleri’nin de istediği zaten Anadolu topraklarına yerleşebilmektir. Neden acaba bunu Amerika yapmak istemiyor? ABD, uluslararası arenada; “bakın ben Ahıska Türklerini, yani Türk ve Müslüman olan topluma sahip çıktım” diyerek dünyanın gözüne girmek mi istiyor


    İnşallah ben yanılırım. ABD’ye giden Ahıska Türkleri orada bir lobi oluşturacaktır, sesimizi dünyaya duyuracaktır. Böylelikle 500 Bin Ahıskalılar’ın sorunları çözüme kavuşacaktır inşallah. Ama bu bir acı gerçektir ki; artık Ahıskalıların ABD’ye göçü bir hayal değil gerçektir. Bizim Ahıskalımız, öz be öz Türk insanımız, böyle haksız bir göçe kalmamalıydılar.

     

    Ne Mutlu Türküm’ Diyorlarsa, bu Türk bayrağı altında ve topraklarında yaşamakta onların doğal haklarıydı


    Bu duygu ve düşünceleri taşıyan insanlarımızın söylediklerini unutmak mümkün mü? Biz bu insanları nasıl suçlarız? Çaresizlik içinde kalan ve Türkiye’den medet bekleyen ailelerin seslerini Türk devletine ve Türk medyasına duyurmaya çalıştık. Krasnodar'dan 500 den fazla dilekçe toplayarak federasyon başkanı ile birlikte TBMM’ye sunduk. Daha başka ne yapabilirdik diye düşünüyorum.Ne yazık ki Krosnadar’daki dernek başkanları ve önderleri Türkiye’ye veya Ahıska’ya göç ile ilgili fazla bir çaba gösteremediler. Ne yapılabilirdi diyorsanız;Krasnodar'dan milleti temsilen 10_15 kişilik  gruplar  şeklinde Türkiye'ye gelecektiniz ve bizimde desteğimiz ile Türkiye devlet büyükleri ile görüşerek ,TBMM’de Türkiye’ye veya Ahıskya göç sağlanabilirdi. Türk medyası ve basınını konuyla ilgili gündem yaratılabilirdi. 300–500 gruplar şeklinde Moskova’daki Türkiye elçiliği önünde oturma eylemi yapılabilirdi. Bunların hiçbiri yapılmadı, tercihinizi Amerika’ya göç etmekten yana kullandınız, konuyla ilgili yapılan yanlışlar ve eksikler varsa ilk önce lütfen kendinizi sorgulayın. Türkiye neden göç etmediniz hala anlamış değiliz.

     

    Diyorsunuz ki, alternatif olarak Ahıskalılara ne sunulabilirdi? Sayıyorum;

    1. 1992 tarihinden sonra TBMM’nin 3835 sayılı Ahıska Türklerinin Türkiye’ye göç ve iskan kanununa göre Türkiye’ye göç edebilirdiniz.
    2. 1999 yılında Gürcistan devletinin Avrupa konseyi üyeliğindeki Ahıkalıların Ahıska topraklarına yerleştirmeyi esas alarak Ahıskaya göç edebilirdiniz.
    3. Dilimiz, dinimiz, örf, adet ve geleneklerimiz aynı olan Azerbaycan’a yerleşebilirdiniz.
    4. Geçici olarak Rusya’nın diğer bölgelerinde ve Ukrayna’ya taşınabilirdiniz.

    Ahıskalıların kurtuluş yolu ABD’ye göç etmek değildir…

     

    Diyorsunuz ki, keşke Rusya’daki Ahıskalıların hepsi Amerika’ya gelseydi.


    Bu korkunç ve ürkütücü düşüncenizi şiddetle kınıyorum. Umarım bu düşüncenizin yanlış olduğunu farkına varmış olduğunuzu dilerim. ABD göç milletimize yapılan en büyük ihanettir. Zaten bölünmüş, parçalanmış insanların bir kısmını da Amerika kıtasına taşımak istiyorsunuz. Beni düşündüren bir başka konuda, sizin Türkiye aleyhindeki düşüncelerinizi anlamış değilim? Biz belkide Türkiye'ye gerek değiliz, ama unutma Türkiye bize her zaman gereklidir. Gerçekten Sayın Barbakadze bu göçü engellemişse ona teşekkür ediyorum.

     

    Diyorsun ki, Amerika’nın bize sunduğu imkânlardan rahatsız mı oluyorsunuz?


    Hayır efendim aksine seviniyoruz. Sizinle gurur duyuyoruz ABD’de en iyi üniversitelerde okumak, güçlü bir Türk lobisi oluşturmak ve gelecekte Türk halkını temsil etmek sevindiricidir. Sevinmeyende şerefsizdir. Bu konuda size 2 önerim var;

    1. ABD’deki Türk büyükelçiliğine müracaat ederek TBMM’nin 3835 sayılı 6. maddesine göre Türk vatandaşlık hakkı almalısınız. Türkiye’yi ve bizleri savunmanız için Türk vatandaşı olmanız şart.
    2. Ahıskalıların Amerika’da sesi olmak istiyorsanız lütfen bizlere yapılan sürgün, soykırım, insanlık trajedisi ile tanıtın. ABD’li Ermeni lobisinin yaptığı gibi. Davul-zurna çalarak, mantı-pilav yaparak değil.

    Mr. İslam Türkiye’de çok kısa bir süre kalarak Türkiye ve Türkiye’nin şartları, Türkiye’deki dernek ve federasyonlar hakkında yanlış ve eksik bilgiler vermişler. Öğrendiğime göre, verenlerde bugün sana ağzına sağlık diyen sözde bazı ASU yöneticileri. Çok kısa Türkiye’deki derneklerin yaptığı birkaç faaliyetler bahsedeyim;

    1. Ahıska Türkleri 1993 den sonra Türkiye’de Dernekler aracılığı ile tanınmaya başlandı. Ahıska Türklerine -Alaska Türkleri- sizde Müslüman mısınız diye soruyorlardı, Kendimizi tanıtmak için binlerce iki sayfalık “Ahıska Türkleri kimdir?” broşürünü hazırlayarak İzmir’de ve Türkiye’nin diğer illerinde dağıttık. “Ahıska’nın sesi” gazetesi, 10 bin adet derneğimize ait “İnsanlık dramı” adında kitapçık hazırlayarak devletin en üst tabakasından sokaktaki insanlara kadar herkese dağıttık
    1. Dernekler sayesinde 60 bine yakın Ahıskalı ikamet teskeresi ve çalışma izni aldı ve bu insanlar bugün Türk vatandaşlığına kabul edildi.
    2. İzmir’de 560 konut; okul, cami, ticaret merkezi, düğün salonu “Ahıska kent” adı altında inşa edilmektedir.
    3. Sovyetler Birliğinden alınmış diplomalar YOK tarafından onaylandı ve bu diploma sahipleri mesleklerini sürdürmektedir.
    4. Sovyetler Birliğinde çalışılmış insanlarımızın emekli maaşları ve diğer sosyal haklarının Türkiye’ye iadesi için çalışmalar sürdürülmektedir.  Bu çalışmaların yapılmasında derneklerin ve federasyonun büyük katkıları olmuştur. Ağzına sağlık diyen ASU’lu bazı çocuklarda sevmedikleri bu dernekler sayesinde Türk vatandaşlığı hakkını almışlardır. Bunları görmemezlikten gelmek nankörlüktür. Yapanlara saygısızlıktır.

    Doğrudur! Bu çalışmalar yapılırken bazı yanlışlıklar olmuştur. Birkaç kendini bilmez dernek yöneticisi, dernekleri kendi mülkiyeti gibi kullanmış, Ahıskalı olmayanlara ikamet teskeresi verilmesinde yardımcı olmuş, yani sahtekârlık yapmıştır. Yabancılar şubesi Emniyet müdürlüğü bu şahıslarla ilgili gerekli soruşturma başlatmıştır, bu yanlışları yapanları da en çok eleştiren benim. ''Bir bit için yorgan yakılmaz ''atasözünü hatırlatmak istiyorum. Tüm derneklerin faaliyetlerini tek kalemde silmeniz yanlıştır.

     

    Diyorsunuz ki, bizim sorunumuz büyüklerimizdedir.


    Herkes kendi yoluna giderse yok oluruz. Birlik olursak büyük oluruz, Türk atasözünü hatırlatarak diyorumki;

     

    Türklerde ve özellikle Ahıska Türklerinde büyüğe saygı her şeyden önce gelir, büyüklerden ne kötülük gördünüz. Akıl yaşta değil baştadır diye bir atasözümüz var . Biz derneklerin öğrencilerle ilgili hiçbir sorunumuz yoktur, bizim sorunumuz Ahıskalı öğrenciler arasında Amerikan propagandası yapan Mr. İslam ve birkaç ASU temsilcisidir.  Türk milliyetçiliğini kınıyorsanız, sizden şüphe duyarım. ABD programlarda Türk İstiklal marşını söylemeniz ve Türk bayrağını dalgalandırmanız yetmez. Türkiye’yi ve Ahıska’yı sözde değil özde seveceksiniz ve yaşatakcaniz. Ne olursa olsun Türkiye aleyhinde konuşmamalısınız, zorlukları varsa bunlara katlanacaksınız..

     

    Gerçek ASU çalışanlarına gönülden başarılar diliyorum. Derneğimizin ve camiamızın kapıları her zaman onlar için açıktır. İyi niyetli gençlere her zaman ihtiyacımız vardır.

Köşe Yazısı

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de makale yazın, yayınlayalım.
Yeni Makale Yaz