Federasyon Üyelerinin TOKİ Ziyareti

  • 29 Temmuz 2010 tarihinde TOKİ merkezinde, Ahıska Türkleri Federasyonu Yönetim Kurulu üyeleri TOKİ Başkanı Sayın Erdoğan BAYRAKTAR'ı makamında ziyaret ettiler. Konu İzmir-Menemen’de Ahıska Türkleri üyeleri için yapılmakta olan konutlardaki son gelişmeleri değerlendirmek, biran önce konut hak sahibi üyelerinin konutlarına yerleşmesi ve sıkıntılarının giderilmesi. Konu ile ilgili söz alan İbrahim AGARATOKİ Başkanına Federasyon adına teşekkür ederek konutlar ile ilgili bilgi verdi:

     

    30.12.2004 Tarihinde Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ve siz değerli TOKİ Başkanının oluru ile TBMM’nin 3835 sayılı Ahıska Türklerinin Türkiye’ye göçü ve iskânına dayalı kanun çerçevesinde iskânsız göç etmiş, Türkiye’ye yerleşmiş yoksul ve alt gelirli grup kapsamında, Koyundere-Menemen-İzmir’de Ahıska Türklerine 568 konut ve sosyal donatı yapılmasına karar verilmiştir.

     

    TOKİ ve Federasyon arasında 25.08.2005 tarihinde imzalanan çift taraflı protokole göre, konutların yapımına karar alınmış, 2006 Ocak ayında ihalesi yapılarak çalışmalara başlanmıştır. Geçen 4,5–5 sene içerisinde inşaat çalışmaları birkaç kez çeşitli sebeplerden dolayı durmuş, müteahhit firma değişmiş ve hazırda inşaatın sadece %71i bitmiştir. Son üç aydır da müteahhit firmanın TOKİ’den alamadıkları para nedeniyle de çalışmalar aksamış ve sonunda TOKİ tarafından çalışmalar fes edilmiştir. Son yapılan sözleşmeye göre 31 Aralık 2009 tarihinde konutların teslim edilmesi gerekiyordu. Fakat 5 senedir devam eden ve bitmek bilmeyen bu inşaatın çalışmaları camiamızı büyük hayal kırıklığına uğratmıştır. Üyelerin güveni sarsılmıştır.

     

    Sayın Başkanım; Ahıska Türkleri Federasyonu Yönetim kurulu ve camiamız olarak sizden aşağıdaki ifade edeceğimiz konularda yardımcı olmanızı:

    1. Konut hak sahibi üyelerimizin mağduriyetinin giderilmesi için konutlarımızın bir an önce yapılarak teslim edilmesini,
    2. Fetih İNŞ. MÜT. MÜH.LTD. ŞTİ çalışmalarını hızlı bir şekilde yürütülmesi ve inşaatımızın geçici kabul aşaması getirilebilmesi için gerekli hak. İş. ödemelerinin zamanında yapılmasını,
    3. TOKİ tarafından en kısa zamanda müşavir firmanın atanmasını,
    4. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile temasa geçerek konutlarımızın ve sosyal donatı alanının 500 metre uzunluğundaki anayol bağlantısının sağlanmasını,
    5. Konutlarımızın İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilgili tapu ve ruhsat sorununun çözülmesinde ve diğer hususlarda yardımcı olmanızı saygılarımızla arz ederiz .

    TOKİ Başkanı Sayın Erdoğan Bayraktar, İzmir-Menemen’de Ahıska Türkleri için TOKİ tarafından yapılmakta olan 568 konut ve sosyal donatı çalışmalarını çok yakından takip etiğini, çalışmaların hem bizim açımızdan hem siz üyeler açısından sıkıntı yarattığını biliyoruz. Mahkeme tarafından fes kararı kaldırılmıştır. Başkanlığımız tarafından mahkeme kararı incelenerek çalışmaların Fetih inşaat tarafından devam etmesine karar verilmiştir. En kısa zamanda konu ile ilgili yazımız Fetih inşaata bildirilecektir. Her türlü alacakları hak iş paraları da zamanında ödenecektir. Toplantıda bulunan Uygulama daire Başkanı, Finansman daire Başkanı ve Hukuk Müşavirine ayrı ayrı talimatlar verilerek bir an önce çalışmaların başlatılmasını talep etti. Son kez 3 4 aylık bir süre verileceğine ve umarım bu süre içinde de konutlarınızın geçici kabulü gerçekleşecektir. TOKİ tarafından böyle bir karar alınmasında ilk önce sizin mağduriyetiniz söz konusudur. Sabrınıza saygı duyuyoruz. T.C. Devletinin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’da bu konutların bir an önce teslim edilmesi için talimat vermiştir. Siz Ahıska Türkleri Federasyonu üyelerine ve konut hak sahiplerine TOKİ Başkanlığı ve çalışanları adına söz veriyorum. En geç yeni yıla kadar konutlarınıza yerleşmiş olacaksınız.

    Federasyon Başkan Yardımcısı
    Dr. İbrahim AGARA
    05.08.2010

Köşe Yazısı

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de makale yazın, yayınlayalım.
Yeni Makale Yaz