DATÜB'den Beklentilerimiz

  • Merkezi Ankara'da olmak ve Uluslararası faaliyette bulunmak üzere uzun süredir bakanlar kurulu onayındaki Dünya Ahıska Türkleri (DATÜB) 24.05.2010 tarihinde Bakanlar Kurulu'nca imzalanarak yürürlüğe girdi. Milletimize hayırlı uğurlu olsun. Dünyadaki Ahıska Türklerini biraraya getirmek ve şuana kadar çözemediğimiz sorunların çözülmesi için böyle bir birliğe ihtiyacımız vardı. Bu nedenle Ahıskalıların DATÜB'den beklentileri büyüktür. Aşagıda ifade edeceğimiz sorunlar halkımızın DATÜB'den bilgi edineceği ve çözüm beklediği konulardır.

     

    1-DATÜB ün olağan genel kurul toplantısı başkent Ankarada yapılmasına bu toplantıya başta sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan olmak şartı ile tüm siyasi parti genel başkanları ve devlet büyüklerimizin davet edilmesini rica ediyoruz.Atatürk kabrine çelenk koyarak dünya Ahıska Türklerinin bir araya geldiğini sözde değil özde göstermemiz gerekiyor.

     

    2 - Gürcistan Parlementosu'nun 2007 tarihindeki Gürcistan'a geri dönüş yasasıyla ilgili çalışmalar yarım kaldı. Verilen dilekçe sayısı bilinmiyor.Göç nezaman başlayacak. Neden devletler bu göçe sahip çıkmıyor .Şu anda Ahıska'da kaç aile var.Gürcistan devleti göç eden ailelere sahip çıktı mı.DATÜB'ın bu bu konuyla ilgili görüşlerini öğrenmek ve projeleriyle ilgili bilgi edinmek istiyoruz.

     

    3 - 1944'de Ahıska'da başlayan, 1989'da Özbekistan'da yaşanan ve 2005'de Krasnador'da devam eden, son olarak da 2010 Bişkek olaylarında Ahıska Türklerine yapılan sürgün, soykırım, haksızlık, zulüm, nefret, kin ve düşmanlık ne zaman sona erecek ? DATÜB ne gibi çözüm önerileri var bunu öğrenmek istiyoruz.DATÜB ve Sivil kuruluşların bir araya gelipte başta Türkiye olmak üzere, tüm insan hakları mahkemeleri ve Avrupa Konseyi'ne müracaat ederek yapılanların insan haklarına aykırı olduğunu, Ahıskalılara yapılanın bir soykırım olduğunu kabul ettirmesini rica ediyoruz.

     

    4 - Yurt dışında yaşayan Ahıska Türklerinin sorunları, TBMM'nin 3835 sayılı kanunu ile çözülecekti. Neden o zaman bir araya gelipte bu kanunun çalışması için bir şeyler yapmıyoruz ? Ahıska Türklerinin Türkiye'ye göçü ve iskanına dair kanunun çalıştırılmasını sağlayamıyoruz. Halbuki bu kanunu çalıştırsaydık Türkiye'deki ve yurt dışındaki sorunlarımız tümüyle çözülecekti. Bu kanunu gözönünde bulundurarak iskansız göç etmiş binlerce aile perişan bir durumda. Birilerinin ikametgah sorunu, birilerinin çalışma izni sorunu, emeklilik hakları sorunu ve diğer sorunların çözülmesi için bir şeyler yapmamız gerekiyor. Vatan dediğimiz bu topraklarda bu insanları mağdur durumda bırakmamalız.Dernekler olarak bu sorunu tümüyle çözemedik. DATÜB'ün çözeceğine inanmak istiyoruz.

     

    5 - Her ne kadar Türk dış politikasına aykırı olsada Ahıska Türklerinin Türk toprakları dışında yaşaması sakıncalı olduğunu Türk devletine anlatmamız gerekiyor. Artık bir defaya mahsus bu milleti kurtarmamız gerekiyor. İsteyen Ahıska'ya, isteyen Türkiye'ye gelmesi gerekiyor. Böyle yaptığımız takdirde bundan sonraki zamanı belli olmayan, ama her an yapılabilecek sürgün ve soykırımdan kurtarmış oluruz veya 3835 sayılı kanunun

     

    6.maddesine göre çifte vatandaşlık haklarının tanınması için, dışişleri bakanlığıyla temasa geçerek bu sorunun tümüyle çözülmesi sağlanmalıdır. Burda büyük görev DATÜB'a düşer.

    Değerli DATÜB yönetim kurulu üyeleri, yukarıda ifade ettiğimiz sorunlar 66 senedir sürgün hayatı yaşayan bizim Ahıskalı hemşehrilerimizin sorunudur. Unutmayalım ki bizim de kuruluşumuzun amacı halkın sesine kulak vermek ve sorunlarını çözmektir. Eğer milletimizi gerçekten seviyorsak, sözde değil özde bir şeyler yapmak istiyorsak en kısa zamanda bir araya gelerek ilk önce yapılanları, sonra da yapılacakları önce kendi aramızda sonra bölgelerde halkımıza anlatmamız gerekiyor. Bu görevde yeni kurulmuş DATÜB ve yönetim kuruluna düşer.

     

    DATÜB başkanı Ziyatdin KASSANOV ve yönetim kurulu arkadaşlarına gönülden başarılar diler.İzmir Ahıska Türkleri derneği yönetim kurulu ve İzmirdeki Ahıska Türkleri camiası olarak DATÜB ü destekliyoruz ve birliğe katılacağımızı bildiriyoruz.

     

    Devletimize ve milletimize hayırlı olması dileğiyle...

Köşe Yazısı

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de makale yazın, yayınlayalım.
Yeni Makale Yaz