Ahıska'ya Göç Yolu Ankara'dan Geçer

  • Temmuz 2007 tarihinde Gürcistan parlementosunda kabul edilen Gürcistan'a geri dönüş yasası Gürcistan devletinin 1999 tarihinde Avrupa Konseyi'ne üye olurken Ahıska Türklerinin meselesini çözeceği sözünü verdiği için çıkarılan bir yasa olduğunu defalarca söyledik ve yazdık, yani mecburiyet karşısında kaldıkları için böyle bir yasa çıkmıştır. Kanunda öngörülen çok ağır şartlar ve gereksiz belgelerin istenmesi bunun ispatıdır.

     

    66 senedir Gürcistan devleti Ahıska Türkleri'nin Ahıska topraklarına Türk ve müslüman adı ile yerleştirmek istememişti, kendi imkanları ile göç eden ailelere de zorluklar çıkararak yerleşmelerini engellemiştir. DATÜB yöneticilerinin 08/10/2010 tarihindeki Avrupa Konseyi Başkanı ve yöneticileri ile toplantılarında, kendi imkanları ile göç etmiş 40'a yakın ailenin Ahıska'da sıkıntılar içerisinde yaşadıklarını ifade etmişlerdir.

     

    Sayın Barbakadze'nin 3 aydır suçsuz yere Tiflis'te cezaevinde yatması, Burhanov ve diğerlerinin Ahıska'ya girme yasağı konulması, Ahıskalı öğrencilerin kurban kesimi için Ahıska'ya gittiklerinde misyonerlik faliyetleri ile suçlanmaları, ziyaret için giden ailelerin otellere alınmaması ve polis tarafından gözlenilmesi, göç eden ailelere vatandaşlık, sağlık, eğitim, tapu ve diğer konularda, suni problemler çıkarılması bunun bir ispatıdır.

     

    Göç eden ailelere haksızlık, yalan ve iftiralar atılarak, insanlık dışı davranışlar ile bu göçü durdurmak istiyorlar. Kanunda Ahıska Türklerinden ve Ahıska topraklarından bahsedilmemesi bizlere hiç de yabancı gelmemişdir.

     

    26/04/2006 tarihinde Tiflis'te eski devlet bakanı sn. Haindrava bu kanunun taslak görüşmelerinde aynen şunları söylemiştir ; '' TÜRK ADI İLE AHISKAYA GİREMESSİNİZ ! , ANCAK MESHİ OLARAK GÜRCİSTAN'A BİZİM TESPİT ETTİĞİMİZ BÖLGELERE YERLEŞEBİLİRSİNİZ '' diye açık ve net konuştu.

     

    Bu toplantıda bulunan VATAN cemiyeti temsilcileri bu sözleri milletimizden gizlediler, yapılan toplantılarda millete eksik bilgi vererek yanlış yaptılar, bu kanunu öve öve bitiremediler, ne pahasına olursa olsun dilekçe vermeniz gerekiyor diye ikna etmeye çalıştılar,

     

    Kanunda çok eksik olduğunu, bu kanunu esas alarak kendi imkanlarımız ile göç edilmesinin yanlış olduğunu, kanunda değişiklikler yapılması için Gürcistan parlemantosuna baskı yapılması gerektiğini yazdığımızda ve söylediğimizde VATAN cemiyeti yetkilileri tarafınfan büyük tepki almıştık, aradan 3-4 sene geçti ve bizim ne kadar haklı olduğumuz nihayet ortaya çıktı. VATAN cemiyeti bu kanuna sahip çıkamadı ve zamanında maddelerin değişmesi ile ilgili çalışma yapamadı. Sadece süre uzatılması ile ilgili birkaç girişimde bulunuldu.

     

    Şimdi ne yapılmalı ? DATÜB Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri Türkiye Cumhuriyeti Devleti Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve Dışişleri Bakanı'ndan en kısa zamanda randevu alarak Ahıska'ya göç ile ilgili sıkıntı ve problemlerin çözülmesi için yardım istemesi, Türkiye Devleti ve Gürcistan Devleti arasında sıkı diplomatik çalışmaların yapılması, sağlam temel üzerinde, TOKİ'nin Ahıska'da inşa edeceği konutların bitiminden sonra, Ahıska Türklerinin Ahıska topraklarına yerleşmelerinin sağlanması gerekiyor. Ahıska Türklerinin Ahıska topraklarına göçünün yolu Ankara'da yapılacak TÜRKİYE- GÜRCİSTAN devletleri arasında ki diplomatik çalışmalardan geçer, burda büyük görev DATÜB başkanına ve yönetim kuruluna düşer.

     

    DATÜB yöneticilerine böyle kutsal bir davaya sahip çıkarak ve öncülüğünü yapacaklarından dolayı kendilerine teşekkür ederek başarılar diliyorum.

Köşe Yazısı

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de makale yazın, yayınlayalım.
Yeni Makale Yaz