Ahıska Sorununu Siyasiler Çözmeli

  • Dr. İkram Çinar Gürcistan devletinin durumu ile ilgili yazı kaleme almış, Sn Burhan Özkoşar bu yazı ile ilgili yorumlar yapmıştır, kendisini kutluyorum.

     

    Yazıda bir gürcü profesörün görüşlerini dile getirmiş "Ahıska Türkleri kendilerini Türklüklerini kabul ediyorsalar Türkiyeye gitsinler, Gürcü iseler neden Ahıska diye diretiyorlar” bizim gösterdiğimiz yerlere yerleşsinler demiş.....  Bu hoş olmayan, ırkçı,şovinist kelimelerin altında asimilasyon politikası yattığını her sağduyulu insan biliyor.

     

    Bu görüşler bizlere hiçte yabancı ve şaşırtıcı gelmedi.Çünkü Gürcistan Devleti ve siyasetçilerinin politikası yıllardır hep bu yöndedir.

     

    Ama Gürcü milleti bu görüşte değil.Yüzyıllarca Ahıska Türkleri Ahıskada Gürcü ve Ermenilerle el ele, omuz omuza vererek birlekte yaşamış,kendi aralarında kesinlikle düşmanlık olmamış, aksine iyi komşuluk, dostluk ve kardeşlik içinde olmuşlardır. Bizim Türkler Gürcü’ce, Gürcü ve Ermenilerde Türkçe konuşmuşlar, aradan 66 sene geçmesine rağmen Ahıska’da halen bir kısım Gürcü ve Ermeniler Türkçe konuşuyorlar.

     

    Bunun nedeni din ve dil ayrımı yapmayan insanların saygı ve sevgisinden kaynaklanmaktadır. Gürcistan devleti, Gürcü siyasetçileri ve bilim adamları Ahıska Türklerine Ahıskada Türk olarak görmek istemiyorlar, bu kutsal topraklara yerleşmemize karşı çıkıyorlar. Bu toprakların Türk yurdu olduğunu kabul etmek istemiyorlar.

     

    Ne yazıkki Gürcistan devleti böyle istiyor diye, içimizden bazı kanı bozuklar ne olur Gürcü olsak, ne olur Ahıska’ya gitmesek, yeterki Gürcistana gidelim , neresine olursa olsun diye halkımızın içinde gizli çalışmalar yapıyorlar. Bu insanların  sayıları çok az ve milletimizi temsil edemezler.Ahıska Türkleri birileri istedi diye dilini ve dinini değiştirecek toplum değildir.

     

    Sayın Burhan ÖZKOŞAR ve Yunus Zeyrek’in yazılarını ve DATÜB çalışmalarını çok yakından takip ediyoruz ve  başarılı buluyoruz.Kısa bir zamanda Strasburg'da Avrupa konseyi başkanı ve yardımcılarıyla görüşmeleri, Ahıska'ya  göç ile ilgili çalışmaların hızlandırılması ve bu konuda Avrupa konseyinden destek istemeleri olumlu bir sonuç verir diye ümit ediyoruz.Strasburgdaki bu tempolu çalışmanızın devamını, Türkiyede de devlet büyüklerimiz ile yapmanızı istiyoruz.

     

    Çözüm yolunun Gürcü devleti, Gürcü siyasetçiler ile Türk devleti ve Türk siyasetçileri arasındaki görüşmeleriyle  daha hızlı gerçekleşeceğini, Türkiye ve Gürcistan devletleri arasındaki diplomatik çalışmalar, bu göçü sonuçlandıracağını daha önceki yazılarımızda ifade etmiştik.

     

    Türkiye devletimiz ‘Ahıska’ bölgesinde; Avrupa konseyinden gelecek para yardımı ile TOKİ tarafından Ahıskada yoksul ailelere  en az 10.000 adet konut inşa etmesini, konutların bitiminden sonra Ahıskalı ailelerin, Ahıska topraklarına yerleşmesini sağlamasında öncelik yapmalıdır. DATÜB başkanlığı ve yönetim kurulu bu gelişmelerin gerçekleşmesi için Ülkemizde siyasilerle çalışmalar   yapması gerektiğini düşünüyorum.

     

    Sayın Burhan Özkoşar yazısında“ Ahıska”ya kim gider” sorusunu yanıtlamıştır. Bizde sorunun cevabına ek olarak aşağıdaki düşüncelerimizi eklemek istiyorum…

     

    1.Ahıska'da doğmuş, vatan özlemi ile yaşamış, vatansever binlerce ailelerimiz vardır. TOKİ tarafından konutların yapılması halinde bu sayı dahada artacaktır. Gürcistan devleti bilerek Ahıska'ya yatırım yapmamış ve bu sebeptendir ki  bölge kalkınmada geri kalmıştır.

     

    Ahıskalıların bölgeye yerleşmeleri durumunda tarım ve hayvancılık üst seviyeye çıkacaktır, insanlarımızın kendi vatanlarında yaşam standartları yükselecek, bölge kalkınacaktır. Bu gelişmelerin Gürcistan Devletinin ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır.

     

    2.Ahıska Türkleri Türk ve müslüman suçlamasıyla anavatanları Ahıska topraklarından 66 sene önce sürülmüş, yapılan bu haksızlığın ortadan kaldırılması için geriye dönüş yasası kayıtsız şartsız çıkarılmalıdır. Gürcistan devleti bu hakkı Ahıskalılara tanımalıdır.’’ giden olurmu veya olmazmı’’bu artık Ahıskalılara kalmış bir meseledir. Önemli olan haksız yere sürülmüş vatandaşlarımızın haklarının geriye iade edilmesidir.

Yorumlar

1 yorum

Köşe Yazısı

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de makale yazın, yayınlayalım.
Yeni Makale Yaz