Vatana Dönüş Süreci Başladı

  • Sevgili okuyucularım,

     

    Gürcistan’ın Ahıska Bölgesi’ndeki, Ahıska, Aspindza, Adigön, Ahılkelek ve Bogdanovka ilçelerinden, Sovyetler Birliği diktatörü İosif Stalin’in emri ile 14-16 Kasım 1944 tarihlerinde,  Özbekistan, Kırgızistan ve Kazakistan’a sürgün edilen ve halen dokuz ülkede 67 yıldır sürgün hayatı yaşayan Ahıskalı Türk Halkımızın vatana dönüş süreci zor da olsa başladı.

     

    Vatan savunması için, 40.000 Ahıskalı Türk evladını Nazi Almanyasına karşı sürdürülen savaşa gönderen ve bunlardan, 26.000 Ahıskalı Türk evladını bu emsali görülmemiş savaşta şehit veren ve Sovyetler Birliği’nde yaşayan 110 milletin içinde sayıları en az olan halklardan biri olan Ahıskalı Türk Halkımızın evlatları arasından bu savaşta 11 Ahıskalı Türk’e, Sovyetler Birliği Vatan Kahramanı unvanı verilmesi, halkımızın ne kadar cesur ve mert halk olduğunu ve vatanını ne kadar sevdiğini göstermektedir. (Bu konudaki araştırmalarımız devam etmekte.) 

     

    Ancak, bunu anlamak için, 14 -16 Kasım 1944 tarihlerinde Gürcistan’ın Ahıska Bölgesi’ndeki, Ahıska, Aspindza, Adigön, Ahılkelek ve Bogdanovka ilçelerinden, Sovyetler Birliği diktatörü İosif Stalin’in emri ile Özbekistan, Kırgızistan ve Kazakistan’a yapılan sürgünü ve 1989-1990 yıllarında Özbekistan’ın Fergana ve Taşkent Vilayetleri’nde, 2004’te, Rusya Federasyonu’nın Krasnodar bölgesinde, 2010’da, Kırgızistan’da, Mayevka ve Oş Vilayeti’nde meydana gelen olayları yaşamış ve birkaç defa her şeyi yeniden kurmuş, ancak hiç yılmamış ve Müslüman ve Türklüğünü kaybetmemiş gerçek bir Ahıskalı Türk olmak lazım.

     

    Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Genel Başkanı Ziyaetdin İsmihanoğlu KASSANOV’un yönetimindeki temsilcilerimiz, 2008 – 2011 yılları arasında başlatmış oldukları uluslararası mücadelede, milletimiz için bazı olumlu sonuçları almaya başlamıştır.

    Ancak, bunlar yeterli değildir.

     

    Azerbaycan’da son yıllarda yaşanan probleme gelince…

    Hiç, kendinize sordunuz mu, Azerbaycan’da yaşayan Ahıskalı Türklerin Vatan Cemiyeti’nde görevli olan Ahıskalı Türk temsilcilerimiz neden anlaşamıyorlar ? Onları, samimi bir ortamda dinlediniz mi ? Acaba, neden anlaşamıyorlar ? Gerçekten, aralarında koltuk meselesi mi var veya başka önemli, ancak dile getiremedikleri problemler mi ?

     

    Gelelim, Gürcistan Hükümet yetkililerinin, yurda dönüşle alakalı olarak kurmuş olduğu ve üst düzey yetkililerden oluşan Hükümet Konseyi’nin uygulamalarına. Bizler, sürgün edilirken, hiçbir hak ve hukuk tanımayan Sovyetler Birliği ve Gürcistan yönetimi, bizim 67 senedir sabretmemize rağmen, neden devamlı olarak, bize çeşitli süreleri dikte ediyor ? Ne yani, 4 ay sonra, Ahıskalı Türkler, kendi ana vatanlarına dönemeyecekler mi ?..

     

    Gürcistan Hükümeti, Azerbaycan’dan vatana dönüş için başvuran ve sayıları sadece 10.000 (on bin) olan Ahıskalı Türk ailenin, yani, toplam nüfus sayısı 30.000 (otuz bin) olan Ahıskalı Türk’ün vatana dönüşü için gereken işlemleri yapmaya kadir değil mi ?..

    Eğer, sayıları yaklaşık 550.000 (beş yüz elli bin) olan Ahıskalı Türkler vatanına dönmek için Gürcistan Hükümetine resmen başvurursa, o zaman ne yapacaklar ?..

     

    Gelelim, Azerbaycan’da neler yapılmalı sorusuna ?

     

    Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Genel Başkanı Ziyaetdin İsmihanoğlu KASSANOV’un yönetimindeki temsilcilerimiz, vakit geçmeden acil olarak, Ankara’da toplanmalı ve DATÜB yönetim kurulu üyesi Fuad İskender PEPİNOV başkanlığında ve Avrupa Temsilcisi Burhan Özkoşar’ın ve diğer temsilcilerin de dahil edildiği Vatana Dönüş Komisyonu’nu kurmalıdırlar.

     

    Komisyon, derhal Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye gitmeli ve Azerbaycan’da yaşayan Ahıskalı Türklerin temsilcileri ve halkımız ile yerinde görüşmeler yapmalı ve vatana dönüş çalışmalarını bizzat yürütmelidir.

     

    İlk etapta, Gürcistan Yönetiminden gelecek olan mektuplar, komisyonun denetimi altında, Ahıskalı Türk temsilcilerimiz tarafından, Azerbaycan’dan vatana dönmek için dilekçe veren Ahıskalı Türklerin adreslerine ulaştırılmalı, bu mektupların içerisinde önceden Gürcistan makamlarına verilen dosyalardaki eksiklikler ivedilikle giderilmelidir. Komisyon milletimize her konuda destek olmalıdır.

     

    Daha sonra, DATÜB komisyonu ardından gelecek olan, Yurda Dönüş Statülerinin Azerbaycan’da yaşayan Ahıskalı Türk sahiplerine ulaşmasını sağlamalıdır. Gürcistan makamlarına verilen dosyaların tümünün kabulü için DATÜB komisyonu ve Azerbaycan’daki Vatan Cemiyetinin tüm temsilcileri birlikte mücadele vermelidir.

     

    Bunun ardından, Ahıskalı Türklerin Gürcistan makamları tarafından kabul edilen dosyaların toplamı için, DATÜB Genel Başkanı Ziyaetdin İsmihanoğlu KASSANOV’un yönetimindeki temsilcilerimiz acilen Ankara’da toplanmalı ve Gürcistan’ın başkentı Tiflis’e giderek, Gürcistan Yönetimi ile müzakerelere başlamalıdır.

            

    Gelelim, Gürcistan Hükümet yetkililerinin, Yurda dönüşle alakalı olarak kurmuş olduğu ve üst düzey yetkililerden oluşan Hükümet Konseyi’nin uygulamalarına.

    “Yurda Dönüş Statüsü”nü (Repatriate Statute) ilk olarak alan ve Azerbaycan’da yaşayan

    75 Ahıskalı Türk ailesi, Gürcistan Hükümet yetkilileri tarafından Ahıska’ya mı yerleştirilecekler, yoksa Gürcistan’ın başka bölgelerine mi ? Bu Ahıskalı Türk ailelere Gürcistan Hükümeti hangi konularda destek olacak ?

     

    Bu ve bu gibi sorulara cevap verilebilinmesi için, DATÜB Genel Başkanı Ziyaetdin İsmihanoğlu KASSANOV ve DATÜB yönetimindeki temsilcilerimiz, Ahıskalı Türklerin vatana dönüş sürecinde yaşanan gelişmeler hakkında halkımızı tatmin edici haberleri Ahıskapress Gazetesinde, www.ahiskapress.com ve www.ahiska.net web sitesinde ve diğer internet sitelerinde ve çeşitli basın yayın kuruluşlarında yayınlamalıdır.

     

    Bu vesileyle, hepinizin Ramazan bayramınızı tebrik eder, bayramın halkımıza, Türk ve İslam Dünyasına ve tüm insaniyete hayırlı olmasını Allahü teala’dan niyaz ederim.

Yorumlar

0 yorum

Köşe Yazısı

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de makale yazın, yayınlayalım.
Yeni Makale Yaz