Ahıskalı Muhammed Dede'den Türkiye’ye Teşekkür

  • 81 yaşındaki Ahıskalı Türk Muhammed İZZATOV, Cumhurbaşkanımız Abdullah GÜL’e, Başbakanımıza ve T.C. Hükümetimize ve Büyüklerimize teşekkür etti.

     

    Gürcistan`ın Ahıska ilçesinin, Azgur kasabasına bağlı, Temlala köyünde 1929 yılında doğan ve 14 – 16 Kasım 1944 tarihinde, Sovyetler Birliği Lideri Josef Stalin ve İçişleri Bakanı Lavrentiy Beriya`nın emrine göre, Gürcistan`ın Ahıska bölgesinden, Özbekistan’a sürgün edilen ve  1989-1990 yıllarında da, Özbekistan’da meydana gelen acı olaylardan sonra, Ukrayna`nın, Donetsk vilayetine bağlı Slavyansk ilçesinin, Çervoniy Moloçar devlet çiftliğine ikinci defa sürgün edilen ve 20 senedir burada yaşayan 81 yaşındaki Ahıskalı Türk Muhammed İZZATOV, Cumhurbaşkanımız Abdullah GÜL’e, Başbakanımıza ve T.C. Hükümetimize ve Büyüklerimize şu sözlerle teşekkür etti.

     

    ‘’Allah-ü Teala (Celle Celalüh), Ahıskalı Türklere yaptığı hizmetlerinden dolayı Cumhurbaşkanımız sayın Abdullah GÜL’den, Başbakanımız sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’dan, T.C. Hükümetimizden ve Türk halkımızdan razı olsun.’’ diyen Muhammed dede: ‘’66 yıllık sürgün bizi yıldırmadı. Biz, bir kaç defa sürgün yaşadık. Sürgün esnasında çok sayıda insanımızı şehid verdik. Ancak, dilimizi, dinimizi ve kültürümüzü koruduk. Benim babam İzzet Özbekistan’da, dedem Arif Gürcistan, Ahıska’da, dedemin babası Ahmed ve dedesi Ali TOPÇU ise Ardahan’da medfunlar. ‘’ dedi.

     

    ‘’Oğlum İsmail Özbekistan’da, kardeşim Ömer ve eşim Cemile Ukrayna’da, kardeşim Murtaza ve kızkardeşim Totoş geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de vefat etti. Allah-ü Teala (Celle Celalüh) onlara rahmet eylesin. Amin. Hayatta kalan kızkardeşim Sülbiye Türkiye’de, İstanbul’da yaşıyor’’ diyen Muhammed dede, ‘’ Ahıska bizim tarihi vatanımız, Türkiye ise atayurdumuzdur. Allah-ü Teala (Celle Celalüh) Türkiye`yi ve Türk halkımızı korusun. ‘’ dedi.

     

    2 oğlu ve 5 torunu olduğunu ifade eden 81 yaşındaki Muhammed dede, sözlerine göz yaşlarıyla şöyle devam etti:‘’Sizi, bizleri ziyaret etmek için Ukrayna’ya ve Rusya’ya gönderen Büyüklerimizden ve çalışma arkadaşlarınızdan Allah-ü Teala (Celle Celalüh) razı olsun.’’

     

    14 – 16 Kasım 1944 tarihinde, Sovyetler Birliği Lideri Josef Stalin ve İçişleri Bakanı Lavrentiy Beriya`nın emrine göre, Gürcistan`ın Ahıska bölgesinden, Orta Asya`ya, Özbekistan, Kazakistan ve Kırgızistan`a sürgün edilen Ahıskalı Türkler, daha sonra, Özbekistan`da 1989-1990 yıllarında meydana gelen acı olaylardan sonra, Türkiye, Gürcistan, ABD’de ve Bağımsız Devletler Topluluğu`na (B.D.T.) üye olan Ukrayna, Rusya ve Türk cumhuriyetlerinde yaklaşık 4267 yerleşim birimine dağılmış halde hayat mücadelesi veriyorlar.

Köşe Yazısı

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de makale yazın, yayınlayalım.
Yeni Makale Yaz