Ahıskalı Türkler Sürgünü Andı

  • 95 yıl önce Honaz İlçesi'ne yerleşen ve 1990 yılından sonra da eski Sovyetler Birliğini oluşturan Cumhuriyetlerden Türkiye'ye, Denizli'ye göç eden Ahıskalı Türkler Belediye Salonu'nda Ahıskalı Türklerin Sürgün Gecesi Konferansını düzenledi.

     

    Konferansa Honaz Belediye Başkanı Turgut Devecioğlu, AK Parti Honaz İl Genel Meclisi üyesi Zekeriya Akan, İstanbul Ahıskalı Türkler Ülkü Kültür İşbirliği Kalkınma ve Dayanışma Derneği Başkanı Rasim Bayraktar, Denizli Honaz Ahıska Türkleri Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Laçin Dursunoy, eski AYSİAD Başkanı Mustafa Koç, PAÜ Öğretim üyeleri Prof. Dr. Bülent Topuz ve Doç. Dr. Turgut TOK ve Honaz İlçesi'nde yaşayan Ahıskalı Türkler, basın mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

     

    Konferans'ta, Ahıskalı Türklerin 14-16 Kasım 1944 tarihinde yaşadığı sürgünü anlatan belgesel de gösterildi. Ahıskalı Türklerin Sürgün Gecesi Konferansı Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Seyfeddin Buntürk ve sürgün sırasında 5 yaşında olan Raşit Ahmet Dursunoy tarafından verildi.

     

    Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Seyfeddin Buntürk : "66 yıldır yaşanan sürgün acı ve gözyaşı ile doludur. 91 bin kişi evlerinden yurtlarından sürgün edilmiş, sürgün sırasında binlerce kişi yaşamını yitirmiştir" dedi.

     

    Sürgün sırasında 5 yaşında olan Raşit Ahmet Dursunoy, sürgünde yaşadıkları acıların yıllarca hafızasından silinmediğini söyledi. Honaz İlçesi'nde yaşayan Ahıskalı Türklerden, Çok Programlı Honaz Lisesi 2. sınıf öğrencisi Esmira Dursunoy ve Sebile Dursunoy'un okuduğu "Vatan Hasreti" isimli şiirleri salondakileri duygulandırdı.

    25 Kasım 2010

Köşe Yazısı

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de makale yazın, yayınlayalım.
Yeni Makale Yaz