Geleneksel Ahıska Türk-Amerikan Öğrenciler ve Gençler Dayanışma Günleri

  • ABD’nin 2005 yılında mülteci olarak kabul ettiği Ahıska Türkleri, yeni memleketlerinde yeni bir hayat kurmaya çalışıyorlar.


    Yıllar süren Rus baskısından sonra ABD’ye gelerek kurtuluş yolu bulan Ahıska Türkleri rahat nefes almaya başladılar. Çeşitli Eyaletlerde düzenledikleri programlarda zengin kültürünü, örf ve adetlerini tanıtan Ahıska Türkleri Amerikan kültürüne de renk katmaktadırlar. Ahıska Türkleri, düzenledikleri çeşitli programlarla birlik ve beraberliklerini arttırmakta, gençler arasında dayanışmayı sağlamakta ve geleneklerini tanıtmaktalar.

     

    Ohio Eyaleti Dayton şehri, Ahıska Türk-Amerikan Derneği ve Ahıska Türk-Amerikan Öğrenciler ve Gençler kulübü tarafından 19-20 Haziran tarihleri arasında, 1. Geleneksel Ahıska Türk Amerikan Öğrenciler ve Gençler Dayanışma Günleri programı düzenlendi. Türk-Amerikan toplumunun ABD’deki diğer topluluklarla olan ilişkilerini geliştirme, toplumlar arası bir köprü oluşturma ve Ahıska Türk Gençliğini daha çok Üniversite eğitimine teşvik etme amacı ile düzenlenen program başarılı geçti.

     

     

    On yedi farklı şehirden 150’nin üzerinde Ahıskalı Gencin misafir olduğu programda birçok üst düzey yetkilinin katılımı da gözlerden kaçmadı. Program hiç kuşkusuz Ahıska Türk birliğinin güçlenmesine ve Ahıska adının bir kez daha duyulmasına vesile oldu. ABD’de Ahıska Türkleri arasında Gençlere yönelik yapılan ilk program olma özelliğini taşıyan programa T.C. Washington Büyükelçisi Sayın Namık TAN Beyin ve T.C. Chicago Başkonsolosu Kenan İPEK Beyin yanı sıra birçok yerel ve ulusal yetkili davetliler arasında yerini aldı.

     

     

    İki gün süren programda, spor müsabakalarından bilgi yarışmasına, kültürden eğlenceye kadar birçok farklı etkinlikler düzenlendi. Çeşitli Eyaletlerden gelen Ahıskalı gençler, spor ve bilgi yarışmalarında en iyisi olabilmek için birbirleriyle yarıştı. Bu yarışmalarda derceye girenler madalyalarını ve sertifikalarını hiç unutamayacakları bir şekilde ünlü insanların ellerinden aldılar. Herkese açık olan program, gencinden yaşlısına kadar birçok Ahıskalının katılımıyla şölene dönüştü.

     

     

    Programın ilk günü spor ve bilgi yarışmalarıyla başladı. Sabah saatlerinde Kültür Merkezinde toplanan gençler, futbol turnuvası için özel olarak kiralanan otobüslerle Thomas A Cloud Parka götürüldüler. Farklı Eyaletlerden gelen gençler arasında futbol turnuvası gerçekleştirildi. Gençler, geldikleri Eyaletleri en iyi şekilde temsil edebilmek ve dereceye girebilmek için birbirleriyle kıyasıya yarıştılar. Zorlu geçen yarış sonucu Massachusetts West Springfield şehrinden gelen takım birinciliği, İllinois Şikago şehrinden gelen takım ikinciliği ve Kentucky Louisville şehrinden gelen takım da üçüncülüğü aldı.

     

     

    Futbol turnuvasından sonra Horizon Science Academy’de Güreş, Bilek Güreşi ve Bilgi yarışmaları yapıldı. Ahıska Türk gençleri arasında güreş müsabakalarına katılmak üzere 86 başvuru yapıldı. Yarışmada ağırlıklar ise katılıma göre düzenlendi. Bilek güreşinde Dayton, 70 kiloda birinci oldu. Bilgi yarışmasına ise her şehirden 3’er kişi katıldı. Yarışmacılara, Ahıska Türklerinin tarihi, örf ve adetleri, Ahıska’nın tarihi, Türkiye ve ABD’nin tarihi, coğrafyası ve genel kültüründen olmak üzere toplam 30 soru soruldu. Bilgi yarışmasına jüri olarak Gazi Üniviversitesi Öğretim Görevlisi Dr.Yunus Zeyrek katıldı. Yarışmada birinciliği Massachusetts West Springfield takımı, ikinciliği Ohio Dayton takımı kazandı.

     

     

    Zorlu ve eğlenceli geçen birinci günün yorgunluğu Kültür Merkezinde verilen akşam yemeğiyle atıldı. Bütün şehirlerden gelen gençlerin ve davetli misafirlerin katılımıyla gerçekleşen yemekte davetlilere Ahıska mutfağında yemekler ikram edildi.

     

     

    Programın ikinci günü ABD Ulusal Havacılık Müzesi gezisiyle başladı. Dayton şehrinde bulunan ABD’nin ve dünyanın en büyük uçak müzesi olma özelliğini taşıyan bu müze, görkemliliğiyle ziyaretçileri şaşırttı. Müze gezisinden sonraki durak kültür şöleni için Engineers Club of Dayton oldu. Programın en verimli ve en güzel bölümü buydu belki, çünkü kültür şölenine katılım yoğundu. Üst düzey yetkililerden T.C. Büyükelçisi Sayın Namık TAN, eşi Sayın Fügan TAN, Şikago Başkonsolosu Sayın Kenan İPEK, Dayton Belediye Başkanı Gary Leitzell, Dayton şehir Menajeri Tim Riordan, Ohio Senatosu Senatörü Fred Strahorn, Ohio Temsilciler Meclisinden Roland Winburn gibi önemli yetkililer katıldı. Türkiye’den Ahıska Türk Öğrenciler ve Gençler programı için gelen Fatih Kısaparmak, eşi Şebnem Kısaparmak, Bursaspor Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam ve Komedyen Atalay Demirci’nin katılımları Ahıska Türk Gençlerine verilen önemi gözler önüne seriyordu.

     

     

    Program, iki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başladı. Programın açılış konuşmasını yapan Ahıska Türk Amerikan Dernek Başkanı İslam Şahbandarov programa katılan herkese şükranlarını belirtti. Şahbandarov konuşmasında: ABD’deki Ahıska Türklerinin durumlarının günden güne daha da iyiye gittiğini, Dernek olarak Ahıskalılara daha da iyi hizmet sağlamak için çok sayıda projenin yapıldığını ve yeni projelerin yapılacağını belirtti. T.C. ABD Büyükelçisi Sayın Namık TAN ise Ahıska Türkleri tarafından hazırlanan programda bulunmanın mutluluğunu ve önemini ifade etti. Büyükelçi Sayın Namık TAN: “Ahıska Türkleri ABD’nin kalkınmasına her yönden katkı sağlayacaklar” dedi. Sırasıyla açılış konuşmalarını yapan diğer üst düzey yetkililer Ahıska Türklerine verdikleri önemin ve değerin altını çizdiler. Programın birinci kısmı yapılan açılış konuşmalarıyla ve yetkililere ozenle hazırlanan plaketlerin verilmesiyle sona erdi.

     

     

    Programın ikinci kısmı ise müzikle başladı. Binlerce kilometreyi kat ederek, Ahıska Türklerinin programına katılmak için eşiyle beraber gelen Fatih Kısaparmak dinleyenlere unutulmaz anlar yaşattı. Herkesin babalar gününü kutlayan Kısaparmak verdiği konsere “Bu adam benim Babam” adlı şarkısıyla başladı. Sesiyle dinleyenleri büyüleyen Fatih Kısaparmak, türküleriyle dinleyenleri hem coşturdu hem de hüzünlendirdi. Eşi Şebnem Kısaparmak ile düet yapan Fatih Kısaparmak “Seni Seviyorum” şarkısını Ahıska Türkleri için söyledi. Kısaparmak, Büyükelçi Sayın Namık TAN’ın ricası üzerine “Mihriban” şarkısını seslendirdi. Muhteşem bir şekilde geçen konserden sonra program, Komedyen Atalay Demirci’nin şovuyla, spor ve bilgi yarışmalarında dereceye girenlere madalya ve sertifikaların verilmesiyle devam etti. Programın bu kısmı da unutulmayacak anlara sahne oldu. Atalay Demirci şovuyla seyircileri gülmekten kırıp geçirdi. Diğer taraftan ise futbol turnuvasında dereceye girenler Kupalarını ve madalyalarını Bursaspor Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam’dan alma mutluluğunu yaşadılar. Transferlerin ve Avrupa Şampiyonası hazırlıklarının yapıldığı yoğun bir dönem de bile Ahıska Türklerini kırmayıp Ahıskalı Öğrenciler ve Gençler programa geldiğini söyleyen Sağlam: “Buraya gelerek Ahıska Türklerine vefa borcumu ödemiş oldum” dedi. Madalyaları tek tek kazananlara takdim eden Ertuğrul Sağlam gençlerle beraber hatıra fotoğrafı çektirdi. Bilgi yarışmasına katılan yarışmacılara Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr.Yunus Zeyrek sertifikalarını takdim etti. Kutlamalardan sonra program, Ahıskalı Geçler tarafından hazırlanan mühteşem şiir ve dans gösterileriyle sona erdi.

     

     

    Büyük bir memnuniyetle Kültür Şöleninden ayrılan katılımcıların en son durağı Triangle Parkta yapılan Piknik Ziyafetiydi. Halka açık yapılan piknikte Ahıska mutfağından yemekler ikram edildi. Pikniğe katılım yoğundu, yemek faslından sonra eğlence faslına geçildi. Ahıska ve Kafkas müzikleri eşliğinde milli danslar oynandı ve doyasıya eğlenildi. ABD’de Ahıskalı Gençlere yönelik yapılan ilk program olmasına rağmen çok sayıda Resmi Yetkilinin katılması, Ahıska Türklerine verilen önemi ve değeri bir kez daha gözler önüne serdi. Saygıdeğer Büyükelçi, Başkonsolos, yerel ve ulusal yetkililerin ve çok değerli uzaklardan gelen misafirlerin programa katılmaları Ahıska Türklerini çok mutlu etmekle beraber gururlandırdı.

Köşe Yazısı

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de makale yazın, yayınlayalım.
Yeni Makale Yaz