Ahıska Türk-Amerikan Kültür Merkezi'nin Faaliyetleri

  • Ahıskalı kardeşlerimizin ABD’ye göç hikayesi 1989’da yaşanan Fergana faciasıyla başlamıştır. 1989’da yaşanan Fergana olaylarından sonra Rusya Federasyonu'nun Krasnodar Bölgesine göç etmek zorunda kalan Ahıskalılar, tarım ve hayvancılıkla uğraşarak son derece ilkel koşullarda hayatlarını sürdürdüler. Vatandaşlık haklarından yararlandırılmayan, oturma ve çalışma izinleri verilmeyen, sağlık ve eğitim hizmetlerinden yoksun bırakılan ve etnik ayrımcılığa tabi tutulan Ahıskalı kardeşlerimiz gönüllü olmak üzere ABD’ye göç ettirildiler.

     

    Anavatanlarına dönmek yerine birkez daha yollara düşen Ahıskalılar,Krasnodardaki yaşam şartlarının ağırlığının yanı sıra maruz kaldıkları insanlık dışı uygulamaların dayanılmazlığı karşısında başka çıkış yolu bulamayarak ABD’ye göç etmek zorunda kaldılar.Bu “Zorunlu Göç”,Ahıska Türklerinin yaşadığı üçüncü sürgünü oldu.Böylece Ahıskalıların Amerika serüveni de  başlamış oldu.

     

     

    Uluslararasi Göç Teşkilatı (UGT) vasıtasıyla 15 bine yakın Ahıska Türkü ABD’ye getirtildi.Bugün ABD’nin yaklaşık 33 Eyaletinde yaşayan Ahıska Türkleri son derece güzel şartlarda yaşamaktadırlar.Bunların en çoğu Ohio Eyaletinin Dayton şehrinde yaşamaktadır.Dayton’da bugün yaklaşık 250 aile yaşamakta,bunların sayısı da günden güne artmaktadır.Dayton’da Ahıskalıların çoğalan sayısı,güçleşen birlikleri Amerikada Ahıska adını duyurmakta ve geçmişte yaşanan acıları unutturmakta.Bu kardeşlerimiz ABD’nin sağladığı bütün imkanklardan yararlanmaktalar.Gençlerimizin Amerikan okullarında ve kolejlerinde eğitim görmeleri,herkesin kolaylıkla sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri,her sektörde çalışabilmeleri ve sosyal hayatta aktif bir şekilde iştirak ederek geleneklerini,göreneklerini, kültürlerini ve Türkiyeyi  tanıtabilmeleri bütün Ahıskalılar adına sevindirici ve gurur verici bir durumdur.

     

     

    Dayton’da yaşayan Ahıskalı kardeşlerimizin sorunlarıyla daha da yakından ilgilenmek için,toplum arasında birlik ve dayanışmayı arttırtmak, Türk-Amerikan toplumunun ABD’deki diğer topluluklarla olan ilişkilerini geliştirme,gençlerimizi eğitime teşvik etmek ve milletimize daha güzel yaşam şartları sağlamak için şehirde güçlü bir Kültür Merkezi bulunmaktadır.Ocak ayında faaliyete başlayan Kültür Merkezi hazırladığı birçok kültür ve dayanışma programlarıyla ve Ahıskalılar adına yapmakta olduğu birçok çalışmalarıyla 8 ay içerisinde büyük bir başarıya imza attı.Haziran ayında ilkini düzenlediği 1. Geleneksel Ahıska Türk Amerikan Öğrenciler ve Gençler Dayanışma Günleri programında T.C Büyükelçisini,Chikago Başkonsolosunu, birçok  üstdüzey yerel ve ulusal yetkiliyi ve Türkiyeden gelen çok değerli misafirleri Ahıska Türkleriyle buluşturdu.

     

    Ocak ayında yapılan Başkanlık seçimlerinde,İslam Şahbandarov demokratik usulle seçimleri kazanarak Başkan oldu. İslam Şahbandarov, elde ettiği başarılarıyla Ahıska Türk Kültür Merkezini en iyi şekilde temsil etmekte ve Ahıskalıların sorunlarını gerekli makamlara ulaştırmakta. Şahbandarov,kısa süre içerisinde Dayton Belediyesine başvurarak  Ahıskalıların bütün ihtiyaçlarını karşılayan Kültür Merkezi binası temin etmiştir.

     

    Bugün maalesef Daytonda yaşayan milletimiz arasında bölücülük söz konusudur. İnsanların birleşmek istememesi,ayrımcılık yapmaları milletimiz adına olumsuz gelişmedir. Bu nedenle kurulan Kültür Merkezi ve yapılan çalışmalar milletimizin birleşmesi ve refahı içindir. İnsanlar arasındaki kin ve öfkeyi dayanışma ve birlikle yok etmek gerekiyor.Kültür Merkezi, yaptığı çalışmalarıyla milletimizi birleştirmek için çaba göstermektedir.

     

    Kültür Merkezi Binası


    Ahıska Türk Kültür Merkezi binası,ofisiyle beraber toplantı  odalarından, kütüphaneden, istirahat salonundan,camiden,eğlence programlarının yapıldığı salondan ve küçük sınıflardan oluşmaktadır.Kültür Merkezi kütüphanesinde İngilizce ve Türkçe olmak üzere diniy ve Ahıska Türklerinin tarihiyle ilgili kitaplar bulunmaktadır.İstirahat odasının içerisinde bulunan kütüphanemizin kitaplarından her okur sever kardeşimiz yararlanabilmekte. Dernek camisinde ise Cuma Namazları kılınmakta,gençlerimiz Kur’an kursları almakta,Ramazan ayında Teravih namazları kılınıyor.Aynı zamanda da Ahıskalılar bu sene İftarlarını Kültür Merkezinde yapıyorlar. Aynı şekilde Merkezde,yönetim kurulu ve gençler için toplantı odaları ve çeşitli kursların verilmesi planlanan sınıf bulunmakta. Hazırlanan her türlü eğlence ve kültürel programları da Derneğin eğlence salonunda yapılmakta.Ahıskalıların her türlü sosyal ihtiyaçlarını karşılayan Kültür Merkezi binasının hizmetlerinden herkes kolaylıkla yararlanabilmekte.

     

     

    Yapılmakta Olan Önemli Çalışmalar


    Ahıska Türk Kültür Merkezi tarafından yeni çalışmaların yapılması ve projelerin üretilmesinin yanında, burada yaşayan Ahıskalılar için son derece önem arz eden iki önemli çalışma yapılmakta.Bunlardan birincisi Ahıska Türklerine ait mezarlık satın alma çalışması ve diğeri de büyük bir spor salonu temin etme çalışmalarıdır.Dayton”da Müslüman mezarlığın bulunmaması Ahıskalı kardeşlerimiz açısından endişe verici bir durumdur.Bu nedenle İslam Şahbandarov başta olmak üzere Dernek yönetimi bu konuda önemli çalışmalar yapmakta.

     

    Dayton Belediye Başkanıyla ve Şehir Menajeriyle yapılan toplantılardan olumlu sonuç alınmış durumda.En kısa zamanda da Ahıskalılar için Müslüman mezarlık temin edilmesi beklenmekte. Aynı zamanda gençlerin okul sonrası vakitlerini geçirebilmeleri ve spor kulüpleri kurarak daha da aktif olabilmeleri için spor salonu temin etme çalışmaları başlamıştır.Temin edilmesi öngörülen spor salonu, gençlerin yararlanmasının yanında hanımlar ve beyler de boş vakitlerinde yararlanabilecekler.

     

     

    8 Ay İçerisinde Yapılan Kültür ve Dayanışma Programları


    1. Dayton Ahıska Türk Kültür Mekezinden gençler, New Yorkta düzenlenen “Ahıska Gecesi”programına katılmıştır.Programa katılan dans grubumuz Ahıska yöresine ait muhteşem dans gösterileri sunmuştur.Ayrıca gençlerimzin şarkılar söylemesi ve kültürümüzü sahnede canlandırmaları seyirciler tarafından büyük ilgiye sahne oldu.

     

     

    2. Wright Devlet Üniversitesi tarafından hazırlanan “Uluslararası Şenlik Günleri”programına Ahıska Türk Gençleri de katılmıştır.Birçok farklı milletten davetlilerin katıldığı programda gençlerimiz muhteşem dans performansı sağlayarak Ahıska kültürünü tanıtmıştır.

     

    3. Dayton Kongre Merkezi tarfından hazırlanan “Uluslararası Festival Günleri“programına  katılan Ahıska Türk Gençleri,hazırladıkları çeşitli programlarla  Ahıska Kültürünü yabancı milletlere tanıtmıştır.Programda edilen Ahıska danslarının,söylenilen şarkiların ve sahnede yapılan gösterilerin yanı sıra zengin Ahıska mutfağı da tanıtıldı.Katılımcıların büyük ilgi gösterdiği programda davetlilere Ahıska mutfağından geleneksel Türk yemekleri sunuldu.

     

    4. Kadınlar Komitesi tarafından 8 Mart programı düzenlendi.Kadınların bir araya gelerek dayanışmasını sağlayan programa ilgi yoğundu.

     

    5. Nisan ayında Kültür Merkezinde Kutlu Doğum haftası kutlandı.Düzenlenen programda miniklerin ilahiler söylemesi izleyiciler tarafından büyük ilgi gördü.Programda ayrıca toplu dualar edildi.

     

    6. Milletimiz arasında dayanışmayı sağlayan bir diğer önemli faaliyet’te Mayıs ayında düzenlenen piknik programı oldu. Derneğimiz tarafından hazırlanan programa katılım yoğundu.Daytonda yaşayan Ahıskalıların yanı sıra diğer eyatlerden de hemşehrilerimizin katılımıyla program büyük bir şölene dönüştü

     

     

    7. Ohio Eyaleti Dayton şehri, Ahıska Türk-Amerikan Derneği ve Ahıska Türk-Amerikan Öğrenciler ve Gençler kulübü tarafından 19-20 Haziran tarihleri arasında, 1. Geleneksel Ahıska Türk Amerikan Öğrenciler ve Gençler Dayanışma Günleri programı düzenlendi. Türk-Amerikan toplumunun ABD’deki diğer topluluklarla olan ilişkilerini geliştirme, toplumlar arası bir köprü oluşturma ve Ahıska Türk Gençliğini daha çok Üniversite eğitimine teşvik etme amacı ile düzenlenen program başarılı geçti.

     

    İki gün süren programda, spor müsabakalarından bilgi yarışmasına, kültürden eğlenceye kadar birçok farklı etkinlikler düzenlendi. ABD’de Ahıskalı Gençlere yönelik yapılan ilk program olmasına rağmen çok sayıda Resmi Yetkilinin katılması, Ahıska Türklerine verilen önemi ve değeri bir kez daha gözler önüne serdi. Saygıdeğer Büyükelçi, Başkonsolos, yerel ve ulusal yetkililerin ve çok değerli uzaklardan gelen misafirlerin programa katılmaları Ahıska Türklerini çok mutlu etmekle beraber gururlandırdı.

     

    Bunun gibi yine gençlere ve Daytonda yaşayan Ahıskalılara yönelik kültür ve dayanışma programları hazırlanmakta.Unutulmamalıdır ki bu tür programlar milletimiz arasında özellikle de gençlerimiz arasında dayanışma ve birliği güçlendirmektedir.İnsanların birbirini görmesi, tanıması,kültürümüzü güçlendirmesi hiç kuşkusuz ki milletimiz adına olumlu gelişmedir.

     

    Not:Yazımızın önümüzdeki sayısında Dernek Başkanı İslam Şahbandarov’la  yapılan yeni çalışmalarla ve üretilen projelerle ilgili söyleşimiz yayınlanacaktır.

Köşe Yazısı

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de makale yazın, yayınlayalım.
Yeni Makale Yaz