Ahıska Türklerinin Sürgününün 66. Yıldönümü

  • Ahıska Türklerinin yaşadığı acı sürgünün üzerinden tam 66 sene geçti.

     

    Yıllar önce vatanımızdan haksızca koparılarak tarifi imkansız acılara maaruz kaldık. Herkesin aklında derin izler bırakan bu olay 66. Yıldönümünde de anıldı. Ahıska Türklerinin yaşadığı ülkelerde sürgünün anısına tolantılar, konferanslar düzenlendi ve hayatını kaybedenlerin ruhlarına Kur’an-ı Kerim okundu. Böyle bir konferansta Kırgızistan’da düzenlendi.

     

    Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Gençler Komitesi “Yeni Nesil” tarafından 13 Kasım 2010 günü, Kırgızistan Halklar Asamblesinde sürgünün Yıldönümü münasebetiyle konferans düzenlendi.Gençler Komitesi tarafından hazırlanan “Unutmadık” adlı Gençler Konferansına Dernek yönetim kurulu üyelerinin,Ahıskalı işadamlarının ve köy büyüklerinin yanı sıra farklı köylerden gelen gençler katıldı.Gençler tarafından hazırlanan konferans,büyüklerimiz tarafından büyük bir ilgiyle izlendi.

     

     

    Programın açılış konuşmasını yapan Kırgızistan Ahıska Ahıska Türkleri Dernek Başkanı Murafaddin Sakimov,66 yıl önce Ahıska Türklerinin yaşadığı acı sürgün olaylarını hatırlatarak,geçmişte büyüklerimizin yaşadıklarını unutmamamız gerektiğini söyledi.Daha sonra Atatürk Vakfı Genel Müdürü Müdür Osmanov’un yaptığı konuşmanın ardından konferans oturumla devam etti.

     

    Oturumun ilk konuşamasını Anadolu  Ajansı muhabiri Nezır Aliev, Ahıska Türklerinin Dünü ve Bugünü adlı konuya  yaptı. Nezir Aliyev konuşmasına Ahıska Türkleriyle ilgili hazırladığı videoyla başladı.Sürgünü ve sürgünden sonra 66 yıl boyunca Ahıskalıların yaşadıkları acı olayları anlatan video seyircilere hüzünlü anlar yaşattı.Nezir Aliev,1944 sürgünüyle ilgili yaptığı konuşmasında Ahıskalıların medya problemleriyle ilgili bilgi verdi.

     

    Oturumun ikinci konuşmasını,Ahıskalıların ABD’ye Gidiş Sebepleri ve Şimdiki Durumları adlı konuya ben yaptım.Konuşmamda,Fergana olaylarıyla başlayarak Ahıska Türklerinin nasıl Amerika’ya gittiklerini ve simdi ne şartlarda yaşadıklarını anlattım.Oturumun üçüncü ve en son konuşmasını ise Atatürk-Alatoo Üniversitesi Öğrencisi Tahmina Gamidova, Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Gençler Komitesinin Kuruluşu ve Gelişmesi adlı konuya yaptı.Tahmina Gamidova,konuşmasında Gençler Komitesinin tarihiyle ilgili bilgi verdi.

     

     

    Oturumdan sonra, programa katılan büyüklerimiz birer konuşma yaptılar. Daha sonra Gençler Komitesi tarafından düzenlenen “Vatan” adlı şiir yarışmasında dereceye girenleri belirlemek için konferansa katılan büyüklerimiz arasında bir komisyon kuruldu. Kurulan bu komisyon, gençlerimiz tarafından yazılan şiirleri tek tek inceleyerek ilk üç sırayı belirledi. Şiir yarışmasında jürinin kararıyla dereceye giren genç katılımcılar şunlardır:

     

    1.Yaşar İskenderov,2.Kerim Mamedov ve 3.Nilüfer Devrişova’dır.

     

    Program, şiir yarışmasında dereceye girenlere hediye ve sertifika verilmesiyle sona erdi.

Köşe Yazısı

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de makale yazın, yayınlayalım.
Yeni Makale Yaz