2 Ağustos Dünya Ahıska Türkleri Bayramı İlan Edildi

  • 2 Ağustos Dünya Ahıska Türkleri Bayramı İlan Edildi.

     

    1-5 Ağustos tarihleri arasında Dünya Ahıska Türkleri Birliği tarafından geniş çaplı bir toplantı yapıldı Kazakistan’da. Toplantı halen devam ediyor. Her gün farklı konuda isimler Ahıska Türklerinin geleceği için toplantılar yapıyor geç saatlere kadar. O toplantıya katılanlardan Bursa’daki Sürgüne Uğramış Ahıskalıların Haklarını Koruma Merkezi Başkanı Paşa ALİHAN ile Kazakistan’da ki toplantıyı değerlendirdik.

     

    Veysel: Öncelikle hoş geldiniz. Kazakistan’da ki toplantılar nasıl geçti?

     

    Alihan: Hoş bulduk. Kazakistan’da ki toplantılar yorucu olmasına rağmen çok güzeldi. Olumlu sonuçlar doğuracağına eminim. Gerek Türkiye’den gerek Dünya’dan birçok katılımcı vardı. Gece geç saatlere kadar Ahıska ve Ahıskalılar konuşuldu, tartışıldı. Ziyatdin Bey tüm katılımcılara önce tek tek sordu. “Gücümüze güç katmak için DATÜB’ün içinde var mısınız?” dedi. Çoğu katılımcı kabul etti. Türkiye’den Ahıska Türk Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Ertan TOPÇU ve Azerbaycan’dan Vatan Cemiyeti Başkanı İbrahim Burhanov çekimser kaldılar. Topçu tüzüğü incelemeleri gerektiğini belirtti, Burhanov ise Azerbaycan’da ki Ahıskalılara sorması gerektiğini söyledi.

     

    Veysel: Ertan da haklı Burhanov’da. Kolay değil insanların alışkanlıklarından vazgeçmesi. Tüzükte ticaretle alakalı birkaç madde olacak ki katılsınlar. Burhanov Ahıskalılara soracakmış demek. Seçim yapmayan bir başkanın halkının görüşünü alması ilginç. Peki siz ne dediniz?

     

    Alihan: Ben bu sorunun bize sorulması çok yanlış dedim. Ben başından beri DATÜB’ün gerekliliğini savunanlardanım. Milletim için hangi kurum ya da kuruluş hayırlı ise onunla beraber çalışırım. DATÜB bence Ahıskalılara verilen bir şans. Türkiye Cumhuriyeti çok güçlü ve zeki bir devlet. DATÜB biraz da Federasyona alternatif olarak kabul edildi. Federasyonun yapamadığını DATÜB yapar diye düşünüyor bence Türkiye. Ziyatdin Bey’in o gücü var. Maddi olarakta manevi olarakta.

     

    Veysel: Haklısınız. Ahıskalıların Ahıska’ya göçünü Türkiye kadar isteyen bir ülke daha yok. Bölgenin konumu ve stratejik önemi dolayısıyla Türkiye bunu istiyor. Ama bunu yaparken de diğer birçok ülke gibi misyonerlik bağlamında yapmıyor. O bölge zaten Türk bölgesi, Türk yöresi. Bunu bildiği için istiyor. Federasyon bunu başaramadı. DATÜB başarabilecek güçte ve onun için izin verdiler kuruluşa. Kaldı ki Başkan faktörü var. Ziyatdin Bey gerçekten de çok güçlü bir isim. Maddi gücü ona birçok etken kazandırıyor. Taleplerini kolay kolay kimse reddedemiyor. Peki ya başka neler oldu?

     

    Alihan: Bayram oldu. Hani biz Bursa’da bir piknik yapacaktık. Yer filan araştırmıştın. Tüm Ahıskalıları davet edecektik. Sonra Şehit haberlerini duyunca iptal ettik. O gün bizim Bayramımız olacaktı. Kazakistan’da bu olayı anlattım. Neden Bayram olması gerektiğini anlattım ve 2 Ağustos’un Dünya Ahıska Türkleri Birliği’nin bayramı olması gerektiğini söyledim. Kabul edildi.

     

    Veysel: Desenize bizim de bir bayramımız oldu. Eğitim alanında veya gençler hakkında konular konuşulmadı mı?

     

    Alihan: Oldu tabi ki. Olmaz olur mu? Ziyatdin Bey gençlere çok önem verir bilirsin. Kendi gözünle gördün. Kazakistan’da yapılan liseden bahsedildi. İnşaatına başlanmış. Gelecek yıl bitirilmesi planlanıyor. Bittiği zaman ise orada okuyacak öğrenciler 4 dilli bir eğitime tabi tutulacaklar. Başarı oranını arttırıcı her yol denenecek. Bunun gibi adımlar Türkiye’de de atılacak. Ahıskalıların birçok zengin iş adamı var. Onlarla iletişime geçilecek. Onlardan en az bir Ahıska Türkü’nün eğitim masraflarını karşılaması istenecek. İş bununla da bitmiyor. Eğitim hayatı biten Ahıskalılar isterlerse mezun oldukları alanlara göre Ahıskalı iş adamlarının yanlarında iş hayatına atılacak. Geleceğin sizin elinizde olduğunu düşünürsek güzel bir proje olacağından eminim. Dünya’ya daha güçlü bir şekilde hazırlanıp bir anda başarı seviyenizi arttırma gibi imkânlarınız olacak. Şanssız olan bir toplumun şanslı gençleri konumuna getirileceksiniz.

     

    Veysel: Ziyatdin Bey’in hayallerinden biride DATÜB’ü genç isimlerin yönetmesi yönlendirmesiydi.  Aynı zamanda bu hayalini gerçekleştirmek için adımlar da atıyor demek ki. Onla görüştüğümde çok şaşırmıştım. Geçekten gençlere ayrı bir önem veriyor. Onları kullanmak yerinde onları yükseltmek için çalışıyor.

     

    Alihan: İşte onun için de insanlar ona güveniyor. Kurtarıcı olarak görüyor. Şayet Ziyatdin Bey hep bana deseydi, halkı için bir şeyler yapmasaydı acaba bu kadar insan tarafından ümitle beklenir miydi? Mütevazı bir kişiliği de var. Toplantıda sana söylediği sözleri de tekrarladı. Dedi ki;

     

    “Benim sizlerden bir isteğim var. Allah’a şükür ben bana yeteceği kadar kazandım. Şimdi kazandıklarım ile insanlarımı mutlu etmek, güldürmek istiyorum. Onlar için bir şeyler yapmak beni ayrı bir mutlu ediyor. Bu Dünya’nın tüm dertlerinden, sorunlarından uzaklaştırıyor. İçimi bir huzur kaplıyor. Sizler evlerinize döndüğünüz zaman DATÜB’ten bahsedin. Neden bir olmamız gerektiğini insanlarımıza anlatın. Artık gerçekten bir şeyler yapmanın zamanı geldi. DATÜB ile birlikte birçok şey yapabiliriz insanlarımız için. Altı ay sonra DATÜB’de bir başkanlık seçimi olacak. İsteyen herkes başkanlığa aday olabilir. Kabul görülen başkan olur. Kim başkan seçilirse seçilsin onun etrafından toplanarak bir şeyler yapmamız, onu desteklememiz lazım. Ama o gün gelene kadar DATÜB Genel Başkanı olarak sizlerden insanları DATÜB’e kazandırmanızı istiyorum. DATÜB etrafında güçlenerek istediklerimizi kazanabiliriz. Unutmayın Ahıska bizimdir ve orada gelişimizi beklemektedir!”

     

    Veysel: Doğru demiş. Ahıska bizimdir ve gelişimizi beklemektedir. Umarım bir gün bunu başarırız. Ben iyimserim aslında. Bu defa olacak galiba. Bu defa başaracağız.

     

    Not: Ahıska Press Basın Bilim Merkezi Başkanlarından Ramiz Bey’den edindiğim bilgilere göre Ziyatdin Bey 2 Ağustos konusunu tekrar vurgulamış.  Dünya Ahıska Türkleri Birliği’nin bayramıdır demiş. Ayrıca Ahıska Press Basın Bilim Merkezi Başkanlarının yani Ramiz Bey ile Höküme Hanım’ın Azerbaycan’da ki Vatan Cemiyeti ile ilgili araştırmalar yapacağını öğrendim. Ramiz Bey ve Höküme Hanım, Ziyatdin Bey’in direktifleri doğrultusunda Vatan Cemiyeti’nin kuruluşu, tarihi ve günümüze kadar yaptıkları ile alakalı birikimler elde edinecekler. Bu birikimleri ansiklopedik tarzda bir kitaplaştırarak Ahıskalıların beğenisine sunacaklar.

     

    Not 2: Paşa ALİHAN ile yaptığımız konuşma bu kadar değildi tabi ki. Kısa bir zaman sonra konuşmanın devamı gelecek. Çok uzun olduğu için iki bölüm halinde yayınlıyorum.

     

    Veysel VEYSEL/Ahiskacan.Biz

Köşe Yazısı

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de makale yazın, yayınlayalım.
Yeni Makale Yaz